31 Mart seçimlerinde nerede oy kullanacağım? Hangi okulda ve sandıkta...

31 Mart yerel seçimlerine sayını günler kala vatandaşlar hangi okulda ve hangi sandıkta oy kullanacağını merak etmeye başladı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamayla birlikte e-Devlet üzerinden sandık sorgulaması yaparak nerede oy kullanacağınız kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Peki 31 Mart seçimlerimde oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? YSK seçmen sorgulama sayfası ve seçim uyarıları

31 Mart seçimlerinde nerede oy kullanacağım? Hangi okulda ve sandıkta...
31 Mart seçimlerinde nerede oy kullanacağım? Hangi okulda ve sandıkta...
GİRİŞ 19.03.2019 09:10 GÜNCELLEME 19.03.2019 09:10

57 milyon seçmen, 5 sene boyunca görev yapacak il ve ilçe belediye başkanları seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek. YSK tarafından 2019 yılı itibariyle düzenlenecek olan yerel seçimlerde kıyasıya yarış olacak. Peki seçmenler hangi sandıkta oy kullanacak?  YSK seçmen sorgulama sayfasına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu açıklama yaptı. Yurtiçi seçmen sorgulama yapmak için https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmen sitesine girip, “Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl”, “T.C. Kimlik Numarası”, “Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No” gibi bilgileri doldurduktan sonra resim doğrulaması yaptığınızda nerede oy kullanacağınızı görebilirsiniz. E-Devlet kapısına TC kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra yukarıdaki link sizi ilgili sayfaya yönlendirecek. Bu sayede 31 Mart seçimlerinde hangi okulda ve nerede oy kullanmanız gerektiğine dair bilgilendirme sayfası karşınıza çıkacaktır.

 

 

OY KULLANMA İŞLEMLERİ SAAT KAÇTA BAŞLAYIP SAAT KAÇTA BİTECEK?

YSK kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak. Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. 

 

 

Oy Kullanma Saati

SEÇİMLERDE HANGİ PARTİLER YER ALACAK?

Yüksek Seçim Kurulu 27 Ocak tarihinde yerel seçimlerde kullanılacak oy pusulalarında partilerin yerlerini belirlemek için kura çekti.

Partilerin oy pusulasındaki kura sonucuyla belirlenen yerleri

1 Saadet Partisi (pusulanın en solunda)
2 Bağımsız Türkiye Partisi
3 Türkiye Komünist Partisi
4 Vatan Partisi
5 Büyük Birlik Partisi
6 Hür Dava Partisi
7 Cumhuriyet Halk Partisi
8 Adalet ve Kalkınma Partisi
9 Demokrat Parti
10 Milliyetçi Hareket Partisi
11 İYİ Parti
12 Halkların Demokratik Partisi
13 Demokratik Sol Parti (pusulanın en sağında)

Cezaevlerinde kurulacak sandıklar hariç 30 büyükşehirde 44 milyon 212 bin 704 seçmen 142 bin 777 sandıkta, 51 ilde ise 12 milyon 837 bin 77 seçmen 51 bin 851 sandıkta oy kullanacak.

31 Mart Oy Pusulası

OY KULLANIRKEN GEREKEN BELGELER NELER?

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı ve sürücü belgesi ile oy kullanabilir. Bunun dışında bir belgesi olmayan 31 Mart yer seçimlerinde oy kullanamaz.

2014 SEÇİMLERİNİ KİM KAZANMIŞTI?

Bir önceki yerel seçim 2014 yılında yapılmıştı. Belediye meclis üyeliklerinde AK Parti yüzde 42, CHP yüzde 26, MHP yüzde 17 oy almıştı.

O dönem yeni kurulmuş olan HDP, Doğu ve Güneydoğu’da  BDP, diğer kentlerde ise HDP adıyla seçime girmiş, BDP yüzde 4 ve HDP yüzde 2 almıştı.

Resmi sonuçlara göre 30 büyükşehirden 18’ini AK Parti, 6’sını CHP, 3’ünü MHP, 2’sini BDP kazanmıştı.

Mardin’de ise seçimin galibi bağımsız aday Ahmet Türk olmuştu.

Nerede Oy Kullancağım

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...