Barış Pınarı Harekatı ABD ve İsrail'in 50 yıllık planını çökertti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna operasyonun başladığını duyurdu. Bu operasyon sonrası uzmanlar Türkiye'nin ABD ve Batı'ya rağmen ortaya koyduğu bu kararlı duruş ve tarihi harekatı değerlendirdi.

Barış Pınarı Harekatı ABD ve İsrail'in 50 yıllık planını çökertti
Barış Pınarı Harekatı ABD ve İsrail'in 50 yıllık planını çökertti
GİRİŞ 09.10.2019 17:53 GÜNCELLEME 09.10.2019 18:10
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Haber7.com Özel

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna operasyonun başladığını duyurdu. Uzmanlar da Barış Pınarı Harekatı'nı yorumladı. Dış politika uzamanı Nedret Ersenal "ABD ve İsrail’in 50 yıllık planlarını çökertiyorsun. Bu ülkelerin oyunları bitmez ama artık çok baştan başlaması gerekecek." Prof. İdris Kardaş "Terör örgütü YPG’nin varlığı bitene kadar bu operasyon devam edecek. " Prof. Kemal İnat "Cumhurbaşkanı’nın ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşme etkili oldu." SETA Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın ise ''Asıl öncü olacağımız M4 karayolu yani Suriye’nin kuzeyini doğudan batıya doğru kesen bölgenin en öncelikli hedefimiz olduğunu biliyoruz. Operasyonun ilk safhası tamamlanana kadar Türkiye’nin bu M4 karayolunu bütünüyle kendi eline geçirebilecek bir bölgeyi kapsayacağını düşünmek doğru olacaktır'' dedi.

DIŞ POLİTİKA UZMANI NEDRET ERSANEL: ABD'NİN 50 YILLIK PLANI ÇÖKTÜ

 

 

Öncelikle Allah ordumuzu muzaffer etsin. Son 20 yılda bölgede yapılmış en haklı harekât. Bu ülke ve bu ordu bölgeye barışı getirecek tek adres. Türkiye haricinde hiçbir ülke bunu başaramaz. İki sebepten dolayı oradayız. Terör örgütlerini oradan ayıklamak için oradayız. Bu harekat sonrası herkes görecek ki, bölgede dengelerin yerine oturacak. ABD ve İsrail’in 50 yıllık planlarını çökertiyorsun. Bu ülkelerin oyunları bitmez ama artık çok baştan başlaması gerekecek. Misafirlerimizi orada iskan etmek istiyoruz. Diğer ülkelerden gelen kabul ve itirazlar bizi ilgilendirmiyor. Biz şu an sözün bittiği yerdeyiz. Türkiye, teröristlere ve onları besleyenlere anladığı dilden konuşuyor.  

PROF. İDRİS KARDAŞ: ÖRGÜTLERİN SONU GELECEK

Prof. Dr. İdris Kardaş: Harekatın parça parça olacağı zaten belliydi. Askeri kaynaklar bunun daha sağlıklı olduğunu söylüyorlardı. Ne kadar süreceği belli değil. Sivillerin olduğu alana Mehmetçik dikkat ettiğinden biraz mesele uzayabilir. Terör örgütü YPG’nin varlığı bitene kadar bu operasyon devam edecek.  Operasyon hem DAEŞ hem de YPG’yi sona erdirmek için yapılıyor. Türkiye tüm batı ve diğer ülkelere rağmen terör örgütlerini bir devlet olmadan  tek başına sonunu getirecek.

 

PROF. KEMAL İNAT: BARIŞ PINARI İLE TÜM BÖLGE HUZURA KAVUŞACAK

Türkiye bu operasyonu yapmakta kararlıydı. Türkiye bu operasyonu yapmak zorunluydu. İçeride Türkiye’ye karşı saldırılarda bulunan bir terör örgütü. Bu operasyonu zorlayacak olay ABD askerlerinin orada olmasıydı. Bu risk ortadan kalktı. Bunda sayın Cumhurbaşkanı’nın ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşme etkili oldu. Derin ABD’nin PKK ile yanlış politikalarını Trump desteklemedi. Türkiye’nin bu tür operasyonlarda tecrübesi var. Türk ordusu çok başarılı bir operasyon yeteneğine sahip. Barış Pınarı harekatı ile tüm bölge huzura kavuşacak.

PROF. CAŞIN: ''SURİYE HALKINI ÖZGÜRLEŞTİRMEK İÇİN GİDİYORUZ''

''Kahraman TSK’yı ve onların komutanlarını ve askerlerini Allah muzaffer kılsın. Türkiye hiçbir zaman bir terör devletine teslim olmayacağını bütün dünyaya duyurmuştur. Bundan sonra Türkiye’nin kararlığı terörle mücadeledir ve bu başarı aynı zamanda ABD’li müttefiklerimizle yapılan dostane ilişkilerinde diplomatik başarısıdır. Türk milletinin tam desteği oradadır. Hukuki ve siyasi olarak milletle ve orduyla birlik olduk. Çok önemli bir harekattır. Biz orayı yıkmaya, katliama değil bütün oradaki Suriye halkını özgürleştirmek için gidiyoruz.''

SETA ARAŞTIRMA KOORDİNATÖRÜ DOÇ. DR. BASRİ YALÇIN:

'Allah hayırlı mübarek etsin. Terör örgütünün Suriye koluna karşı Türkiye’nin en önemli güvenlik sorununa karşı başlatılan bir operasyon. İnşallah en kısa sürede bu güvenli bölgeyi askerimiz oluşturur.

İlk planda güvenli bölge hesaplamaları çerçevesinde bir operasyon olacağını tahmin ediyorum. Türkiye’nin 30-35 kilometre zaman zaman bu oranlarda değişiklik olabilir. Asıl öncü olacağımız M4 karayolu yani Suriye’nin kuzeyini doğudan batıya doğru kesen bölgenin en öncelikli hedefimiz olduğunu biliyoruz. Operasyonun ilk safhası tamamlanana kadar Türkiye’nin bu M4 karayolunu bütünüyle kendi eline geçirebilecek bir bölgeyi kapsayacağını düşünmek doğru olacaktır.

Cumhurbaşkanı ile Trump’ın ne kadar anlaşma sağladığını şu an bilemiyoruz. Güvenli bölge pazarlıkları çerçevesinde en fazla konuşulan bölge M4 karayoluydu ama meselenin sadece burayla sınırlı kalmayacağı ihtimali de son derece yüksek. Öncelikle burayı hedefliyoruz. Ama devamında Tüm Suriye’nin kuzeyi konusunda nasıl bir anlaşma var henüz bilemiyoruz. ABD tüm bölgeden mi çekilmeyi düşünüyor. Türkiye ABD’nin olduğu tüm bölgelere yani güneye doğru da inecek mi bunu da görmek lazım.
Biz PYD’yi bütünüyle çökertmek istiyorsak eğer o gün geldiğinde ABD’yle bir başka pazarlığın daha yapılacağını düşünüyorum.'

HAKAN AKBAŞ: KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NDAN SONRAKİ EN BÜYÜĞÜ

'Çok tarihi bir gün Türkiye için. Son 2 yılda Türkiye’nin en önemli jeostratejik meselesi güvenli bölgeydi. Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra en büyük harekat. Burada iki ana meselemiz var. Ama en önemlisi terör unsurlarını yok etmek. Sonrasında da Suriye’deki iç savaştan sonra uzun zaman misafirimiz olan sığınmacıların ülkesine dönmeleri için de düğmeye basılmış oldu.  Bu hat çok uzun bir hat üçte birlik bir bölümünde başlayan bir operasyondan bahsediyoruz. Önemli olan yapılan yığınak ile en etkili girişi sağlamak. Dolayısıyla en başından beri Amerika ile bu iki noktanın arası planlanıyordu. Trump'ın tweetinde bahsettiği 50 asker burada devriye geziyordu. Güneydoğu'ya konuşlandılar. Türkiye ile ABD arasındaki itilaf 15'e 35 km arasındaydı"

DR. MURAT ASLAN: KONUMSAL ANLAMDA BİR BASKIN YAPILDI

'Hava Kuvvetleri ile bir yumuşatma harekâtı yapılıyor. Birliklerimizin bölgeye sızmasıyla birlikte terörist unsurların etkisiz hale getirilmesi planlanıyor. Lokasyon önemli çünkü genellikle Akçakale algısı yaratılmıştı ancak Resulayn'dan başlatıldı bu harekat. Konumsal anlamda bir baskın ya da sürpriz yaratıldı denilebilir. Bölgeye intikal ettirilen askeri araçların Akçakale'de yoğunlaştığını görmüştük. Şu an itibarıyla Akçakale'den baştılması beklenen harekât Resulayn'dan başlatıldı.''

 

PROF. KUTAY KARACA: KARA HAREKÂTI KISA BİR SÜRE SONRA BAŞLAYACAKTIR

Körfez krizinden itibaren hava unsurları önce yumuşatma dediğimiz baskı kurma diğer bir adıyla karşı tarafta bir baskı yaratıyorlar. Kara birliklerine tehdit olabilecek unsurlar yok ediliyor daha sonra da kara harekâtı başlıyor. Sanıyorum ki kısa bir süre sonra da kara harekâtı başlayacaktır. Ben karşı tarafın çabuk çözüleceğini düşünüyorum."

 

YORUMLAR 31
  • izmir 4 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan Suriye'ye kara harekatı yapmak değil, Misak-ı milli sınırları içinde olan toprakları bünyemize almak. Çünkü Türk askeri oradan çekildiği vakit aynı planlar ve aynı terör projeleri tekrar o bölgede oluşturulacak. O yüzden cumhurbaşkanımız misak-ı milli sınırlarını gerçekleştirmeli. Rabbim yar ve yardımcımız olsun,askerlerimizi ve ülkemizi korusun
    Cevapla
  • VUSLAT 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'in niçe hain planları çökertilecek.
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten biz pkk buyuk israil projesinin piyonlarindan biridir.
    Cevapla
  • Handan 4 yıl önce Şikayet Et
    Peygamberimiz hazreti muhammed diyorki ben arabım ama arap benden değil en doğru söz
    Cevapla
  • İstanbul-18 4 yıl önce Şikayet Et
    Kendi hezeyanlarını, Hz. Peygamberimizin sözüymüş gibi beyan etmeye utanmıyormusun. Bak hadis-i şerifin aslı nasıl; "Üç hasletten dolayı Arabi seviniz: Çünkü ben Arabım, Kur'ân-ı Kerim Arapça olarak nazil olmuştur, Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır." Feyzü'l-Kadîr, 1:178 Hadis no: 225. “Benim ağzımdan yalan uydurmayınız! Her kim benim ağzımdan yalan söylerse Cehennem’e girsin!” (Buhârî, İlim, 38)
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah siyonist haçlı planını bozan Reisten razı olsun artık bölgede israil ve abd nin esamesi okunmaz Allah Reisten razı olsun işte lider işte devlet Allahuekber
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!