İBB kültür sanat sezonunun açılışı yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2018- 2019 kültür sanat sezonu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen programla açıldı.

GİRİŞ 02.10.2018 09:22 GÜNCELLEME 02.10.2018 14:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kültür sanat dünyasından birçok ismin bir araya geldiği etkinliğin açılışında konuşan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, yeni sezonun hayırlı olması temennisinde bulunarak, kültür ve sanatın hayatın ruhunu ve temelini oluşturduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2018-2019 Kültür Sanat Sezonu, Başkan Mevlüt Uysal ve kültür sanat camiasının ünlü isimlerinin katıldığı törenle açıldı. Kültür ve sanatta yerli, milli olma çağrısı yapan Uysal; “Ülkemizde bugün birçok alanda başlatılan yerli ve milli seferberliği, kültür sanat alanında neden olmasın? Ben bu cevhere sahip olduğumuza inanıyorum” dedi.

Uysal, bir şehrin ruhunun da kültür sanattan oluştuğuna işaret ederek, "Kültür ve sanat bir şehir birikimi olarak doğar ve nihayetinde bir medeniyeti inşa eder. İstanbul da malum yıllarca birçok medeniyete başkentlik yapmıştır." dedi.

 

 

Türkiye'de kültür sanattan bahsedildiğinde diğer şehirler arasında İstanbul'un bir adım öne çıktığının altını çizen Uysal, şöyle devam etti:

"İstanbul aslında kültür ve sanatın şah damarıdır. Dolayısıyla kültür ve sanata yön veren ne varsa İstanbul'da doğuyor diyebiliriz. Tarihinde olduğu gibi çığır açan eserleri ortaya koyan bir İstanbul hayalimiz var. Geçmişe baktığımızda bunlar var. Bu ideali gerçekleştirebilmek adına da aslında kendi hikayemiz anlatılmalı diyoruz. Kendi memleketimizin hissiyatını yansıtmayan bir eser başka ruhlara dokunamaz diyoruz. İlhamı kendi köklerinden almayan bir eserin evrensel olma imkanı yok diye düşünüyoruz."

Mevlüt Uysal, bu coğrafyadaki idealleri yansıtacak, aynı zamanda insanlığın ortak arayışlarına cevap verecek eserlerin üretilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "İşte bu yüzden köklü bir geçmişe sahip medeniyetimize yeni bir ruh verecek kültür sanat için, aklı ve gönlü bu topraklarda olan sanatçıların hissiyatına ihtiyaç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu beklentinin bir hayal olmadığını dile getiren Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde bugün birçok alanda başlatılan yerli ve milli seferberliği, kültür ve sanat alanında neden olmasın ? Ben bu cevherin bütün sanatçılarımızda aslında var olduğunu düşünüyorum. Birçok alanda yapılanlarla kalkınmamızın hızı artarken bu çabanın kültür ve sanatta da yer bulması desteklenmesi gerekiyor."

 GEÇTİĞİMİZ SEZON 3 BİN 422 ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK

İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran ise bu yıl İstanbul'daki 15 kültür merkezine 3 tane daha eklendiğini belirterek, "10'a çıkan tiyatro salonlarımızla, hedeflerimizi yükselterek sezona başlıyoruz. Şehir Tiyatrolarımızda 45 olan oyun sayımızı 63'e çıkarıyoruz. Geçen sezon yaklaşık 600 bin izleyici sayımızı bu yıl bu sezon inşallah 1 milyona ulaştırmayı hedefledik. Belediye başkanımızın talimatı ile İstanbul'un 39 ilçesinde ulaşamadığımız bir nokta bırakmayacağız." diye konuştu.

Duran, CRR'nin de 2019 yılında 30'uncu yılını dolduracağına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Ulusal ve uluslararası pek çok sanatçıyı ağırlayan CRR salonu yılda ortalama 130 konserle, 50 bin izleyiciyle buluşuyor. Yaz aylarında Açık Hava Harbiye Konserlerinin yanında, yaz neşesi adıyla 57 noktada 225 sanatçıyla istanbulluları buluşturduk. Yazı ve karikatür atölyeleri, seminerler, söyleşiler, sergiler, konserler, tiyatrolar olmak üzere geçtiğimiz sezon Daire Başkanlığı olarak 3 bin 422 etkinliğe ev sahipliği yaptık." şeklinde konuştu.

HER AY YÜZLERCE ETKİNLİK ÜCRETİZ…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2018-2019 Kültür Sanat Sezonunda İstanbul’un tüm meydanlarında ve 10’larca kültürel mekânda her ay yüzlerce konser, seminer/söyleşi, çocuk/yetişkin tiyatro, sergi ve sinema etkinliğini ücretsiz sunacak. Ayrıca, STK’lar ile kamu kurumlarına kültür sanat desteği verecek.

200’ü aşkın sanatçı ile tüm müzik türlerini, kültür merkezlerinde İstanbullularla buluşturacak olan İBB; alanında uzman ve öncü isimlerle seminer ve söyleşiler gerçekleştirecek. Yüzü aşkın tiyatro oyun grubuyla sezon boyunca binden fazla tiyatro oyununu sanatseverlerle buluşturacak olan İBB, Türk Sineması’na destek olmak amacıyla yerli film gösterimleri de yapacak.

2018-2019 Kültür Sanat Sezonunda prestijli sergiler, sempozyumlar, festivaller, atölyeler, yaz konserleri, yarışmalar, ödül törenleri, saygı ve anma geceleri etkinlikleriyle özel projelere imza atılacak. Dünya’nın en iyi akustik ses sistemi CRR Sahnesi’nde olacak. Ulusal ve uluslararası sanatçılar CRR Sahnesi’nde buluşacak.

Yıl boyunca yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli ülkelerle işbirliği içinde uluslararası kültürel etkinlikler gerçekleştirecek olan İBB, yurtdışından gelen siyasetçi, sanatçı, akademisyen, gazeteci ve öğrencilere yönelik İstanbul kültür gezileri düzenlemeye de devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinde gerçekleştirilen tüm kültürel etkinlikler “İBB Kültür” mobil uygulamasında cepten de takip edilebilecek.

MÜZİK VE SANAT DOLU BİR AÇILIŞ

2018-2019 Kültür Sanat Sezonunda konuklar, CRR önündeki giriş tünelinden başlayarak sahneye kadar kültürün sanatın ve hayatın içinde yolculuğa çıkartıldı. Konukları giriş tünelinde, martı figürlerinin gagalarından sarkan Hilmi Şahne Arşivi’nden siyah – beyaz İstanbul fotoğrafları karşıladı. Sergiyi gezen konuklara tünelin dört farklı noktasında konumlandırılan sokak sanatçıları müzikleriyle eşlik etti.

Misafirler, giriş tünelinden CRR Fuayesine bir sis perdesinin içinden geçerek girdi. Şehir tiyatroları arşivinde bulunan siyah – beyaz sahne fotoğrafları kullanılarak oluşturulan sis perdesi nostaljik bir etki yarattı.

CRR Fuayesinin sağ ve sol bölümlerinde bulunan sergi alanı, açılış akşamına özel dijital bir sergiye mekân oldu. Alana yerleştirilen ekranlarda, İBB’nin geçtiğimiz sezon imza attığı etkinliklerden oluşan fotoğraf ve video sergisi konukların dikkatine sunuldu. Sergi alanlarında ayrıca, Atatürk Kitaplığı Arşivi’nden 1800’lü yıllara ait 15 gravür sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Açılış kapsamında, fuaye alanında, Şef Nail Yavuzoğlu’nun yönetimindeki CRR Quarted ve 17 sanatçıdan oluşan CRR Big Band, caz düzenlemelerini Yavuzoğlu’nun yaptığı İstanbul şarkıları çaldı.

Heredot Cevdet karakterini Türk izleyicisine kazandıran Hasan Kaçan ise İstanbul’a dair anlattığı hikâye ile açılışa renk kattı. Hasan Kaçan’ın ardından Orkestralar Müdürlüğü Türk sanat müziği topluluğu “Ah Güzel İstanbul” başlıklı mini bir konser verdi.

Şehir Tiyatroları’nın emektarlarından Zihni Göktay, Nilgün Kasapoğlu, Gül Akelli, Selma Kutluğ, Funda Postacı, Vildan Gürelman, Rıdvan Çelebi, Zeki Yıldırım, Metin Çoban gibi isimlerin de sahne aldığı, “İçinde İstanbul Olsun” başlıklı tiyatro oyunu, katılımcılardan büyük alkış aldı.

YORUMLAR 4
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    milli beraberlik olacaksa her ay konser versinler sanacilar gelirini silahli kuvetlere verilsin ordumuz guclu olursa turkiye guclu olur
    Cevapla
  • incili çavuş 5 yıl önce Şikayet Et
    sanatta iki yaklaşım vardır... sanat sanat içindir ve sanat halk içindir. ama bizde sadece tek sanat anlayışı vardır. sanat kodamanlar içindir.
    Cevapla
  • kralcı 5 yıl önce Şikayet Et
    sanatçıların akın etmesi doğal, ne de olsa ekmek kapısı
    Cevapla
  • emin 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkan dün Meclis açılışında tasarruf tedbirleri nedeniyle açılış resepsiyonu yapılmadı umarım sizde her alanda tasarrufa dikkat edersiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?