Erken emeklilik geliyor mu? EYT ile ilgili çok önemli açıklama!

Erken emelilik için yaşa takılan vatandaşlar her fırsatta mağduriyetlerini dile getiriyorlar. Erken emeklilik için yaş şartını bekleyen vatandaşların gözü yeni yılda EYT için bir düzenleme olup olmadığında. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konuyla ilgili önemli açıklamada bulundu.

Erken emeklilik geliyor mu? EYT ile ilgili çok önemli açıklama!
Erken emeklilik geliyor mu? EYT ile ilgili çok önemli açıklama!
GİRİŞ 23.01.2019 10:49 GÜNCELLEME 23.01.2019 10:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Çalışma hayatının son demlerinde olan birçok vatandaş erken emeklilik meselesi ve yaşa takılma olayının akıbetini merak ediyor. 2019 yılı itibariyle gündemde yerini koruyan EYT konusun hakkında yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Peki, 2019 yılında erken emeklilik için yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme var mı? 

 

 

2019 YILINDA EYT DÜZENLEMESİ OLACAK MI? ÇALIŞMA BAKANI AÇIKLADI!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme konusunda da "Gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında." diyerek EYT ile ilgili bir programın bulunmadığını açıkladı.

2019 yılı itibariyle erken emeklilik (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler olması durumunda haberimizden takip edebilirsiniz.

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMAK NE DEMEK?

E-devlet platformunda (turkiye.gov.tr) 4A, 4B veya 4C hizmet dökümünüzdeki bilgilere göre “normal şartlarda ne zaman emekli olurum?” aracı iş gününüzü ve emekli olabileceğiniz yılı gösterir. Söz konusu araçta iş gününüzün emekli olabileceğiniz yaştan önce biteceğini görebilirsiniz. İşte emeklilikte yaşa takılmak buna deniyor. Yani emekli olmak için gerekli asgari iş gününü tamamladıktan sonra yasaya göre emekli olabileceğiniz yaşı beklemeniz gerekiyor.

2008 YILINDA İTİBAREN SİSTEM DEĞİŞTİ

Erken emeklilikte yaşa takılan vatandaşların sayısı azımsanamayacak kadar çok. 1999'dan evvel çalışmaya başlayan ve 9 Eylül 1999 öncesi ilk defa işe girmiş olanlar 10 yıl çalışmışsa yaş şartını da tamamladıkları tarihte emekli olabiliyorlar. Özellikle 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı (SSK) olan çalışanlar için 10 yıllık primle emeklilik imkânı bulunuyor. Buna karşın 2008 yılında yürürlüğe giren her üç kurumun (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) çatısı altında birleşmesi ile birlikte emeklilik yaşı 65’lere kadar yükseldi.

ERKEN EMEKLİLİK NEDİR?

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için birçok düzenlemeye imza atar. SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekir. Primler düzenli bir şekilde ödenen çalışan bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya  da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir. Son kararlara göre, belirlenen prim günlerini doldursa dahi kişinin emeklilikte yaş akdini doldurması gerekmektedir. Uzun yıllar çalışan ve prim günlerini dolduran vatandaşların yaş şartını yerine getirmeden emekli olmak istemeleri de erken emeklilik anlamına gelir.

YORUMLAR 14
  • erol 5 yıl önce Şikayet Et
    erken emeklilik değil hakları olan emeklilik diye yazılmalıydı
    Cevapla
  • m.h. 5 yıl önce Şikayet Et
    erken emeklilik değil hakkımız olan emeklilik 8500 gün prim ödemişim
    Cevapla
  • Madur 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bukadar insanın yerine kendilerini koyar birşeyler yaparlar
    Cevapla
  • Grn 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bu kadar madur insanların sesini duyar dualarını alırlar
    Cevapla
  • Lale 5 yıl önce Şikayet Et
    Sanki yeni bir haber yada güzel farklı bir haber veriliyor gibi başlık atılması hiç güzel değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…