Uzmanlar yorumladı: Büyük İstanbul depreminin habercisi mi?

Marmara Denizi'nde deprem meydana geldi. Yapılan ilk açıklamalara göre depremin büyüklüğü 4,7 şiddetinde. Depremin ardından İstanbulluların en çok merak ettiği soru, "Büyük Marmara depreminin habercisi mi?" oldu. Uzmanlar, İstanbul'daki depremin ardından dikkat çeken açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 24.09.2019 11:38 GÜNCELLEME 24.09.2019 11:50
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Marmara Denizi'nde deprem meydana geldi. Yapılan ilk açıklamalara göre depremin büyüklüğü 4,7 şiddetinde. 

 

 

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi Marmara Deniz'indeki depremin şiddetini 4,7 olarak açıkladı.

UZMANLARDAN DEPREM YORUMLARI

 

 

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, yaşanan depremin İstanbul depremine neden olacak kollardan birinde gerçekleştiğini belirtti. Barış, “Bu tetikleme değil. İstanbul’da deprem yaratacak kollardan biri olan kuzey kolda gerçekleşti. Marmara denizinin içerisindeki kuzey kolda olan bir deprem” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan ise depremin olası İstanbul depreminin habercisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şunları söyledi:

"Depremin olduğu yer Orta Anadolu çukurluğu dediğimiz yer. Sığ olduğu için oldukça geniş bir alanda hissedilmesi olağan. Hassas bir bölge. İstanbul için büyük deprem olmasını beklediğimiz fayda olan bir deprem. Bir süre beklemek lazım. Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge. Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil. Sadece bu fayın aktif olduğunu gösteren bir olay. Bir süre daha bekleyip bu depremlerin nereye doğru seyrettiğini görmek lazım. Olağan koşullarda bunun arkasından artçıların gelmesi gerekir. 4,7’lik deprem olağan koşullarda hasar yaratacak bir deprem değil. 1999 depreminde bu tür küçükten başlayıp giderek büyüyen bir deprem serisine rastlamadık."

 

Son depremle ilgili Profesör Doktor Şükrü Ersoy şunları söyledi: " Bu tabii büyük marmara depreminin ayak sesleri olabilir. Bu yer kabuğunu kırabilecek bir büyüklüğe sahip değil. Öncü müdür bilmemiz mümkün değil. Vatandaşların bir süre sokakta nefes almalarında fayda görüyorum. Eninde sonunda da büyük deprem de gelecektir.

Son 30 günde benzer tablo

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Orhan Tatar da yaptığı açıklamada, "Az önce verdiğim bilgi, bugün sabah 06.00'da meydana gelen bir deprem bilgisini vermiştim. Bugün meydana gelen bölgenin etrafında 6 tane deprem var. Bu aslında çok olağan bir durum. son 30 güne yaydığımızda yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Büyüklüğü 2 ve üzerinde olan çok sayıda deprem meydana geliyor. Tabii bu şu anlama gelmiyor: İstanbul'da bir deprem beklentisi var. Bilimsel bulgular bunu işarete ediyor. Biran önce kentsel dönüşüm ve benzeri çalışmalar tamamlanmalı" ifadelerini kullandı.

Kırılırsa İstanbul 7 ile sallanacak

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Altan da önemli açıklamalar yaptı:

Altan "İstanbul'u 19 Ağustos depreminden beri konuşuyoruz. Marmara'nın altındaki fay hattının hem kuzey hem güney kolunun tüm aktivitelerini takip ediyoruz. İstanbul'un yaşayacağı er ya da geç yaşayacağı depremin hasarlarını azaltmaya yönelik bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Henüz arzulanan seviyeye gelmedik ne yazık ki. Marmara'daki çalışmalar gösterdi ki 4.6 ve daha küçük depremlerin olacağı kesin.Tam da Silivri'nin güneyinde kırılmamış bir kesim var. bu 50-70 km uzunluğunda bir parça olarak tartışılıyor. Burası kırılırsa 7.0'den büyük bir deprem İstanbul'un batısında yaşanacak. Umuyorum ki bu fay hattı tamamen kırılmasın ve büyük bir sarsıntı yaşamayalım. Ama bunun yaşanma ihtimali de var" dedi.

Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hat çok önemli

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hatta dikkat çekti. Yıldırım şunları söyledi:

"Marmara'daki fayın bir kolu hareket etmiştir. Büyüklüğü fazla olmayan bir deprem. Daha çok dikkat edilmesi gereken, kırılacak kesimin Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hat. O çok önemli. Depremin ne zaman olacağı, kaç büyüklüğünde olacağı değil bina temellerimizin sağlam olması gerekiyor. Şartnameye uygun yapılan binalarımızda deprem sırasında dışarı çıkmasına gerek yok. Sığ bir deprem yaşandı. Sahillerde daha çok hissedildi. Ana karada bu çok hissedilmedi. Büyük hasar verecek bir deprem değildi." 

 

Son Dakika Deprem: İstanbul'da art arda şiddetli deprem

YORUMLAR 16
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Gölcük depremi fay maydan gelmemişti, araştıranlar ne demek istediğimi anladı.
    Cevapla
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Rahman Rahim ALLAH’ın İsmiyle Hiç Bir ÜLKE Yoktur Ki; KIYAMET Gününden ÖNCE BİZ, ONU HELAK Etmeyelim Yahut ŞİDDETLİ Bir AZAB İle Azablandırmıyalım. Bu, KİTAP'ta YAZILIDIR. 50-17/İsra-58
    Cevapla
  • harun 4 yıl önce Şikayet Et
    en son istanbula ziyarete giden bir dostum oyle seyler anlattiki aklim basimdan gitti Allaha peygambere aciktan kufreden bir zumre turemis ve kimse onlara uyarma geregi duymuyorsa kurunun yaninda yasta yandiginda kimse aglamasin Allah kafirlere belli bir zamana kadar muhlet verirken muslumana bela verir demedi demeyin uyanin ozunuze donun bunuda depremden korunmak icin soylemiyorum hizla gittigimiz cehennemin atesinden korunmaniz icin soyluyorum tutan tutar tutmayan elbette olumu tadacaktir
    Cevapla
  • Islam 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha bunlar az basimiza taş yagacak gunah zina faiz haram fuhuş islam yok helak yakindir
    Cevapla
  • hakikat 4 yıl önce Şikayet Et
    fay fuy bahane RABBİM dileyince olur.17 agustos depremini kim bildi?emirle hareket eder fay fuy
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…