İstanbul Valiliği'nden Suriyelilerle ilgili açıklama: Yeni kayıt yok

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da kayıtlı sayısı 500 bini aşan; kayıt dışı olarak ise daha büyük rakamları bulan Suriyeli vatandaşlar için başlatılan Düzensiz Göçle Mücadele Çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İstanbul Valiliği'nden Suriyelilerle ilgili açıklama: Yeni kayıt yok
İstanbul Valiliği'nden Suriyelilerle ilgili açıklama: Yeni kayıt yok
GİRİŞ 07.08.2019 12:03 GÜNCELLEME 07.08.2019 12:03
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 12 Temmuz'da başlatılan Düzensiz Göçle Mücadele Çalışmaları konusunda gelinen son duruma ilişkin olarak 'İstanbul' modeli için İstanbul Valiliği'nde bazı internet ve TV kuruluşlarından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ana gündemi ise 'kayıt dışı Suriyeliler' oldu.

 

 

Vali Yerlikaya, 12 Temmuz'dan itibaren düzensiz göçle mücadele çalışmaları başlatmış ve başka illere kayıtlı olan Suriyelilerin 20 Ağustos tarihine dek İstanbul'dan kayıtlı bulundukları kentlere sevke edileceklerini açıklamıştı.

Vali Yerlikaya, 12 Temmuz-05 Ağustos tarihleri kapsamında düzensiz göçle mücadele için atılan adımlara ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Suriyelilerin yanı sıra diğer ülkelerden de vatandaşları kapsayan toplam 14 bin 735 yabancı uyruklunun Geri Gönderme Merkezleri'ne (GGM) sevk edildiği bildirildi. Ayrıca kayıt dışı durumdaki 3 bin 346 Suriyeli vatandaşın ise Geçici Barınma Merkezlerine (GBM) sevk edildiği paylaşıldı.

 

 

ÇALIŞMALAR FATİH'TEN BAŞLADI

Vali Yerlikaya, "18 ilçede çalışmalar düzenliyoruz. Fatih gibi yoğun bölgelerde çalışmalara başladık. Bu tüm ilçelere yayılacak" dedi.

"İstanbul'da Suriyeli yoğunluğunun bulunduğu bölgelerin başında Fatih ilçesi geliyor."

İstanbul'da çalışan göçmen sayısının 350 bin olduğunu ancak bunların yüzde 10'unun dahi sigortalı olmadığını ifade eden Yerlikaya, şu şekilde paylaştı:

"Sigortasız çalışan Suriyelilere ilişkin çalışmalarımız işletmeler kapsamında hızlı bir şekilde devam ediyor. Burada uygulama kapsamında yaptırımlar da uygulayacağız. Örneğin bir yıl boyunca Suriyeli bir işçinin sigortasız olarak çalıştırıldığı tespit edilirse işletmelere 230 bin lira ceza verilecek.

İstanbul'da sigortasız Suriyeli çalıştıran işletmelere 26 Ağustos'tan itibaren cezai yaptırım uygulanacak.

İŞLETMELER OLUMLU DÖNÜYOR

Ağustos sonuna dek bu konuda uyarı yapacağız. İşletmelere 11 bin 500'ün üzerinde rehberlik hizmeti verdik. Bu sayı daha da artacak. Suriyelilerin kayıt haline alınması için olumlu dönüşler oluyor. İşletmelerin bu konuda bilinçli bir şekilde hareket etmeye başladığı örnekleri gördüğümüzü ifade edebiliriz."

Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğünce kayıt dışı istihdamın önlenmesi çalışmaları kapsamında gerek vatandaşlara, gerekse yabancı uyruklu çalışanlara yönelik 25 Ağustos tarihine dek rehberlik amaçlı iş yeri ziyaretleri yapılacak.

İSTANBUL'DA ÜÇ KATEGORİDE SURİYELİ VAR

Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 643 bin Suriyeli vatandaş bulunuyor ve İstanbul'daki Suriyeliler üç ayrı kategoride değerlendiriliyor:

-547 bin 943 Geçici Koruma kapsamında İstanbul'da kayıtlı Suriyeliler.

-Başka illerde kayıtlı olup, o illerde ikamet etmesi gerekirken İstanbul'a gelen Suriyeliler.

-Düzensiz göç kapsamı içerisinde olup, hiçbir yerde kaydı olmayan Suriyeliler.

"Öğrenci Suriyelilerin kayıtları değerlendirilecek"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Eylül ayında başlayacak eğitim-öğretim yılına ilişkin çalışmalar kapsamında öğrenci durumunda olan Suriyeli çocukların durumunu da değerlendirdi.

Yerlikaya, İstanbul'da öğrenim gören çok sayıda Suriyeli çocuğun bulunduğunu belirterek, bunlardan 2 bin 100'ünün kaydı farklı illerde olan ailelerden olduğunu açıkladı. Yerlikaya, Ağustos sonuna dek 'bulunduğu kente sevk' programının bu aileler için yeniden değerlendirileceğini belirtti.

Vali Yerlikaya ayrıca İstanbul'da kayıtlı olmayan bir ailenin yeni doğacak çocuğunun İstanbul'a kaydedilmeyeceğini duyurdu.

 

YORUMLAR 15
  • Okan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece suriyeli degil türkmen özbek kırgız afgan hepsini gonderin
    Cevapla
  • Selma 4 yıl önce Şikayet Et
    Istanbulda hic olmamaları gerektiğini düşünüyorum. Davranışlarıyla türistleride kacırıyorlar. Bunu almanyada yaşayan birisi olarak iyi biliyorum. Tabiki suriyede hic bir cocuk daha ölmesın kalsınlar ama belirli yerlerde ve davranışlarına dikkat ederek. Tüm genc erkekler savaştan kactı Türkiyede hava atıyorlar buna katlanamıyorum. Gövde gösterisi yapıyorlar, mağdem okadar yiğitler ozaman o gencleri geri gönderin savaşsınlar.
    Cevapla
  • Ayhan Kalender 4 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul mülteci yuvası oldu. Parklara, deniz kenarlarına gitmek istemiyoruz. Gereğinden çok fazla mülteci var. İstanbul zaten çok kalabalık. Çok doğru bir başlangıç olmuş, tebrikler
    Cevapla
  • Ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    Zeytinburnu na ne zaman sıra gelecek Suriyeli Özbek Afgan dolmuş
    Cevapla
  • Muharrem 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya hala başka ilçelere illere, diyorlar, geldikleri yere (Suriye'ye) gitmeyeceklermi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakırlı yaşlı teyzeyle samimi sohbeti