NATO toplantısında kritik Türkiye kararı!

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na başlamasının ardından NATO hava savunma şemsiyesi çerçevesinde İncirlik’te bulunan Patriot füzelerini geri çekmeyi tartışan İspanya’nın bu füzeleri Türkiye’de tutmaya devam edeceği öğrenildi.

NATO toplantısında kritik Türkiye kararı!
NATO toplantısında kritik Türkiye kararı!
GİRİŞ 10.11.2019 14:40 GÜNCELLEME 10.11.2019 14:40
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Konunun geçen ay sonunda yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda gündeme geldiği, yapılan değerlendirmeler sonucunda İspanya’nın İncirlik’te bulunan 6 bataryalık Patriot sistemini bulundurmaya devam etmesi üzerinde uzlaşıldığı belirtildi. Bu karar doğrultusunda aralık ayında sona eren İspanyol Patriot misyonunun daha önce olduğu gibi yine 6 aylığına uzatılması bekleniyor. 

 

 

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda terör örgütü PKK’nin Suriye kolu YPG’ye yönelik Barış Pınarı Harekâtı’nı başlatmasının ardından İtalya, NATO görevi kapsamında Kahramanmaraş’ta konuşlu olan SAMP-T hava savunma sistemini Türkiye’den çekme kararı almış ve füze bataryalarının 15 Kasım itibariyle Türkiye’den çekileceğini Ankara’ya bildirmişti.

İTALYA’NIN KARARI

 

 

İtalya’nın ardından İspanya’nın da Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’de NATO görevi kapsamında Adana’daki İncirlik Üssü’nde bulunan Patriot füzelerini geri çekmeyi değerlendirdiği yönünde haberler geçen ay İspanyol basınına yansımıştı. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Savaş çıkması riski olduğunda misyonu yeniden değerlendirmesi için NATO’ya bildireceğiz'' demiş, fakat NATO’dan çıkacak karara bağlı kalacaklarını belirtmişti.

BRÜKSEL’DE DEĞERLENDİRME

Türkiye’nin NATO’dan aldığı hava savunma desteği konusunun 24-25 Ekim’de Brüksel’de yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda gündeme geldiği öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’ye hava savunma desteğinin sürdürülmesi yönünde fikir birliği oluştu. 

6 AYDA BİR YENİLEME

İspanya’da NATO’da öne çıkan bu görüş doğrultusunda Türkiye’ye hava savunma desteğini sürdürme kararı aldı. İspanyol Patriotlarının Türkiye’deki görev süresi her 6 ayda bir yenileniyor. Aralık ayında dolacak olan mevcut misyonun süresinin yine 6 ay daha uzatılması bekleniyor. 

Türkiye, 2012’de Suriye’den füze tehdidi olduğu gerekçesiyle NATO’dan hava savunma desteği talep etmiş, bunun üzerine NATO, “Active Fence” görev gücü kapsamında Türkiye’ye Patriot füzeleri konuşlandırılması kararı almıştı.

FRANSA'NIN TUTUMU

İlk olarak ABD, Almanya ve Hollanda’dan Patriot füzeleri Türkiye’nin güney sınırına konuşlandırılmış, bu üç ülkenin farklı zamanlarda füzeleri çekme kararı alması üzerine İspanya 2014’te bir Patriot bataryasını İncirlik’e, İtalya da bir SAMP-T bataryasını Kahramanmaraş’a konuşlandırmıştı. Bu arada Fransa’nın Türkiye’ye “iyi niyet göstergesi” olarak gönderme kararı aldığı ve haziran ayında Türkiye’nin güney sınırına konuşlandırılacağı açıklanan Fransız SAMP-T bataryasının durumunda bir değişiklik olup olmadığına dair bir açıklama gelmedi. 

KAYNAK: CUMHURİYET GAZETESİ
YORUMLAR 43
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Umarım yıllardır NATO şemsiyesi altında emperyalizmin "güneydoğuya çöreklenmesi" projesine dönmez bu işler. Yıllardır "İncirlik bizim kontrolümüzdedir" derken emperyalizmin sadece İncirlikten ne dolaplar çevirdiği gözlerimizin önündeyken!!?Umarım Nasrettin Hoca attan düşmüş "--Ben zaten inecektim" haline dönmez bu işler...
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan'in Rusyadan gecmiste aldigi S-300 ler, yakınızmızda SİLAHSIZ STATÜDE OLMASI GEREKEN ADALARA yine Rusya'dan alınan SA-8 ve SA-15 gibi "Rus menşeili hava savunma silahlarının" yillardir NATO Savunma Sistemine uyumu yıllardır "müttefikimiz dediğimiz !?? ABD tarafından" sorgulanmamıştır. . Ülkemiz geleceğini ipotek altına alınacak F-35 uçaklarının "milli" bir amaçla kullanabileceğimiz konusunda " ŞÜPHELER MEVCUTKEN" S-400 ELZEMDİİRRR.NOKTA!!
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı Batı ile savaştı. Türkiye ye tehdit hep Batıdan geldi. Rusya ile Osmanlı döneminde savaşmış olsak da, milli mücadelede desteğini gördük. Rusya Stalinin Boğazlar ve Kars'ı ilhak tehditi sonucunda Nato ya girerek ABD ve Batının sömürgesi olmak sonucuyla karşılaştık. Şimdi, ABD ve AB nin tehditi altındayız ve çıkarlarımız Rusya ile şu anda aynı yönlü. Tehdit Batı ve ABD den. Nato ve AB ülkeleri bizi tehdit ediyor
    Cevapla
  • adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    s- 400 kararı ne kadar doğru çıktı anlaşıldı.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence çeksinler. Artık görülüyor ki nato bir düşman kuvvetidir. O patriotları bize karşı kullancak kadar gözü dönmüş bunların
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk