Fırat'ın doğusunda neler olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fırat’ın doğusunda operasyonun başlayacağını duyurdu. Peki bu süreçte neler yaşanmıştı bundan sonra neler olacak?

GİRİŞ 12.12.2018 15:40 GÜNCELLEME 12.12.2018 15:44
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Taha Dağlı- Haber7

 

 

Türkiye için Fırat’ın doğusunda sınıra yakın noktaların önceliği var. Bunlar arasında da Münbiç’ten itibaren Ayn el Arab ve Telabyad ön plana çıkıyor. Kuzeyde Haseke’ye kadar uzanan bu bölgenin PKK işgalinden temizlenmesi ilk amaç olacaktır.

FIRAT’IN DOĞUSUNDA 2011’DEKİ DURUM NASILDI?

 

 

2011’de Suriye iç savaşı başladığında Esed rejimi Fırat’ın doğusunda Türkiye sınırı yakınlarındaki Haseke ve Kamışlı bölgelerine PKK terör örgütüne vermişti. Bugün operasyon alanımız olan Ayn el Arab, Telabyad, Rakka, Münbiç gibi şehirler ise Özgür Suriye Ordusu tarafından rejimden alınarak, özgürleştirilmiş, Suriye halkı kendi topraklarının sahibi olmuştu.

ÖSO’DAN DAEŞ’E, DAEŞ’TEN PKK’YA

2013’te Fırat’ın doğusu dediğimiz bölge, Haseke’ye kadar olan alanlar ÖSO’nun elindeyken yani Suriye halkının kontrolündeyken ortaya çıkarılan ve Suriye ile Irak’ta piyasaya sürülen DAEŞ terör örgütü bu şehirlere saldırdı. Bölge DAEŞ işgaline girdi. Ve bu şehir ile kasabaların tamamı DAEŞ’in elinde kısa süre kaldıktan sonra hepsi tek tek Amerika’nın “sözde DAEŞ ile mücadele” operasyonları kapsamında PKK teröristlerine anahtar teslim şekilde verildi. Böylece Fırat’ın doğusu yani Türkiye sınırı boylu boyunca PKK terör örgütünün işgaline girmiş oldu.

FIRAT’IN DOĞUSU İÇİN OPERASYON ÖN HAZIRLIĞI YAPILDI MI?

Türkiye Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla sınır ötesi terör operasyonlarında çok tecrübeli. Bunların ikisinde de ÖSO öncü kuvvet olmuştu. Fırat’ın doğusu için de aynı durum söz konusu. ÖSO’nun bu bölgede sahada hazırlıkları var ayrıca Tel Abyad ve Rakka’daki Arap ve Türkmen aşiretlerle de anlaşmalar sağlandı onlar da operasyonun bir an önce başlamasını bekliyorlar. Türkiye geçtiğimiz aylarda da bu bölgelerdeki PKK teröristlerini sınır operasyonlarıyla vurmuştu. Aynı durum daha önce Sincar ve Kandil’de de yapıldı.

BÖLGE OPERASYON İÇİN ELVERİŞLİ Mİ?

TSK geçtiğimiz Ocak, Şubat ve Mart aylarında Afrin gibi dağlık bir bölgede teröristlere aman vermeden sivillere zarar getirmeden çok başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Afrin’le kıyaslayınca Fırat’ın doğusunun çok daha düzlük, dağlık alanların asgari olduğu, PKK teröristlerinin tuzaklı, vur kaç taktiklerinin çok da işe yaramayacağı bir bölge olduğunu görüyoruz.

ABD ŞU AN NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

ABD’nin Fırat’ın doğusundaki amacı sözde DAEŞ’le mücadele bahanesiyle silahlandırdıkları PKK teröristlerini DAEŞ sonrası bu bölgede ordu haline getirmek.

FIRAT’IN DOĞUSU SURİYE KÜRT BÖLGESİ MİDİR?

Fırat’ın doğusunda Türkiye’nin operasyon alanı olan Ayn el Arab, Tel abyad, Münbiç, Ayn el İsa gibi şehirlerin tamamı Arap ve Türkmen nüfusun çoğunluk olduğu yerlerdir. 2011’de iç savaş ilk başladığında da Suriyeli Kürtler kendileri bile Suriye’nin kuzeyinde Irak’taki gibi bir federal yapı kurmalarının nüfus olarak yetersizlikten dolayı imkansız olduğunu kabul etmişlerdi. Kaldı ki PKK veya PYD Suriye’de Kürtleri temsil etmiyor bunu Kürtler de çok iyi biliyor.

HEDEF KÜRTLER YALANI

Türkiye Fırat’ın doğusuna operasyon yaparsa burada hedef kesinlikle Kürtler değil çünkü bu bölgede yaşayan Kürtlerin kendileri bizzat PKK işgaline karşılar ve PKK’nın saldırılarına uğrayan insanlar. Bu durum Afrin’de de olmuştu. Afrin’deki Kürt nüfus buradakilerden de daha fazlaydı. Ona rağmen Türk askerini Afrin’deki Kürtler “bizi PKK’dan kurtardınız” diyerek kucaklayarak karşılamışlardı.

“ABD’YE RAĞMEN FIRAT’IN DOĞUSUNA NASIL GİRERİZ?” DİYE DE BİR GÖRÜŞ VAR

ABD’yi karşımıza alıp Fırat’ın doğusuna nasıl operasyon yaparız diyenler şundan emin olsunlar ki onların bu endişelerinden daha fazlası şu an Amerika’da var. Türk askeri Fırat’ın doğusunda Amerikan askeriyle karşı karşıya gelmeyecektir eğer bu bir endişeyse bunun aynısını Amerikalılar da hissediyor. Pentagon da kesinlikle özellikle Suriye’de Türk askeriyle karşı karşıya gelmek istemiyor.

ABD HANGİ ADIMLARI ATACAK?

Türkiye bu operasyona başladığında ABD saldırgan bir adım değil orta yol bulmaya yönelik hamleler yapacaktır. Ama bu Münbiç’teki gibi oyalama taktiği asla olmayacaktır. Bunun için Fırat’ın doğusunda belli bir noktaya kadar güneye çekilip, PKK teröristlerini de beraberlerinde götürmeyi kabul etmeleri yüksek ihtimaldir. Tabi bunu yaparken 1 yıldır sürüncemede bıraktıkları Münbiç defterini de tamamen kapatmayı sunacaklardır.

KAŞIKÇI KRİZİNİN GÖLGESİ ABD’Yİ ETKİLER Mİ?

Dünya Kaşıkçı konusunda ABD’den hamle bekliyor. Kaşıkçı soruşturmalarının devam ettiği bir süreçte Türkiye özellikle bu konuda dünyada büyük bir itibar yakalamışken, ABD’nin Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı olan terörle mücadelesini, terör örgütlerini kullanarak engellemeye kalkışması en çok Trump yönetimini zor durumda bırakacaktır. Şu an Washington’un kucağında, pimi çekilmiş bir el bombası gibi duran uluslararası Kaşıkçı krizi var.

BATI NELER YAPAR?

Özellikle Batı medyası Afrin’de yaptığı gibi yine “Türkiye Kürtleri vuruyor, Türkler sivilleri öldürüyor” yalan haber kampanyaları başlatacaktır ama bunların hiçbir karşılığının olmadığı Afrin’de bütün dünyaya ispat edildi. Siyasi olarak ise özellikle Avrupa’nın Türkiye’nin böyle bir operasyonunu engelleme yönünde bir hamle yapacak gücü yok.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    amaç; kürt vatandaşların arkasına saklanan, ingiliz ve israil bayraklı teröristleri temizlemek ve bölgeye türkiye den suriyelileri göndermek olmalı.
    Cevapla
  • hasanaslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Yaşasın Büyük Türkiye Cumhuriyeti. Durmak yok.... Yola devam... Bu saatten sonra satmak ihanettir.
    Cevapla
  • Memo 5 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Veysel 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir Kürt evladı olarak her zaman olduğu gibi bugün de devletinin arkasındayım Allah askerimizi Muzaffer eylesin bu kutlu yolda
    Cevapla
  • Fetih 1453 5 yıl önce Şikayet Et
    Yarabbi zalim terörist işkalci abd yi tarihe gömmeyi Müslüman Türk milletine Türk Askerine nasip et AMİN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!