Çavuşoğlu: Bu durum tamamen İsrail'e bağlı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu: Bu durum tamamen İsrail'e bağlı
Çavuşoğlu: Bu durum tamamen İsrail'e bağlı
GİRİŞ 24.10.2018 10:28 GÜNCELLEME 24.10.2018 10:28

Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, bugüne kadar 30'dan fazla ülkenin FETÖ okullarını, kuruluş ve  derneklerini kapattığını belirterek, "Önümüzdeki günlerde Latin Amerika, Afrika  ve Güneydoğu Asya bölgesinden de bazı olumlu neticeler alacağız." dedi. 

Bakan Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile yurt dışında  yürütülen mücadele, Irak'taki hükümet kurma çalışmaları ve İsrail ile  ilişkilerdeki son duruma ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.


15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra FETÖ ile tüm dünyada mücadele  edeceklerini vurguladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar 30'dan fazla  ülke FETÖ okullarını, kuruluş ve derneklerini kapattı. Diğer taraftan 20'ye yakın  ülkede de Maarif Vakfımız bu okulları devraldı. Şimdi Afrika'da, Asya'da  mutabakat zaptı imzaladığımız ve şu anda üzerinde çalıştığımız ülkeler var. Bu  ülkelerde de yine Maarif Vakfının bu okulları devralması söz konusu. Önümüzdeki  günlerde Latin Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya bölgesinden de bazı olumlu  neticeler alacağız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, yurt dışında faaliyet gösteren FETÖ mensuplarının  Türkiye'ye getirilmesinin de önceliklerinden bir tanesi olduğunu vurguladı.  Bugüne kadar 100'den fazla değişik ülkelerdeki kişileri Türkiye'ye getirdiklerini  ve bundan sonraki süreçte de buna benzer faaliyetleri olacağını anlatan  Çavuşoğlu, bu kişilere hiç huzur vermeyeceklerinin, onları yargıya ve hukuka  teslim edeceklerinin  altını çizdi.

Gelecek süreçte Balkanlar'da da bu konudaki çalışmalarını  sürdüreceklerine dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Arnavutluk'ta son derece net bir şekilde FETÖ'nün çok güçlü olduğunu,  siyasetin üzerinde de bir nüfuzu olduğunu söyledik, bunu görüyoruz. Kosova da  aynı şekilde. Bazı gelişmelerde de bunu gördük. Maarif Vakfı, Arnavutluk'ta çok  güzel bir üniversite devraldı ve inşallah yeni bir kampüs kuracağız. Zaten  Makedonya'da Uluslararası Balkan Üniversitesinin yeni kampüsü açıldı, son derece  güzel. Diğer taraftan Kosova'da da inşallah üniversite kuracağız. Maarif Vakfı  okulları açıldı. Başbakan, Kosova'da Maarif Vakfı okullarını ziyaret etti ve  eğitim kalitesini takdir ettiğini de söyledi. Biz, her iki kardeş, dost ülkeye de  bu konudaki düşüncelerimizi söyledik. Ve üstelik sadece bizim için değil o  ülkeler için de ne kadar tehlikeli olduğunu, tehdit olduğunu, gelecekte çok büyük  riskler olduğunu kendilerine net bir şekilde anlattık. Bu tür çabalarımız sadece  yakın coğrafyamızda değil tüm dünyada devam edecektir."

Irak'taki hükümet kurma çalışmaları

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özel Temsilcisi  sıfatıyla Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirdiğini ancak programın yoğunluğu  nedeniyle Erbil'i ziyaret etmediğini anımsatan Çavuşoğlu, beklentilerinin  seçimlerden sonra Irak'ta güçlü bir hükümetin kurulması ve birleştirici bir  yönetimin iş başına gelmesi yönünde olduğunu kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Bağdat'a yaptığı ziyarette de Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın temenni ve dileklerini ilettiğine ve özellikle buna vurgu yaptığına  dikkati çekerek, oradaki atmosferi gördükten sonra da konuya ilişkin umutlarının  arttığını dile getirdi.

Hükümeti kuracak kişilerden meclis başkanı ve cumhurbaşkanının  seçildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, siyasi partilerin liderleri arasındaki  dostluğun önemine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, koalisyon içinde yer alan farklı siyasi partiler arasında  uyum olmazsa, bu koalisyonun yürümeyeceğini söyleyerek, özellikle Türkmenlerin bu  hükümette yer almasının önemine işaret etti.

Ülkedeki anayasaya uygun olarak cumhurbaşkanın Kürtlerden seçildiğini  ve Behram Salih olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde  (IKBY) de yapılan seçim sonrası bir hükümet kurulacağını anlattı.

Çavuşoğlu, "Bu süreçte Irak'ın yeniden inşası, imarı önemli. Biz bu  konuda en cömert ülkeyiz. 5 milyar dolar kredi taahhüdünde bulunduk. Firmalarımız  yatırım yaparken, ticaret yaparken, projeleri üstlenirken bundan  faydalanacaktır." şeklinde konuştu.

Irak'ın terörle mücadeleye devam etmesi gerektiğinin altını çizen  Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi biz NATO olarak Irak'ın güvenlik güçlerini eğiteceğiz. Bu  misyonun başındaki ikinci kişi, Türk askeri olacak. Bir generalimiz olacak. Bu  faaliyetimiz de Irak'taki güvenlik güçlerinin kapasitesini artıracak. Bölgede  sadece DEAŞ yok. PKK ile mücadelede önemli. Bu konuda hem IKBY'nin iş birliği hem  de merkezi yönetimin bizimle olan iş birliği önemli. Zaten ABD ile çalışma  gruplarımızın bir tanesi Irak'ta PKK'ya yönelik yapılacak mücadeledir."

Çavuşoğlu, ticaretle ilgili beklentilerine değinerek, "Özellikle Oba  köyü gümrük kapısının açılması gündemde. Bağdat'taki tüm yetkililer bu gümrük  kapısının bir an önce açılmasını istiyor. Halil İbrahim gümrük kapısının kontrolü  şu anda IKBY'de ama anayasaya göre özellikle gümrük muhafaza işlemlerinin merkezi  hükümet tarafından yapılması gerekiyormuş. Onu anlattılar. Orada da herhalde bazı  anlaşmalar yapılacak. Müzakereler var. Özellikle çifte vergilendirmenin 'De  Facto' bir şekilde önlenmesi için bu bizim için çok önemli." dedi.

Irak'ın hükümet kurma sürecinde yoluna olumlu bir şekilde devam  ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Musul ve Basra başkonsolosluklarını yeniden açmak  istediklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, "Kerkük'e de bir başkonsolosluk açmamız  lazım. Çünkü orası da önemli bir şehir. Herkes için önemli bir şehir. Bizim için  de öyle. Temaslarımızda bunları da gündeme getirdik." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Ilısu Barajı'nın tüm kapaklarının açık olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şunları aktardı:

"Irak'ta kardeşlerimiz bu sene sıkıntı çekti. Onlar sıkıntı çekerken,  bu sene haziran ayına kadar 'suyu tutmayın' demişlerdi. Ancak biz Irak'taki su  sıkıntısı sebebiyle jestlerimize devam ettiriyoruz. Zaten aramızdaki anlayış  birliğine uygun bir şekilde her zaman biz suyu bırakıyoruz. Ama ilaveten bu tür  talepleri de karşıladık, karşılıyoruz. Bu jestleri de kardeşlerimize yapıyoruz.  Fakat su yönetimiyle ilgili de Irak'ta yapmamız gereken çok şey var. Bu konuda da  ciddi tecrübemiz var. Çünkü ne kadar su giderse gitsin, bu yöntemlerle, açık  kanallarla, neredeyse su heba olup gidiyor. Bu konuda da Irak'a desteğimiz  olacaktır."

İsrail ile ilişkiler

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisinin merkeze çekilmesinden sonra  İsrail'le ilişkilerin eskiye dönmesinin mümkün olup olmadığına değinen Çavuşoğlu,  ilişkilerin tamamen normalleşmesinin İsrail'in atacağı adımlara bağlı olduğunu  söyledi.

Çavuşoğlu, değerlendirmesini şöyle tamamladı:

"İsrail, maalesef illegal yerleşimlere devam ediyor. Kudüs ile ilgili  olumsuz adımlarına devam ediyor. ABD'nin aldığı karar, maalesef İsrail'i bu  anlamda cesaretlendirmiştir. Dolayısıyla iki devletli bir çözüme odaklanması  gerekiyor. Bu esasen İsrail'in geleceği açısından da önemlidir, bölgenin  istikrarı açısından da önemlidir. Bölgede bu sorun çözülmeden kalıcı bir barış  olmaz, huzur olmaz. Bunu herkes söylüyor, herkes kabulleniyor. Fakat İsrail de bu  pervasızca adımlarını sürdürüyor. Dolayısıyla ilişkilerin tamamen normalleşmesi,  İsrail'e bağlıdır. Bizim bu konuda tavrımız gayet nettir. Biz her şartta,  İstanbul'daki iki İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde olduğu gibi, yine iki BM  Genel Kurulunda ezici çoğunlukla karar aldırdığımız gibi, bu kararların da  uygulanmasını takip ediyoruz, takip edeceğiz. Her zaman her şartta Filistinli  kardeşlerimizin yanında olacağız. Kudüs'ün statüsünün korunması için de herkes  sussa biz susmayacağız. Önümüzdeki günlerde Filistin Dışişleri Bakanı Riyad  el-Maliki gelecek, Filistin'le aramızdaki istişare toplantısını da  gerçekleştireceğiz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi
İsrail'den 10 yıl sonra Doğu Kudüs'te ilhak