Yeni askerlik sistemi için tarih açıklandı! Askerliğin 6 aya düşmesi...

Bayram öncesi yeni askerlik sistemini sabırsızlıkla bekleyen gençler için geçtiğimiz günlerde açıklama gelmiş ve bayram sonrasına kalacağı açıklanmıştı. Yasanın TBMM gelmesinin ardından gözler bir kez daha yeni askerlik sistemine çevrildi. Peki uzun dönem askerlik ne zaman 6 aya düşüyor. Askerdekiler önümüzdeki hafta terhis olacak mı? İşte yeni sistem ile ilgili tüm ayrıntılar...

GİRİŞ 10.06.2019 09:04 GÜNCELLEME 10.06.2019 09:04
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yeni askerlik sistemi için tarih belli oldu. TBMM, yeni askerlik sistemini 11 Haziran Salı günü görüşecek. Resmi tatilin ardından TBMM 10 Haziran Pazartesi günü açılacak. Salı günü ise TBMM'de partilerin grup toplantıları olacak ve vekillerin büyük bölümü burada olacak. Uzun dönem askerliğin 6 aya düşürülmesi ve bedelli askerlik ile ilgili detayları önümüzdeki günlerde şekillenecek. TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak olan yeni askerlik sistemi kabul edilmesi halinde Başkan Erdoğan'a gönderilecek. Başkan Erdoğan imzalar imzalamaz karar Resmi Gazete'de yayınlanacak. Kararın ardından yeni sisteme geçilecek. Yapılan değerlendirmelere göre yeni askerlik sisteminin önümüzdeki hafta yasalaşması bekleniyor.

 

 

ASKERDEKİLER NE ZAMAN TERHİS OLACAK?

mevcut haliyle yasalaşması halinde, halen silah altında 6 ayını tamamlamış yaklaşık 130 bin er terhis imkanına kavuşacak. Bu durumun terörle mücadele başta olmak üzere, ülke güvenliğinde zafiyet yaratabileceği endişelerinin dillendirilmesi üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, planlamanın zafiyet yaratmayacak şekilde yapıldığını kaydetti. Ancak, bayram sonrası ele alınması planlanan teklifte, eğitimli erbaş ve er açığının yaşanmaması için bir madde ilavesiyle geçici süre 'kademeli terhis' uygulaması getirilebileceği belirtiliyor.

 

 

BEDELLİ ASKERLİK İLE İLGİLİ KRİTİK GELİŞME!

31 bin TL karşılığında yapılacak bedelli için 145 bin kişilik kontenjan ayrıldı. Kontenjanın üzerinde başvuru olması durumunda kura çekimi yapılacak. MHP teklife ilişkin “bedelli askerlik kura çekiminde 27 yaşını bitirenlere öncelik tanınsın” önerisini gündeme getirirken, yükümlüler ise bedelli kontenjanının arttırılmasını istiyor. 

Yükümlüler, “Kontenjandan faydalanamazsak, bakaya durumunda olacağız ve 6 ay askerlik yapmak zorunda kalacağız. Ayrıca, bir önceki bedelli askerlikten yararlanamayan 1994 doğumluların sayısı da fazla. Birikme şüphesiz olacaktır. Kontenjan mutlaka artırılmalı ya da bir defaya mahsus herkesi kapsamalı” talebinde bulunuyor.

Yeni Askerlik Sistemi

YENİ BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak.

Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira)

6 AYDA ZAM

Memur maaşlarının değişmesinden dolayı 6 ayda bir bedelli askerlik ücreti güncellenecek.

YORUMLAR 7
  • Alperen 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben zaten altı ay yapacaktım dört yıllık üniversite mezunuyum, yeni sistemi bekliyordum benim için hiçbir şey değişmedi. Ben 30.000 lirayı ödeyemem mumkunati yok, 94 doğumluyum. En mağdur olan benim, devlet beni düşünmeli. Yaş ilerledikçe bedel artmalı. Bu sistemde ben 24 yaşında kendi hayatımı yoluna koymaya çalışan bir gencim, orta yerden altı ay askere gitmek her şeyi alt üst edecek.
    Cevapla
  • İnanan 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynı olaylar 1912 de de konuşuldu yüzbinlerce asker terhis edildi. Asker sayımız azalınca Balkan devletleri birleşip bize saldırdı 1.Balkan savaşı çıktı ve Bulgar ordusu Yeşilköy e (Bakırköy) kadar ilerlediler. Yani tarih tekerrür ediyor buna acil önlem almalıyız. Dış güçler bizi takip ediyor her an güçten düşmemizi bekliyor. Bu sefer ordada durmazlar Türkiye'nin her yerine girerler. Allah korusun ülkemizi.
    Cevapla
  • saçma 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok saçma bir yorum. Terhis olan profesyonel askerler değil. Bunların askerliği zaten süreli. Sadece kısalıyor. Askerlik bitmiyor. Boş muhalefet etmeyin artık. Profesyonel askerlik var artık. Kısa dönemli askerlik devlete gereksiz yük.
    Cevapla
  • bedelli 4 yıl önce Şikayet Et
    Bedelli askerlikde kısım kısım olsa.giden çok olur .temel eğitim kaldırılıp da bedelli olsa onun ücreti başka olsa .temel eğitimli bedelli olsa onun ücreti de farklı olsa .bu çıkacak sistemde bedelli yapmak mantıksız
    Cevapla
  • bedel 4 yıl önce Şikayet Et
    Temel eğitim oldukça bedelli askerlik bu paraya yapan çok az olur .zenginlerden başka bu kadar parayı verip de 1 ay askerliğe kimse gitmez.
    Cevapla
  • Reisci 4 yıl önce Şikayet Et
    Kura ve bedel ücretini bir daha kontrol eder misiniz ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!