MEB 11 bin yetenekli öğrenci arıyor

Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye genelindeki 82 güzel sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına özel yetenek sınavıyla 11 bine yakın öğrenci yerleştirilecek.

MEB 11 bin yetenekli öğrenci arıyor
MEB 11 bin yetenekli öğrenci arıyor
GİRİŞ 11.06.2019 12:46 GÜNCELLEME 11.06.2019 12:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Türkiye  genelindeki 82 güzel sanatlar ile 76 sporlisesinin 9. sınıflarına özel yetenek  sınavıyla 11 bine yakın öğrenci yerleştirilecek.  Bu yıl, fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri,  proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin  Anadolu teknik programları,  1 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS)  kapsamındaki merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak.

Sınavsız yerleştirmede ise öğrencilerin ikametgahlarına en yakın  okullara kayıtları tercihlerine göre yapılacak.Bakanlığın 1 Haziran'da yaptığı LGS kapsamındaki merkezi sınav ya da  adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında çocuklarının spor, sanat ya da  müziğe yeteneği olduğunu düşünen veliler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı güzel  sanatlar ve spor liselerine kayıt için bugünden itibaren 28 Haziran'a kadar  başvuru yapabilecek.


 
Öğrencilerin yerleştirmelerinde kullanılacak ortaokul başarı puanı,  ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının  aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacağından bu öğrencilerin LGS merkezi sınav  puanları, yetenek sınavlarında dikkate alınmayacak.
 
Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfını bitiren  öğrenciler, dilekçe ile birlikte öğrenim görmek istediği okul türlerinden en  fazla iki okul müdürlüğüne başvurabilecekler.
 
Öğrencilerin listeleri 29-30 Haziran'da açıklandıktan sonra Temmuz  ayının ilk haftasında yetenek sınavları tamamlanacak ve öğrencilerin kayıtları  LGS sonuçlarına bakılmadan yapılabilecek.

Öğrenci seçimine ilişkin yetenek sınavı, bölümler bazında 1-5  Temmuz'da komisyonlarca yapılacak. Öğrenci seçiminde yetenek sınavında 50 puan  barajının altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak, değerlendirmeye  alınmayacak. Yetenek sınavında 50 ve üzerinde puan alanların ise yetenek sınavının  yüzde 70'i ile ortaokul başarı puanının yüzde 30'u alınarak, 100 tam puan  üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılacak.
 
En yüksek puandan aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre bölümler  bazında belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek liste 5 Temmuz'da mesai  bitiminde okulda ve okulun internet sayfasında ilan edilecek.  Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl Türkiye genelindeki 82 güzel  sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına 11 bine yakın öğrenci  yerleştirilmesi planlanıyor.
 
BİLSEM ÖĞRENCİLERİ DİREKT KAYIT OLABİLECEK
 
 Bu liselere öğrenci seçimi için yetenek sınavı, bölümler bazında  oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.  Güzel sanatlar liselerinde, öğrencilere güzel sanatlarla ilgili temel  bilgi ve beceriler kazandırmak ve güzel sanatlar alanında nitelikli insan  yetiştirilmesi için eğitimler veriliyor. Uluslararası yarışmalarda ilk üç  dereceye girenler ile Bilim ve Sanat Merkezlerine (BİLSEM) kayıtlı öğrencilerden  görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanmış özel yetenekli öğrenciler, yetenek  komisyonu olmadan güzel sanatlar liselerine direkt kayıtlarını yaptırabilecek.Görsel sanatlar ile müzik bölümleri bulunan güzel sanatlar liselerinde  Türkiye genelinde 82 okulda 16 bin 50 öğrenci eğitim alıyor. Geçen sene güzel  sanatlar lisesine 4 bin 910 öğrenci alındı.
 
SPOR ALANINDA NİTELİKLİ ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİLİYOR
 
Spor liselerinde ise öğrencilere beden eğitimi ve spor alanında temel  bilgi ve beceriler kazandırılarak bu alanda nitelikli insan yetiştirilmesi  yönünde eğitim öğretim faaliyetleri yürütülüyor. Bu liselere giriş için komisyonlar aracılığıyla yapılan yetenek  sınavlarında, öğrencilerin esneklik, dayanıklılık ve koordinasyon, çabukluk ve  hız, kuvvet, ritm, sporculuk geçmişi, takımdaki başarıları gibi kriterlere  bakılarak değerlendirme yapılıyor.Takım sporlarında ulusal ve uluslararası derecesi olan yetenekli  öğrencilere, belirlenen ölçütlere göre daha fazla puan veriliyor. Geçen yıl spor  liselerine Türkiye genelinde 6 bin 236 öğrenci kayıt yaptırdı.

Milli sporcu unvanı kazanmış ortaöğretim kurumlarının 9'uncu ve  10'uncu sınıf öğrencilerinin, spor liselerine kayıtları yetenek komisyonu  kurulmadan yapılabiliyor. Türkiye'de 76 spor lisesinde 17 bin 850 öğrenci eğitim  alıyor. Güzel sanatlarda 2 bin 447, spor liselerinde bin 313 öğretmen görev  yapıyor.
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • YAHYA 4 yıl önce Şikayet Et
    Aman gençler üniversite okumayacaksanız kesinlikle bu liselere gitmeyin dooooğruuuuu meslek lisesine
    Cevapla
  • vahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Yetiştirdiyse bulur !!!!!!!!
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne acı ki; okul sistemi adil olmadığı için yetenekli öğrencilerden bir haber eğitim sistemimiz var. Yetenekli öğrencileri okul içerisinde daha başlangıçta ayırmayı deneseler bugün daha farklı kulvarlarda yol alıyor olurduk. Yeteneği olan bir çocuğu sistemin olağan akışına bırakıp, okul süreci bitmek üzereyken olağan dışı yetenekler arıyor olmak, kendi sistemine hakim olmamaktır. Buradaki eksiklik fark edilip umarım gereği yapılır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...