Van Gölü'nde bulundu: Ruslara ait, tam 41 metre

Ruslar tarafından yaptırılan ve 1915 yılında askeri mühimmat ile yük taşımacılığında kullanıldığı belirlenen Van Gölü’ndeki batık şileplerin dalış turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Van Gölü'nde bulundu: Ruslara ait, tam 41 metre
Van Gölü'nde bulundu: Ruslara ait, tam 41 metre
GİRİŞ 23.07.2019 14:35 GÜNCELLEME 23.07.2019 14:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin en büyük gölü olan 800 bin yıllık geçmişe sahip Van Gölü’nde bulunan Rus batıkları turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Daha önce Adilcevaz ilçesinde göl içinde kale ve peri bacaları gibi yapıtlar bulunurken, daha sonra yapılan dalışlar ve araştırmalar üzerine de Ruslar tarafından yaptırılan üç adet 41 metrelik şilepler bulundu. 

 

 

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Bağmeşe köyü civarında bulunan batığa dalış gerçekleştiren Adilcevaz Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve üyeleri, bu batığı fotoğraf ve video ile kayıt altına aldı. Rus batığını ilk olarak 1986 yılında gördüğünü belirten Adilcevaz Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve Profesyonel Dalgıç Cumali Birol, o dönemlerde batığın mendireğinin bir kısmının suyun dışında olduğunu kaydetti. 

 

 

17 yaşlarındayken Van Gölü’nde Rus batığı olduğunu öğrenen Cumali Birol, “1986 yılında rahmetli babam yat imalatı yapıyordu. O yıllarda Tatvan ilçesine bağlı Bağmeşe köyüne bir tekne getirdik. Tekneyi teslim ettikten sonra Rus batığına gidelim dediler. Dolayısıyla ben şaşırdım. Van Gölü ve Rus batığı ne alaka dedim kendi kendime” dedi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • özvanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    1. Dünya Savaşında 1914-1918 arası van şehri boşalmış ve ruslar işgal etmiş oradaki Ermenilerden kalma altınları yer altı kaynaklarını şehirden çalmışlar. şilepler bu yüzden kullanılmış
    Cevapla
  • fırat 4 yıl önce Şikayet Et
    Defineci palavrası
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak