ABD'den masada şantaj!

Brunson krizini çözmek için Washington’a giden Türk heyeti masada ABD’lilerin şantajıyla karşılaştı. ABD yönetimi hem Brunson’un kısa sürede tahliyesini hem de ABD vatandaşlığına geçmiş FETÖ’cülerin bırakılmasını istedi. 15 Temmuz’a açık destek anlamına gelen bu tavır nedeniyle masada müzakere olmayınca Türk heyeti ziyareti kısa kesti.

ABD'den masada şantaj!
ABD'den masada şantaj!
GİRİŞ 10.08.2018 06:34 GÜNCELLEME 10.08.2018 06:55
Bu Habere 192 Yorum Yapılmış

Türkiye ile ilişkileri geren ABD’nin gerçek niyeti anlaşıldı. Sorunların diplomatik yoldan çözümü için Washington’a giden Türk heyeti, görüşmelerden sonuç alamadı. Temaslarda ABD, papaz Brunson yerine Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesini masaya yatırdı. Hızını alamayan ABD, FETÖ irtibatlı tüm vatandaşlarının tahliyesini istedi.

Türkiye, ABD ile yükselen tansiyonu diplomatik yolla çözme girişimlerine beklediği karşılığı bulamadı. Gerçek niyetini ortaya koyan Washington, yeni isteklerle, ABD-FETÖ ilişkisinin ortaya çıkmasını engelleme ve şantaj yolunu seçti.

 

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında Washington’a giden Dışişleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı temsilcilerinden oluşan heyet, Dışişleri Bakanlığı’nda yaklaşık 50 dakika, Hazine Bakanlığı’nda ise 1,5 saat süren görüşmelerde bulundu. Diplomatik yollardan çözüm yerine krizi daha da tırmandırma yolunu seçen ABD’nin tutumu nedeniyle görüşmelerden sonuç alamayan Türk heyeti dün Ankara’ya döndü. Görüşmelere ilişkin tek resmi açıklama kanalı ABD Dışişleri Bakanlığı oldu. Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, bakan yardımcılarının görüşmelerine ilişkin, “Papaz Andrew Craig Brunson da dahil ikili ilişkileri ilgilendiren birçok konuyu ele aldılar” ifadesini kullandı.

BASIN ARACILIĞIYLA SESLENDİLER

Görüşmelere dair yapılan yazılı açıklamada, “Türk yetkililerle ilave görüşmeler yaptık. Görüşmeler devam ediyor Açık bir şekilde Rahip Andrew Brunson’ın eve dönmesi gerektiğini söyledik” denildi. Wall Street Journal Gazetesi ise, görüşmelere ilişkin, Türkiye ile ABD arasında anlaşmanın sağlanamadığını, Türk yetkililerin Brunson’un serbest bırakılacağına dair bir garanti vermediğini, Trump yönetiminin yeni yaptırımları hayata geçirme noktasına geldiğini öne sürdü.

BÜTÜN FETÖCÜLERİ İSTEDİLER

Görüşmeler sonucunda, papaz Brunson’u bahane eden ABD’nin asıl derdinin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olduğu ortaya çıktı. Temaslarda ABD, Brunson’un durumunu konuşurken Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesini masaya yatırdı. Brunson’un derhal serbest bırakılmasını isteyen ABD, Türk heyetin önüne sadece Brunson değil, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi kapsamında tutuklanan diğer ABD vatandaşları ve Türk vatandaşı olup ABD’nin Türkiye’deki misyonlarında çalışan FETÖ’cü teröristlerin tahliyesi talebini de koydu.

DARBECİLERE SAHİP ÇIKTILAR

Papaz Brunson’un yanı sıra Türkiye’de darbe girişimi sonrası tutuklanan NASA çalışanı Serkan Gölge ile FETÖ tutukluları ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan Hamza Uluçay ve Metin Topuz da müzakerelere geçilmesi için tahliyeleri konusunda yazılı talep istenen isimler arasında yer aldı.

Amaçları krizi derinleştirmek

Türkiye ile ABD arasında diplomatik kanallarda yaşanan bu gelişmeler, Washington yönetiminin son yaşanan gerilimdeki asıl amacını da ortaya koydu. ABD'nin, Brunson diye bir derdi yok. Rahip Brunson üzerinden, ABD-FETÖ ilişkilerinin ortaya çıkarılmasını engellemeye çalışıyor. ABD, iki ülke arasındaki sorunlara ortak bir çözüm bulmak yerine Amerika-FETÖ ilişkilerini gözler önüne seren Brunson ve diğer FETÖ tutuklularını masaya taşımak suretiyle krizi daha da derinleştirmekten yana bir tavır almış durumda. Kurulan mekanizmalar üzerinden FETÖ elebaşlarının iadesi için önüne konulan belgeleri işleme koymak istemeyen ABD, bu yolla Türkiye’nin FETÖ’cülerin iadesi yönündeki ısrarını gölgelemeyi de amaçlıyor. Türkiye’nin Halkbank yöneticisi Hakan Atilla konusundaki talepleri karşısında da Amerika, bu kozunu İran’a yönelik yaptırım baskısını arttıracak bir unsur olarak vermeye yanaşmıyor. ABD, kriz diplomasisiyle açık bir şekilde Türkiye’yi Suriye, Rusya ve İran ile ilgili konularda sıkıştırmayı amaçlıyor. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi satın almasına karşı F-35 yaptırımına hazırlanan Amerika, Suriye’de Türkiye’nin Rusya ve İran ile ortaklığı ve PKK/PYD konusundaki ısrarından da rahatsızlık duyuyor. Amerika, İran yaptırımlarına uymama konusunda sinyaller veren Türkiye’yi dize getirmeyi hedefliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 192
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    abd nin fisini cekme zamani geldi once ne kadar abd usleri varsa kapatin ne var ne yok el koyun siz degil onlar gelsin yalvarma sirasi onlarda natodan cikin abd nato demek bmm demek abd demek bunlarin fisini cekin artik zamani geldi yeni muffektikler bulun
    Cevapla
  • Musafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Papazı versen de doymazlar İstanbul’u bile isterler doymazlar mesele papaz değil ki papazla son bulsun
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar resmen bize savaş açmış durumda, mücadeleyi sadece Erdoğan'dan beklemek vatana ihanettir. Halk olarak sadece hamaset yapıyoruz. Soğan ekmek yeriz ama 1000 dolara iPhone'u da alırız. Halk olarak Amerikan mallarını hayatımızdan çıkartıp, vazgeçmeliyiz lükslerimizden artık.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu darbenin de teröründe nereden yönetildiğinin ilanıdır. Türkiye teröristlere meydanı dar ettikçe abd nin bölgedeki hesapları bozuluyor. Onlar için kişilerin bir önemi yoktur, sadece kullanırlar işleri bitince atarlar. <demek ki korudukları insanlarla Türkiye üzerinde/bölgede daha derin ve uzun vadeli hesapları var.
    Cevapla
  • kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    elimizi uzatsak kolumuzu kapıyorlar. Rest çektiğimizde yumuşuyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti