Orhan Okay kabribaşında anılacak

Akademisyen yazar ve bir İstanbul beyefendisi olan M. Orhan Okay, vefatının ikinci yılında mezarı başında 13 Ocak Pazar günü anılacak.

Orhan Okay kabribaşında anılacak
Orhan Okay kabribaşında anılacak
GİRİŞ 12.01.2019 17:03 GÜNCELLEME 12.01.2019 17:03

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, kültür sanat alanında hizmet vermiş ve duruşuyla örnek olmuş şahsiyetlerden olan M. Orhan Okay’ı, vefatının ikinci yılında kabri başında anacak. Buluşma, Topkapı Çamlıca Mezarlığında 13 Ocak Pazar günü saat 13.00’de gerçekleşecek. 

ORHAN OKAY KİMDİR?

Mehmet Orhan Okay, 1931 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ni ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Artvin Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayıp öğretmenliğe geri döndü. Diyarbakır Lisesinde iki yıl çalıştı. Buradan Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne Yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi. 1963'te doktor unvanı aldı. 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. 1994'e kadar bu üniversitede, daha sonra Sakarya Üniversitesi'nde görev yaptı. 1996'da emekli olup hemen ardından Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalışmaya başladı.

İlk yazısını 1953'te Türk Sanatı'nda yayımladı. İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergâh, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve başka dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.

Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi kitabıyla 1976 TMKV İnceleme Ödülü; sanat ve edebiyat yazılarıyla TYB Eleştiri Ödülü; 1977’de TYB Yılın Kültür Adamı Ödülü; 1998 Kobassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü’nü aldı.

Eserlerinden bazıları: Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Midhat Efendi, İlk Türk Pozitivisti Beşir Fuad, Poetika Dersleri, Abdülhak Hâmid’in Romantizmi, Hüsn ü Aşk (Hüseyin Ayan ile birlikte neşir), Bir Başka İstanbul, Edebiyat ve Sanat Yazıları, Kendi Sesinin Yankısı: Necip Fazıl Kısakürek, Bir Hülya Adamının Romanı: Ahmet Hamdi Tanpınar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde