İstanbul Valiliği'nden okullarda kayıt ücreti açıklaması

İstanbul Valiliği, hiçbir veliden rızası dışında kayıt ücreti veya bağış talep edilmeyeceğini açıkladı.

İstanbul Valiliği'nden okullarda kayıt ücreti açıklaması
İstanbul Valiliği'nden okullarda kayıt ücreti açıklaması
GİRİŞ 26.08.2019 19:04 GÜNCELLEME 26.08.2019 19:04
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılının açılışına hazırlandığımız bu günlerde; Valiliğimize yapılan çeşitli başvurular ve basında yer alan bazı haberlerde; okul idareleri tarafından öğrenci kayıtları sırasında bağış adı altında velilerden kayıt parası talep edildiği iddia edilmiştir." denildi.

 

 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Açıklamada, "Anayasa'nın 42'nci maddesi "İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır" hükmünü emreder. Aynı zamanda MEB Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nin Birlik Gelirleri başlıklı 15'inci maddesinin 2'nci fıkrasında, 'Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez' hükmü yer almaktadır." hatırlatması yapılarak, "Bu nedenle kayıt esnasında velilerimizden hiçbir şekilde ücret talep edilmeyecektir. Bu konuda yukarıda belirtilen kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı şekilde hareket eden ilgililer hakkında Valiliğimizce toplam 55 adet inceleme/soruşturma başlatılmıştır. Bunlardan 7'si sonuçlandırılmış olup, 3 idareciye 'idarecilik görevinin alınması' teklifi getirilmiş, 4 idareciye de muhtelif disiplin cezaları verilmiştir. 48 dosyanın soruşturması halen devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle devam etti:

Okullarımıza velilerimizin yaptıkları gönüllü bağışlar haricinde; okul idarecileri veya okul aile birliği yöneticileri tarafından, hiçbir velimizden rızası dışında kayıt ücreti veya bağış talep edilmeyecektir. Yasal mevzuata aykırı hareket eden okul idarecilerine kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek, Valiliğimize ulaşan ihbar ve şikayetler ivedilikle değerlendirilerek, ilgililer hakkında gerekli inceleme ve soruşturma başlatılacaktır.

YORUMLAR 16
  • Başkent... 4 yıl önce Şikayet Et
    Başkentte adam okul giriş kapısına asmış, kabak gibi duruyor. Siz ne soruşturmasından bahsediyorsunuz efendim. İnanmayan gitsin Altındağ Kuzeykent ilkokuluna baksın. Kapıda kayıt için şu banka hesabına şu kadar bağış yapılıp dekont getirilecek yazıyor. Kendisine yaptığının yanlış olduğu söylenince de beyefendi farklı bir havalara bürünüyor. Ne yapabilirsiniz ki, kendisini hukuktan üstün gören müdür sonuçta...
    Cevapla
  • Kezo 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde bursadayız aynı şey heryerde aynı her ilde aynı milli eğitim nerde
    Cevapla
  • Halit akbaş 4 yıl önce Şikayet Et
    denetleyin memurmu yok?
    Cevapla
  • Yaroslavl 4 yıl önce Şikayet Et
    Bankaya '' bağış'' yaptırıp dekontunu istiyorlar
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Kayıt işlemini de okul seçme işlemi gibi e-devlet üzerine taşısalar bu saçmalıklar da son bulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!