Kabus yeniden hortladı! 4 günde 3 kurban

Mavi Balina oyunundan etkilenen liseli Tuna M., yaşamına son verdi. 4 gün içinde 3 çocuğun ölümü üzerine BTK’dan uyarı geldi: “Aileler şüpheli durumları ihbarweb.org.tr adresine bildirsin.”

Kabus yeniden hortladı! 4 günde 3 kurban
Kabus yeniden hortladı! 4 günde 3 kurban
GİRİŞ 05.04.2019 11:24 GÜNCELLEME 05.04.2019 11:24

İzmir Gaziemir’de internet bağımlısı olduğu iddia edilen kolej öğrencisi Tuna M. (16), evlerinin çatı katında kendini iple tavana astı. Ağabeyi A.M. tarafından dün akşam bulunan ve kaldırıldığı hastanede kurtarılamayan çocuğun, Mavi Balina oyunundan etkilenerek intihar ettiği öğrenildi. Son yerel seçimde CHP’den Gaziemir Belediye Meclis Üyesi seçilen anne Nevin M., acı haberi katıldığı kutlama yemeğinde aldı.

Mavi Balina nedeniyle önceki gün Van’da da 14-15 yaşlarındaki 5 kız öğrenci toplu intihara kalkışmış, kayalıklardan atlayan Sevda E. hayatını kaybetmişti. Diğer 4 kızdan 3’ü ise devlet korumasına alınmıştı. 31 Mart’ta da Nevşehir’de ailesi oy kullanmaya giden 13 yaşındaki Berat M., babasına ait av tüfekle hayatını sonlandırmıştı.

ANINDA MÜDAHALE

Mavi Balina’ya bağlı intiharların artması üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu bir kez daha uyardı. “Aileler, şüpheli gördükleri durumları direkt olarak ihbarweb.org.tr adresine ihbarda bulunsunlar” denilen açıklamada çocuklarla yurtdışından bile bağlantı kurulmuş olması durumunda o ülkenin emniyetiyle işbirliği yapıldığı vurgulandı. 

SABİT LİNK OLMADIĞI İÇİN ENGELLENEMİYOR

Oyunu oynamak isteyenlere, internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Bu linkle kişisel bilgileri çalınan 9-16 yaş arasındaki çocuklar, aileleriyle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyor. 50'nci günün sonunda intihara yönlendiriliyor. BTK yetkilileri, sabit bir linkten yüklenmediği için oyunun teknik olarak engellenemediğini belirtiyor. 

'GÜVENLİ OYNA'YA BAKIN

BTK, 2018’de açılan Güvenli Oyna (www.guvenlioyna.org.tr) dijital oyun bilinçlendirme portalı hakkında bilgi verildi. Ebeveynlerin buradan oyunlar hakkında detaylı bilgiye ulaşılabileceği belirtildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
YSK kararını verdi: 3 ilçe ve 4 beldede yeniden seçim yapılacak