İlber Ortaylı: 'Çanakkale Geçilmez' lafını diyen biz değiliz

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Çanakkale Geçilmez' lafını diyen biz değiliz. İngiliz Harp Kabinesi buna karar verdi, 'Gelibolu ve Dardanel' geçilmez dendi." dedi.

GİRİŞ 05.03.2019 08:13 GÜNCELLEME 05.03.2019 09:18
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Ortaylı, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Kongre ve Sergi  Sarayında düzenlenen Çanakkale Zaferi Konferası'nda yaptığı konuşmada, Mersin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

18 Mart'taki Çanakkale Deniz Zaferi'ne değinen Ortaylı, düşman  donanmasının Gelibolu'dan geçerek İstanbul'a gelip işi bitirmeyi hedeflediğini  belirtti.

Nusret Mayın Gemisi tarafından o gece mayın döşendiğini hatırlatan  Ortaylı, şöyle konuştu:

 

 

"Savunma bizim işimiz. Alman generaller Türk ordusunun başında bir  bela. Bunların bazıları daha akıllıca adamlardır. Yabancı orduların komutanlarına  orduyu teslim etmek çok akıllı bir iş değildir. Ön tarafta Fransızlar, 'Efendim  biz kıyıları, Geliboluyu döveriz, siz ilerlersiniz, karaya da siz çıkarsınız.'  dediler. Bayıldılar buna ama iş öyle olmadı. Fransız donanması çok ağır kayıplar  verdi. 3 gemi tamamen saf dışı kaldı. Elizabeth bile yara alıp çekilmek zorunda  kaldı. Dolayısıyla 'Çanakkale Geçilmez' lafı oradan kaldı. Çanakkale Geçilmez'  lafını diyen biz değiliz. İngiliz Harp Kabinesi buna karar verdi, 'Gelibolu ve Dardanel' geçilmez dendi."

Ortaylı, denizdeki savaşın ardından kara hücumlarının yaşandığını, o  dönemde "Almanlar bunlara kazdırdı" diye söylentilerin de yayıldığını aktardı.

"Bu Alman'ın kazanacağı bir şey değil." diyen Ortaylı, bunun büyük bir  savaş olduğunu vurguladı.

Ortaylı, "Birinci harpte bunun gibi bir savaş örneği Fransa ve  Rusya'da kısmen görülür. İkinci harpte daha fazla vardır ama savaşı çıkaran ve  çok kuvvetli görülen Almanya'da böyle bir gazi şehir yok. Çanakkale bütün doğu ve  batı dünyasında çok önemli bir safahattır. Türk imparatorluğunun bir parça düzgün  bir komuta altına girdiği vakit neler yapacağını gösterir. Asker son derece  dayanıklı ve tahammüllüdür." diye konuştu.

Mersin'in önemine de değinen Ortaylı, Atatürk'ün sık sık kenti ziyaret  ettiğini dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 35
  • Adam olun 5 yıl önce Şikayet Et
    Lafı gevelemeden söyle Çanakkale geçilmez derken bile ingilize pay çıkaran bir zihniyet var karşımızda algı yapma doğruları söylerken Düşmana pay çıkarma orda bir sürü insan şehit olmuş bu algınla o şehitlere hakaret ediyon. buna ne denir mantıkta kafa karıştırma denir kısaca şimdi yol...
    Cevapla
  • aaaaaa 5 yıl önce Şikayet Et
    çanakkale yi geçemediklerinden içerdeki hainlerle bunu yapıyorlar.. hainler yönetimi ele geçirmek için zemin hazırlamışlar siyasi parti bile kurdular.. şimdi hepsi el ele chp=pkk=hdp=iyi=saadet
    Cevapla
  • nine 5 yıl önce Şikayet Et
    Çanakkale geçilmez sözünü solcu komünist öğretmenim der idi.
    Cevapla
  • Gerçekçi 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu sözün başkaları tarafından söylenmesi daha bir anlamlı.
    Cevapla
  • ilyas 5 yıl önce Şikayet Et
    soyleyene defil soylettirene bak. demekki gavur bile canakkale gecilmezi anlamis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak