Sokullu Mehmet Paşa Camii'ndeki tabela kaldırıldı

Mimar Sinan'ın eseri Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin alt katına açılan kafeyle ilgili yaptığımız haber üzerine yetkililer harekete geçti. Zabıtanın yaptığı incelemede kafe işletmesinin gerekli ruhsatları aldığı belirlenirken, cami duvarına asılan ışıklı tabela kaldırıldı.

Sokullu Mehmet Paşa Camii'ndeki tabela kaldırıldı
Sokullu Mehmet Paşa Camii'ndeki tabela kaldırıldı
GİRİŞ 18.08.2019 16:23 GÜNCELLEME 18.08.2019 16:23
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Azapkapı'da bulunan Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin mahzen kısmına kafe açılması ve cami duvarına ışıklı tabela asılması tepkiyle karşılanmıştı. Yaptığımız haber sonrasında zabıta ekipleri harekete geçerek, kafede incelemelerde bulundu. 

İşletmenin gerekli ruhsatlarının olduğu belirlendi. Öte yandan, işletme sahibi cami duvarındaki ışıklı tabelayı kaldırdı. 

 

Ecdat yadigarı camiye zulüm: 450 yıllık camiye kafe yaptılar

SOKULLU MEHMET PAŞA CAMİİ

1577-78 yıllarında Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami, Azapkapı Camii olarak da tanınmaktadır. Mimar Sinan'ın eseri olan cami, 1807'de yangında zarar görmüş, minaresi kısmen yıkılmıştır. 1894'teki depremde harap olan yapı, 1938-41 yılları arasında onarım görmüştür. 

Haliç'in kıyısına inşa edilen cami, kesme taş malzeme ile fevkani olarak inşa edilmiştir. Alt katında tonozlu mahzenler bulunmaktadır. Kuzey cephede iki uçta yer alan kapılardan sonra merdivenlerle son cemaat yerine çıkılmaktadır. Mekan sivri kemerli alınlıklı dikdörtgen açıklıklı bir sıra pencere ile aydınlatılmış olup üzeri de kurşun kaplı meyilli bir çatı ile örtülüdür. Son cemaat yerinde iki yanda yer alan birer kapı ile harime geçiş sağlanmıştır.

Harim kareye yakın bir planda olup mihrap bölümü dışa taşkındır. Ortada yer alan ana kubbe altısı serbest, ikisi de mihrap çıkıntısının köşelerinde olan sekiz paye üzerinde sivri kemerlere oturmaktadır. Kubbeyi taşıyan payelerin üst kısımları yivlenmiş, paye başlıkları da mukarnaslı olarak düzenlenmiştir. Kubbe dıştan payelerin devamı olan sekiz ağırlık kulesi ile takviye edilmiştir.

Ana kubbe köşelerde küçük, dört yönde ise daha yük olan yarım kubbelerle çevrelenmiş, ayrıca caminin dört köşesinde oluşan alanların üzerine de bire küçük kubbe yerleştirilmiştir. Yan duvarlarda ve kuzeyde yer alan ve Bursa kemerli sütunlar üzerin oturan mahfillerde zarif bir düzenleme görülür. Kubbe eteğindekilerle beraber dört sıra pencerelerle av. dinlanan mekanda alt sıra ve mahfil katında yer alan pencereler dikdörtgen açıklıklı diğerleri ise kemerlidir.

Ayrıca köşelerde yuvarlak pencerelere de yer verilmiştir. Mermer mihrap mukarnaslı yaşmaklı olup yaşmağın iki yanına birer rozet işlenmiş, üstte ise palmetli bir tepelik yer almıştır. Ajurlu geometrik kompozisyonlu mermer minber ince bir işçilik göstermektedir. Mihrap çıkıntısının sol köşesinde yer alan vaaz kürsüsü, iki sütun üzerinde dilimli kemerli olarak düzenlenmiştir. Ayrıca kapılarda iki renkli taş geçmeler yapılmıştır. Yapının içindeki orijinal kalem işleri tamamen bozulmuş olup son tamirlerde yenilenmiştir. Camideki orijinal çinilerde çalındığı için 1941 yılındaki tamirde yerlerine yeniden yapılan Kütahya çinileri konmuştur. Kubbede son devir hattatlarından Halim Efendi'nin yazısı vardır. Minare son cemaat yerinin solunda yapıdan ayrı olarak yerleştirilen kaide üzerinde yer alır. Son cemaat yerinden kemerli bir köprü ile ulaşılan minarede böyle bir çözümün üretilmiş olması ilginçtir. 1826'dan sonra yenilenen minare ince gövdeli ve boğumlu şerefeli olarak inşa edilmişti. 1955 yılında bu gövde yıktırılmış ve bugünkü mukarnaslı şerefeli gövde yeniden inşa edilmiştir. Minarenin altında eski bir çeşme vardır. Arkada vaktiyle yer alan dükkanlar ise yıktırılmıştır. Muvakkithanesi de günümüze gelmemiştir. Caminin vakfından olan hamam ise değişiklikler geçirmiş olmasına rağmen hala ayaktadır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • Hüseyin Savaş 4 yıl önce Şikayet Et
    asıl önemli soru, kiraya veren kim?
    Cevapla
  • salı 4 yıl önce Şikayet Et
    çay kahve olması sıkıntı değilde tabela tarihe çivi çakmadır hatta vidalı delmeli işlemdir çok çok yanlış
    Cevapla
  • fani 4 yıl önce Şikayet Et
    yav arkadaş cami altında kafe nedir allah aşkına
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi duvara delik delmek yasak o tabela havada durmadığına göre tarihi dokuya zarar vermekten ceza kesilmeli ayrıca ruhsat iznini kim verdi kim kiraladı bunları araştırmakta fayda var her şey paradeğil
    Cevapla
  • mevlüt 4 yıl önce Şikayet Et
    Azapkapı, Eminönü Belediyesi'ne bağlı değil mi? Bu ruhsatın Valilik tarafından iptal edilmesi mümkün değil midir? Nedir bu ecdad yadirgarlarına, huşu ile namaz kılınan ibadetlerin yakınlarına ve bizatihi kendilerine kafeler bilmem neler açmalar? Bu müslümana zulümdür, İslâm'a zulümdür, insan olana zulümdür, Kafirin yapmadığını yapıyorsunuz, aklınızı başınıza alın.
    Cevapla
  • Mücahidler 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk dafe türk kültürüne ve inancını zedelemeyen bir mekan açıldı. Hemen söz ettiniz. Artık alinizle gidin disko barlarda kahvaltı yapmaya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!