Kandilli'den korkutan açıklama: 10 il depremden etkilenebilir!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Sadece İstanbul'u değil, Marmara'daki 10 farklı ilin bu depremden etkileneceği öngörülüyor" dedi.

Kandilli'den korkutan açıklama: 10 il depremden etkilenebilir!
Kandilli'den korkutan açıklama: 10 il depremden etkilenebilir!
GİRİŞ 03.03.2019 12:58 GÜNCELLEME 03.03.2019 13:04
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Deprem haftası dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özener, Türkiye'de Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilere göre, Türkiye'de 1985-2018 yılları arasında 255 bin 254 deprem kaydedildiğini söyledi.

 

 

Marmara Denizi'nin içine koyulan istasyonlarla 0.2'lik depremi de bildiklerini belirten Özener, "Türkiye'de bundan 30 sene önce anca 3'lük depremleri kaydedebiliyorduk. Bu nedenle geçen yıllarda daha az deprem sayısı olduğu gözüküyor. Deprem istasyon sayısı arttığı zaman daha küçük depremleri ölçebiliyorsunuz. 1985 yılında 1057 deprem kaydedilirken, 2017 yılında 34 bin üzerinde, 2018 yılında 15 bin 352 deprem olduğunu kaydetmişiz. 2017'de depremin fazla olmasının nedeni de bu yıl yaşadığımız 6'nın üzerinde depremin ve artçılarının fazla olmasıdır." diye konuştu.

Son yıllarda ortalama yılda 15 bin civarında depremin kaydedildiğini bildiren Özener, 1900'den 2018 yılına kadar 44 bin 885 adet 3 ila 3.9 arasında deprem gerçekleştiğini, bunun her gün ortalama büyüklüğü 3 ile 3.9 arasındaki depremin olduğu anlamına geldiğini söyledi. 

 

 

''MARMARA'DAKİ 10 İLİN DEPREM ETKİLENECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR''

Ortalama her 50 günde bir 5 ile 5.9 arasında bir deprem yaşandığını ifade eden Özener, şunları kaydetti: 

"Ortalama 18 ayda bir 6 ile 6.9 arasında mevcut. Ortalama 6.5 yılda bir 7'nin üstünde bir depremle karşılaşıyoruz. Bu önemli bir istatistik. Bunu bilip buna göre yaşayalım. Sürpriz olmasın. Ayrıca 1900'den günümüze 33 büyük deprem oldu. Bu depremler sonucunda 90 bin vatandaş hayatını kaybetti. Bu depremlerden en büyüğü de 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depremi. Dolayısıyla herhangi bir yerde deprem olması sürpriz olmaması gerekiyor.  Türkiye, deprem fay hattı üzerinde bulunan bir ülke. Türkiye bir deprem ülkesi. Nüfusunun yüzde 90'ı deprem tehlikesine maruz. Ülkenin her yerinden geçen bin 200 kilometre uzunluğunda Kuzey Anadolu fay hattı bulunuyor. Bu fay hattının 1939 depreminden beri kırıla kırıla batıya doğru göçü var. En son da 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriyle artık Marmara Bölgesi'ne iyice geldi. Bir sonraki depremin de bütün bilim insanlarının kabul ettiği, şu an da Marmara Denizi içinde bir deprem olacağıdır. Sadece İstanbul'u değil, Marmara'daki 10 farklı ilin bu depremden etkileneceği öngörülüyor. Bunun anlamı şu değil; illa ki deprem Marmara'da olacak diye bir şey yok. Türkiye'nin büyük çoğunluğu deprem tehlikesi altında. Kuzey Anadolu fayının yapısından dolayı domino etkisiyle batıya göçünden dolayı Marmara'da bir deprem beklentisini söylüyoruz. Bu depremin yaklaşık büyüklüğü minimum 7.2 olacağı da bekleniyor. Bu bilimsel gerçek. Ama zamanını bilemiyoruz. Belki 10 veya 50 sene sonra olabilir. Sadece Marmara değil, Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul da binalar iç içe sokağa kaçsan bile kurtulma şansı zor
    Cevapla
  • ASİLBEY_06_ÇUBUK 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben hayatımda bu kadar bilimsel bir açıklama görmedim. Türkiyenin bazı fay hattı bölgelerinde veya Türkiyenin her yerinde 10 yıla kadarda 50 yıla kadarda büyük deprem olasılığı varmış.Çok ikna oldum bilimle birebir uyuşuyor.))))))Böyle bir açıklamaya dense dense falcı tahmini denir. Açıkça deprem ile ilgili bilimsel açıklamaya yapamıyoruz Allah bilir deseniz daha bilimsel açıklama olur.
    Cevapla
  • vefasız 5 yıl önce Şikayet Et
    Birileri para veriyor. Bunlarda konuşuyor. Depremden anlayan yok. Kaç tane büyük deprem oldu kim tahmin etti?
    Cevapla
  • hemmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne hocası bunlar? Felaket tellalleri. Halkı tedirgin etmek, korkutmak gibi özel görevleri varmış gibi... Varsa böyle bir şey halkı tedirgin etmeden, devletle konuşur, rapor edersin. Malum günlerde olduğu gibi, nutuk atmak zorunluluğu gibi bir ukalalık görevi olmamalı.
    Cevapla
  • xxlxx 5 yıl önce Şikayet Et
    Olabilecekleri söylemek Felaket tellallığı mı oluyor? Sen evini sağlam zemine, sağlam olarak yap. Gerisini Allah'a havale et.
    Cevapla
  • Anadolu ligi 5 yıl önce Şikayet Et
    tedbir al tedbir
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Icimi kararttin be hocam. Deprem fobisi var bende zaten . Anama bişey olmasında ben yaşamasam da olur . Gaybı yalnız Allah bilir o da ayrı mesele tabiki . Hakkımızda hayırlısı olsun
    Cevapla
  • m05 5 yıl önce Şikayet Et
    isteği burada hocaya değil, sahibine duada yapmalısın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi