'Göçmek zordur ama mülteci olmak daha zordur'

Giresun ve İlçeleri İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Vakfı bu ay çok önemli bir konuyu masaya yatırarak, üyelerinin mültecilik konusunda duyarlığına katkı sağladı.

'Göçmek zordur ama mülteci olmak daha zordur'
'Göçmek zordur ama mülteci olmak daha zordur'
GİRİŞ 08.01.2019 14:03 GÜNCELLEME 08.01.2019 14:03

Her ayın ilk Pazar sabahlarını kahvaltı ve sohbete ayıran GİMEV üyeleri, vakıf merkezinde yapılan toplantıda Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Tanıtım ve Medya Sorumlusu Isgandar Taghiyev'i dinlediler. 

Taghiyev, mülteci ve mültecilik konusunu enine boyuna irdelediği konuşmasında ''Ben Azerbaycan Dağlık Karabağ’dan geldim ben de mülteciyim. Sizler de Giresun’dan geldiniz, sizler de göçmen sayılırsınız ama mültecilik apayrı bir konudur, mülteciler ülkelerini, yıllarca yaşadıkları yerini yurdunu bırakarak başka bir ülkeye göç ederler. Göçmek zordur ama mülteci olmak daha zordur. Mültecinin gittiği yerlerden belki bir daha anayurduna dönüşü söz konusu olamayabilir. Çünkü mülteci, daha çok siyasi, dini veya bir savaş nedeniyle ülkesini terk edip bir başka ülkeye iltica edene denir. Yani göçmesi ve iltica etmesi için bir zorlama vardır'' dedi. 

Isgandar Taghiyev, yaptığı konuşmada mülteciler ve özellikle Suriyeliler konusunda toplumda doğru bilinen birçok yanlış olduğunu belirterek sanılanın aksine Türk Devletinin Suriyelileri maaşa bağlamadığını, verilen nakit paranın AB fonlarından geldiğini belirtti.

Suriyelilerin suça karışma oranının da abartıldığı yüksek olmadığını belirterek bu oranın %1,5’lar düzeyinde olduğunu belirterek kötü bir algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Ancak yine de 3,5 milyon Suriyelinin çok büyük bir miktar olduğunu, bunun da büyük risk oluşturduğunu söyledi. ''Toplamda 5 milyon mülteciye bakmak her ülkenin karı değildir'' dedi.

Dinleyicilerin sorularını da cevaplandıran Isgandar Taghiyev, davet geldiğinde öğrencilerden oluşan bir topluluğa konuşacağını zannettiğini ama katılımcı profilinden oldukça memnun olduğunu belirterek katılımcıları vakıf merkezinin alt katında açılan Savaşın Çocukları konulu fotoğraf sergisini gezdirerek, fotoğraflar hakkında bilgi verdi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı