Karşı ateşe karşı provokasyon: Yalanları böyle çürüdü

İzmir'de çıkan yangını 'karşı ateş' metoduyla söndürmeye çalışan görevlinin terörist ilan edilmesi çok tartışıldı. Sosyal medyada bazı kişiler, "Devlet ormanları bilinçli yakıyor" şeklinde provokasyonlara imza atarken, görevlinin kahraman olduğu kısa sürede anlaşıldı. Bu gelişmeler sonrası karşı ateş uygulaması, ne zaman ve nasıl uygulandığı merak konusu oldu. Her yönüyle 'karşı ateşi' inceledik.

GİRİŞ 22.08.2019 11:49 GÜNCELLEME 22.08.2019 14:04
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

İzmir'de 3 gün boyunca süren ve 500 hektarlık alanın kül olduğu orman yangını birçok yönüyle Türkiye'nin gündeminde. En çok tartışılan konulardan biriyse, "karşı ateş" metoduyla yangını söndürmeye çalışan görevlinin terörist ilan edilmesi. Sosyal medyadan da başlatılan linç kampanyası organize şekilde devam etti. Ancak görevlinin, kendisini darp etmeye çalışanların evlerini yanmaktan kurtardığı kısa sürede anlaşıldı. 

 

 

Peki karşı ateş uygulaması nedir? Orman yangınlarının söndürülmesinde karşı ateşin önemi nedir? Sosyal medyadan yapılan provokasyonları ve karşı ateşin önemini inceledik. 

Yangının sürdüğü mahallede bazı kişiler, karşı ateşle yangını söndürmeye çalışan Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarını Önleme Şube Müdürü Özkan Özbedel'i terörist ilan etti ve darp etmeye kalktı.

 

 

SOSYAL MEDYADAN PROVOKASYONA BAŞLADILAR

Video kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. Bazı kullanıcıların provokasyona alet ettiği görüldü. Sosyal medyadan; "Hainler", "Devlet ormanları bilinçli yakıyor" gibi yorumlar yapıldı. 

Özkan Özbedel'i hedef göstermek için yapılmış sosyal medya paylaşımlarından biri.

EVLERİNİ YANMAKTAN KURTARDI

Ancak gerçek kısa sürede anlaşıldı. Özbedel'in, kendisine tepki gösterenlerin evlerini yanmaktan kurtardığı belirtildi. Haberlerin medyada geniş yer almasından sonra Özbedel, "Alnımızın akıyla görevimizi yaptık, içimiz rahat. Vatandaşlarımızın bizi öyle tanımaları beni çok üzdü. Ben 25 yıllık meslek hayatımda hiçbir zaman vatanıma ihanet edecek bir şey yapmadım, şimdiden sonra da yapmam” açıklamasını yaptı. 

İzmir'deki orman yangını yerleşim yerlerini yerlerini tehdit ediyordu.

"KARŞI ATEŞ" NEDİR?

Yangınla mücadelede kullanılan pek çok metottan biri de "karşı ateş" uygulaması. Kısaca 'yangını yangınla söndürme' olarak da açıklanabilir. Yanıcı madde önceden yakılarak gelen yangın enerjisi bertaraf edilir. Can ve mal güvenliğinin olabileceği durumlarda bu metoda başvuruluyor. 

Karşı ateş uygulaması ABD ve Avrupa'da çıkan yangınlarda da kullanılıyor. Aşağıdaki fotoğrafta, 2009'da ABD'de çıkan yangını söndürmek için "karşı ateş" yöntemini kullanan bir itfaiye eri görülüyor: 

Karşı ateş uygulamasını kullanan itfaiyeci. ABD, 2009.

İsveç'te de bomba atılarak durdurulmuştu

2018'in Temmuz ayında İsveç'te iki hafta boyunca söndürülemeyen orman yangınına savaş uçaklarıyla müdahale edilmişti. Lazer güdümlü 12 bomba denemesi sonucunda, söndürme çalışmasında başarı sağlanmıştı.

Orman yangınının sürdüğü bölgede bomba patlatılan alan.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 55
  • Nuri Ozbek 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne laaa !! Komedi filmi gibi
    Cevapla
  • Hain chpkk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarîn bu memlekete dikili bir ağacı yok.ne beklersiniz çamur at sürekli
    Cevapla
  • 44Abdullah44 4 yıl önce Şikayet Et
    İzmir b.bi çalışanlarına bir bakın ne demek istediğimi anlayacaksınız.ormanlar boşuna yakılmıyor.rant için,peşkeş için, hükümet i zora sokmak için.
    Cevapla
  • abdullah‘’ 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahu teala ne buyuruyor ayeti celilede işi ehline bırakın
    Cevapla
  • milli_irade 4 yıl önce Şikayet Et
    her konuda fikri çok olup hiç bir bilgisi olmayan ender toplumlardan olduk...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi