Rus bilim adamı: Türk Antartika 2023'ten önce gerçekleşebilir!

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında 17 kişilik Türk ekibinin Antarktika'daki çalışmalarını değerlendiren Rus bilim insanı Çilingarov, Türkiye'nin en kısa sürede Antarktika'ya araştırma üssü kurma planının gerçekçi olduğunu belirtti.

Rus bilim adamı: Türk Antartika 2023'ten önce gerçekleşebilir!
Rus bilim adamı: Türk Antartika 2023'ten önce gerçekleşebilir!
GİRİŞ 08.02.2019 23:37 GÜNCELLEME 08.02.2019 23:38
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Rusya Federasyon Meclisi üyesi, Duma vekili, Rusya Kahramı ve kutup bilimcisi Dr. Artur Çilingarov, yaptığı açıklamada, "2020'de, Rus gezginler Lazarev ve Bellingsgauzen'in yaptığı Antarktika keşfinin 200 yıldönümü kutlanacak. Bu yüzden Türkiye'nin o zamana kadar Antarktika'ya bir üs kurmasının Rusya için de özel bir önemi var" ifadelerini kullandı.

 

 

"TÜRKİYE ÜS KURMAYA KARAR VERDİYS, EMİNİM BUNU BAŞARACAKTIR"

Türkiye'nin her biri farklı coğrafi ve hava şartlarına sahip altı iklim kuşağına sahip olduğunu, bu yüzden Türk araştırmacıların hava zorluklarına oldukça hazırlıklı olduğunu dile getiren Rus bilim insanı, "Eğer Türkiye kutup üssü kurmaya karar verdiyse eminim ki, bunu başaracak, çünkü Türkler, güzel bilim insanları olmanın dışında güzel inşaatçılardır. Danışman ülke olma düzeni, 1959 Antarktika Anlaşması'nda belirlendi. Temel şart, bir üsse sahip olmak ve Antarktika Anlaşması'nın yıllık zirvelerinde oy hakkı bulunan danışman ülkelerin onayını almak. Rusya, bu anlaşmaya uygun olarak üye ülkelerle işbirliği yönünde aktif olarak çalışıyor. Türkiye'ye de bu konuda destek vermeye hazırız, şimdilik böyle bir işbirliği olasılığı müzakere aşamasında bulunuyor" dedi.

 

 

TÜRKİYE "DANIŞMAN ÜLKE" STATÜSÜ KAZANACAK

Çilingarov, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile üs yapımının Türkiye'ye, 1959 Antarktika Anlaşması sisteminde danışman ülke statüsü kazandıracağını vurguladı.

TÜRKİYE ŞU AN "GÖZLEMCİ ÜLKE" STATÜSÜNDE

Halihazırda Anlaşma'da 53 ülke yer alıyor. Aralarından Rusya, Avustralya, Arjantin, İngiltere, ABD, Şili, İsveç ve Ekvador dahil 29'u danışman ülke statüsüne sahip. Geriye kalan Türkiye, Avusturya, Pakistan, Estonya gibi 24 ülke ise gözlemci statüsüne sahip.

"ANTARTİKA, 500 YILDIR TÜRKİYE'Yİ BEKLİYOR" SLOGANI

Antarktika'ya bilimsel araştırma üssünün kurulması, ‘Yeni Türkiye'nin' 2023 hedeflerinden biri olarak gösteriliyor. Üstelik bu kıta, 16. yüzyılda Piri Reis'in haritasına dahil edilmişti, bu yüzden "Antarktika, 500 yıldır Türkiye'yi bekliyor", son yılların en popüler sloganlarından biri hale geldi.

KAYNAK: SPUTNİK
YORUMLAR 12
  • Mahmut Akar 5 yıl önce Şikayet Et
    Büyük düşününce, Dünya küçülür..
    Cevapla
  • Asım 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkler güzel inşaatçıdır da, birde malzemeden çalmasalar, kaçak yapmasalar vs. binalar yıkılmayacak.
    Cevapla
  • serhat 5 yıl önce Şikayet Et
    boşuna mı gitti o kadar insan
    Cevapla
  • Ramiz 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne varki orda... Boş işler gibi geldi bana
    Cevapla
  • Vatandas 5 yıl önce Şikayet Et
    Simidini yeee..cayini ic,böyle konularla kafani yorma.
    Cevapla
  • Nejat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir rus bilimadami dedi oyle mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu