TSK'nın dev operasyonu dengeleri değiştirecek! ABD'nin hamlesi...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün akşam saatlerinde Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesine kara ve hava unsurlarıyla başlattığı operasyon devam ediyor...

TSK'nın dev operasyonu dengeleri değiştirecek! ABD'nin hamlesi...
TSK'nın dev operasyonu dengeleri değiştirecek! ABD'nin hamlesi...
GİRİŞ 28.05.2019 14:43 GÜNCELLEME 28.05.2019 14:43
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, özel eğitimli komandoların katılığı bu operasyonun icra gücüne bakıldığında 'uzun soluklu' olabileceği bilgisini vererek, "Bu operasyon sadece terörist imhası anlamına gelmiyor. Çok önemli bir dönemde son derece önemli bir bölgede 'alan hakimiyeti' kurmanız anlamına geliyor. Harekatın Türkiye, Suriye, Irak, İran ve bölgedeki diğer güçler arasında yeni bir denge oluşturacağı muhakkak. Pençe harekatının Kandil'e uzanmaması için bir sebep yok ancak bunu zaman içerisinde görebiliriz" dedi. 

 

 

Türkiye, Kuzey Irak'taki stratejik terör hedeflerinin kara operasyonuyla etkisizleştirilmesi amacıyla Pençe adını verdiği operasyona başlattı.

Kara ve hava birliklerinin yanı sıra İHA ve SİHA'lar tarafından da desteklenen operasyonu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi aynı merkezden birlikte yönetti.

 

 

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, yaptığı açıklamada, "Pençe harekatının ne anlama geldiğini ve olası sonuçlarını" değerlendirdi.

Türkiye sınırları içerisindeki terör unsurlarının etki ve varlıklarının yok denecek kadar az bir seviyeye gerilediğini anlatan Ağar, son dönemlerdeki terör eylemlerinin Kuzey Irak'tan gelen ve ellerinde sofistike silahlar olan terör unsurları tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı. 

Operasyona destek veren hava unsurları, komandoları alana indirdi.

Kuzey Irak'taki PKK varlığının ortadan kaldırılmadığı sürece Türkiye'nin her zaman tehdit altında kalacağına dikkati çeken Ağar, şunları söyledi:

"Bu icra sadece Hakurk ile sınırlı kalmıyor. Burada yapacağınız harekat Irak'ın diğer taraflarına ve hatta Suriye'ye de etkisi olabilecek bir iş.

Yapılan operasyonu sadece terörist imhası ya da kovalaması olarak görmek yanlış olur. Burada bir 'alan hakimiyeti' de söz konusu.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin 14 Mayıs'ta Türkiye'yi ziyaret ettiğini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da yakın zaman önce Irak'a gittiğini hatırlatan Ağar, ''Bu tarz geniş kapsamlı operasyonlar uyum önemli. Sonuçta Irak'ın kara ve hava sahasına giriyorsunuz. Bu kapsamda, operasyonun Irak merkezi hükümeti ile işbirliği içerisinde olması değerli.'' ifadelerini kullandı. 

İRAN YAPTIRIMLARININ SONUCUYLA 'PENÇE' BAĞLANTILI

''Bölgede yeni bir değişim söz konusu'' diyen Ağar, şunları söyledi:

''Bölge her an patlama ihtimali olan bir kazan gibi. Bu patlama olmadan önce Türkiye'nin tedbirler alması lazım. İran'a yaptırımların uygulandığı bir dönemdeyiz. Bu yaptırımlar kendisini ne kadar gösterecek? Eğer bu yaptırımlar askeri harekata da dönüşürse bunun bölgede çok ciddi sonuçları olur. Vekil örgütler üzerinden vekil alanlarda görebiliriz bunun yansımalarını. Silahlı karşıtlaşma olursa bunun meydana geleceği yer Irak olur. Böylesine riskli bir ortamda Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde bir etki üretmesi ve orayı kontrol edebilmesi son derece önemli.'' 

ALANDA VE ZAMANDA KALICILIK ÜRETİLMELİ

Ağar, harekatının uzun soluklu olacağını düşündüğünü ifade ederek, ''Temel olarak alanda ve zamanda kalıcılık üretilmesi gerekiyor. Bundan sonra nereye gider? Komandolar içeride ilerliyor ve hava desteği var. Savaş uçakları da daha ileriyi gözlemliyor ve vuruyor. Savaş uçaklarının vurduğu yerleri, kara unsurlarının gidebileceği yer olarak değerlendirmek de mümkün olabilir. Kandil'e uzaması ihtimali gayet tabi var ancak bunun için Milli Savunma Bakanlığı'nın yapacağı açıklamayı beklemek lazım. Çünkü harekatının nerede biteceğine dair, nihai hedefe dair henüz bir bilgi paylaşılmadı'' şeklinde konuştu. 

IRAK'IN KUZEYİ ÇOK ÖNEMLİ BİR PSİKOLOJİK HEDEF

Türkiye'nin içinde 700, Suriye'de 13 bin ve Irak'ın kuzeyinde 3 bin terörist olduğunu anlatan Ağar, sayıca daha az olmasına rağmen Kuzey Irak'taki operasyonun neden son derece önemli olduğunu şu sözlerle anlattı:

"Çünkü lojistik üst, sayı az olsa da Irak'ın kuzeyi. Aynı zamanda burası en önemli psikolojik hedef burası. Kandil burada ve PKK varlığını imgesel anlamda Kandil'e dayandırıyor.

Pençe operasyonu, sonuçları itibariyle bölgede terörün varlığını ve iddiasını ciddi anlamda hırpalayacak sonuçları olacak bu operasyon. 3 bin PKK'lının etkisizleştirilmesi ya da yer değiştirilmesinin sağlanması ya da operasyonun Kandil'e uzanması durumunda bambaşka şeyler de konuşabiliriz.'' 

SURİYE DENKLEMİNE IRAK ÜZERİNDEN GİRİŞ YAPIYORUZ

Komandoların Kandil'e ilerlemesinin Irak ve İran ile ilişkinin de daha da gelişmesi anlamına geldiğine değinen Ağar, ''Türkiye, Suriye'de bir şekilde denkleme dahil olmak istiyorsunuz ama birileri engelliyor. Suriye'de bugün itibariyle hareket kabiliyetimiz ve irademiz olmasına rağmen bazı küresel güçler, tehditler nedeniyle yapamıyoruz. Denkleme bir şekilde dahil olabilmek için kullanabileceğiniz alanlar var ve Irak'ın kuzeyi de bu alanlardan biri.'' dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 58
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Bütün varlığımızla Kahraman Ordumuzun, Devletimizin ve Reisimizin arkasındayız İnşaallah. Türk kimmiş akdenizdeki it sürüsü abd filosu bir görsün.
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    bir ülkeden pkk ve diğer örgütlerden tehdit geliyorsa pkk bizim karakollara saldırıp ırak-suriyeye kaçıyordu.devlet bu ülkelere pkk yı barındırma kardeşim size 3 ay süre bunu engellemezseniz ben ülkenizin öyle 10 km içeri değil 100 km içeride girer bu pkk yı temizlerim demesi lazımdı abd pkk lıları afrinden alıp idlip'e ordan münbiçe taşıyor bu kabul edilemez abd resmen pkk yı koruyor görüntü ve kayıtları göster buralara kadar büyük operasyon yapılmalı 10 km kovala tekrar ülkeye dönmekle olmaz
    Cevapla
  • murad 4 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğlu c.bakanı olursa işler tam tersi olur.Bu adama belediye verilmez.Akıllı olsun herkes.Erdoğan olmasa bir dakika neefes aldırmazlar bize.Allah askerlerimizi korusun muzaffer eylesin..
    Cevapla
  • hakkı karagül 4 yıl önce Şikayet Et
    rabbim askerimizin yardımcısı olsun
    Cevapla
  • amin 4 yıl önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • halil ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu coğrafya şartlarında yapılabilecek en üst savaş kabiliyetini Türk askeri yapar anca...Allah yardımcınız olsun kalbimiz ve duamız sizinle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!