Sinemadaki kavgaya devlet el koydu

Kampanya ve toplu satış gibi faaliyetler, yapımcı ve dağıtımcı arasındaki sözleşme ile hüküm altına alınacak

Sinemadaki kavgaya devlet el koydu
Sinemadaki kavgaya devlet el koydu
GİRİŞ 03.01.2019 09:44 GÜNCELLEME 03.01.2019 09:55
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Sinema yapımcıları ile salon işletme sahipleri arasında yaşanan kriz git gide büyürken; gözler film yapımcıları ile sinema salonları işletmecileri arasında yaşanan gerilimi sonlandıracak yasa teklifine çevrildi. Yapımcılar gişe rekorları kıran filmlerin hasılatlarının düşük kaldığını savunurken sinema salonlarından gelen seyredilme sayıları verilerinin de güvenilir olmadığı iddia ediliyor. Bu sebeple yapımcılar sinema biletiyle ilgili yapılan promosyon düzenlemesinden anında haberdar olmak istiyor. Salonlarda, mısır, kola ve sinema biletine yapılan indirimlerin de biletten karşılanmasına da tepki gösterilirken işletmeciler ise promosyonla salonlara daha fazla seyircinin geldiğini ifade ediyor.

 

 

ÇARŞAMBA GÖRÜŞÜLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu iki yapının uzlaşmazlığına çare olacak kanun teklifini geçtiğimiz haftalarda Meclis’e göndermişti. Önümüzdeki çarşamba görüşülecek olan teklifle sinema salonu işletmecileri tarafından uyulması gereken reklam, fragman ve film arası süreleri belirleniyor. Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10, fragman gösterim süresi en az üç, en fazla beş, sinema filmi gösterim arası en fazla 15 dakika olarak sınırlandırılıyor. İzleyici sayısının artırılmasına yönelik kampanya ve toplu satış faaliyetlerinin ancak filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşmeler aracılığıyla gerçekleştirilebileceği hüküm altına alınıyor. 

 

 

DENETİM KOMİSYONU

İstatistiklerin temini ve şeffaflığın sağlanması hedefiyle, sinema salonu işletmecilerinin film gösterimleriyle ilgili bilgileri Bakanlığa iletmek üzere gerekli donanım ve yazılımı işler hâlde bulundurmaları hüküm altına alınıyor. Eksiklerin giderilmesi için sinema salonu işletmecilerine 60 gün süre verilecek. Belirtilen yükümlülüklere ilişkin denetimleri gerçekleştirmek üzere de mahallin mülki idare amirlerince denetim komisyonları kurulacağı hüküm altına alındı. Yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 20 bin ile 50 bin TL arasında idari para cezaları öngörülüyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 8
  • Hikmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir mantık insanlara parayla reklam izlettiriyorlar fragmanı anladım da sinemada reklam nedir
    Cevapla
  • Kaan 5 yıl önce Şikayet Et
    Sinemlar Mısır Çok Pahalıya Satıyolar Bu Karar Güzel Olmuş Bence Mısır Büyük Boy Çok Pahalı Alıyordum Böyle Belki Düzenli Olur Fiyatları Bıktım Pahalı Almaktan Mısırı
    Cevapla
  • Taha 5 yıl önce Şikayet Et
    Asıl dikkate alınması gereken husus fiyattan ziyade, her filme aynı değer verilmeyip sadece ticari getirisi olan uyduruk filmlere salonlarda daha uzun süre yer verilmesidir. Birçok değerli film 1-2 hafta gösteriliyor, bir kısmı salonlara bile uğrayamıyor. Recep İvedik gibi filmlere ise 10 haftaya yakın gösterim süresi ayrılıyor. Ucuzlasa bile pastanın bayat kısmından yemeye devam ederiz.
    Cevapla
  • Hamo 5 yıl önce Şikayet Et
    Mal alıcısına satılır. 40 liraya sinema izlemek zorunda bırakılıyoruz. İçecek+mısır+çikolata yı almak zorunda bırakmayın insanları.
    Cevapla
  • Tkyrkyyldz 5 yıl önce Şikayet Et
    Guldurucu takimi arkadaslar Vatandas icin hizaye gekin Milletten aldiginiz servetle sinemalar acin ..Tabii bilet fiatlari pahali derken kendi kesenizi dusunmuyorsaniz ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir