Akdeniz karıştı! Tehdit sonrası Türkiye: Karşılık veririz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Libya ve Türkiye'ye karşı yapmış olduğu tehditlere çok sert yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Bir ülkeyi tehdit etmek doğru mu? Bu gizli saklı bir şey değil. Büyükelçini sınır dışı edeceğim dersen Libya böyle bir duruma boyun eğmez. Adam gibi isteselerdi Libya da verirdi biz de verirdik. Düşmanca tavır devam ederse karşılığını veririz" dedi.

GİRİŞ 06.12.2019 16:35 GÜNCELLEME 08.12.2019 10:14
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşma Yunanlıları çileden çıkardı. Yunanistan hükümeti Libya'ya karşı Avrupa ülkelerini kışkırttı. NATO zirvesi sonrası Yunanistan Libya büyükelçilerinin sınır dışı edileceğini açıkladı. Bütün bu gelişmelerin ardından Türkiye Libya ile yapılan anlaşmanın uluslararası hukuka uygunluğu konusunda dünyaya restini çekti.  Erdoğan NATO zirvesi sonrası Yunanistan'a 'Fırsatçı' diyerek tepki göstermişti.

 

 

Son olarak Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'daki gelişmeler ve Yunanistan-Libya meselesi hakkında önemli konulara değindi.

NATO'DA TAVİZ VERİLDİ YORUMLARINA TEPKİ

 

 

 Dörtlü Zirve samimi bir ortamda çok faydalı bir toplantı oldu. İkinci toplantı şubat ayında İstanbul'da gerçekleştireceğiz. NATO'da Türkiye taviz verdi yorumları doğru değil. 

LİBYA İLE YAPILAN TARİHİ ANLAŞMA

İki tane anlaşma imzaladık. Bir tanesi güvenlik iş birliği anlaşması. Uluslararası hukuka uygun bir anlaşma. Doğu Akdeniz'de biz başından beri hep şunu söylüyoruz. GKRY hariç bu konuda ikili ya da çok konulu anlaşmalara hazırız ama bazı ülkeler tek taraflı adımı ve Türkiye'yi eleştirmeyi tercih ettiler. Biz bölgede iş birliğinden yanayız.

YUNANİSTAN'IN LİBYA BÜYÜKELÇİSİNİ SINIR DIŞI ETME KARARI

Bir ülkeyi tehdit etmek doğru mu? Bu gizli saklı bir şey değil. Bizim meclisimizden geçen bir zaptın gizli kalması mümkün mü? Libya'ya telefon açıp da o belgeyi bana göndermezsen büyükelçini sınır dışı edeceğim dersen Libya böyle bir duruma boyun eğmez. Adam gibi isteselerdi Libya da verirdi biz de verirdik.

Biz Yunanistan'la iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Bize karşı düşmanca tavırlar olursa karşılığını veririz.

NİKOS DENDİAS: 72 SAAT SÜRE

Türkiye'nin Libya ile yaptığı sınır anlaşmasının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya'nın Atina Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Yunan hükümetinin bu konudaki kararının kendisine bildirildiğini ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını açıkladı.

Kararın, Yunanistan'ın Trablus hükümetine karşı hoşnutsuzluğunun ifadesi olduğunu belirten Dendias, bu adımın Libya'nın Yunanistan'ın koyduğu kurallara riayet etmemesi nedeniyle atıldığını söyledi. 

Dendias, sınır dışı kararının Libya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediğine dikkati çekti.

LİBYA'DAN YUNANİSTAN'A VETO

Yunanistan, Türkiye ile Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda anlaşma imzalayan Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldı. Bunun üzerine, Libya Dışişleri Bakanlığı, "Yunanistan'ın büyükelçimizi sınır dışı etme kararı kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

 

TBMM'DEN LİBYA ANLAŞMASINA ONAY

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kararlı duruşu tüm dünyada büyük yankı bulurlen, tarihe geçen bir hamle daha geldi. Son dakika gelişmesine göre, TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Libya Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Libya ile Türkiye'nin Akdeniz'de kıta sahanlığı açısından büyük önem arz eden anlaşma sonrası haritadaki son durum

ERDOĞAN, NATO'DA YUNANİSTAN'A DERS VERDİ

 Her şeyden önce Libya mutabakat muhtırasıyla alakalı olarak biz meşru yönetimle bu işi imzalamış bulunuyoruz. Şu anda arkadaşlarımız Meclis’e aktardılar ve Meclis’te bu süreç devam ediyor. Meclis’ten bunun geçmesiyle, süratle bu adımı atarak, iş artık adeta yürürlüğe de girmiş olacak. Ama karşı taraf da tabi bundan rahatsız. Hakları olmayan şeyleri hak edinme durumuna geçenler böyle bir durum olunca tabi sıkıntıya girdiler. Tabi başta Yunanistan olmak üzere Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail rahatsız olduğu gibi Avrupa Birliği’ni de tahrik ediyorlar.

 TÜRKİYE İÇİN ÇOK STRATEJİK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma hakkında,"Türkiye'nin atmış olduğu bu adım, Doğu Akdeniz'de kendi arzularına göre cirit atmaya çalışan bazı ülkelerin, Doğu Akdeniz'in etrafındaki ülkelerin uluslararası hukuka göre sahip olduğu birçok hakkı, yetkiyi ihlal ederek, oldu bittilerle adım atmaya çalışanların da akıllarını başlarına almasını sağlayacak önemli bir hamledir. Türkiye'nin Doğu Akdeniz ile ilgili bugüne kadar atmış olduğu en stratejik adım, en büyük hamle. Bilhassa Yunanistan'ın adalar üzerinden planladığı, esasen uluslararası hukuka aykırı birçok hesabı da bozmuş oldu.

YUNANİSTAN VE DÜNYAYI PANİKLETEN O HARİTA

Yunanistan'ın Akdeniz'de büyük bir avantajı kaptırdığı, Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşma metnine göre, Libya ile Türkiye arasında 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı (KS) ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları belirlendi.

Libya ile varılan son mutabakattan sonra Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren harita (Fotoğraf:NTV)Libya mutabakatı, Türkiye'nin KKTC ile 2011'de yaptığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'ndan sonra bölgede yaptığı ikinci deniz yetki sınırlandırma anlaşması. Ancak Türkiye, Akdeniz'de henüz MEB ilan etmedi. MEB sınırları balıkçılık sektörünü içerdiği için ilgili kurumlar arasında çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

YORUMLAR 69
  • Ahada bura 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya'daki meşru yönetimi ülkemiz tüm gücüyle ayakta tutmalı. Gerekirse tabur düzeyinde kuvvetler Libya ya gonderilmeli. Ki gerekiyor.o halde düşmanlara Ölüm
    Cevapla
  • Oflu 4 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir durumda bizde bizim tükürük mesafesinde bulunan adaları alarak yunan geldiği yere postalamamiz için kayiklara binip adalara çıkmamız yeterlidir
    Cevapla
  • İbrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Artık Akdeniz'in yarısı Türk Gölü haline gelmiştir tekrar. Türkiye'nin Akdeniz deki hâkimiyeti artmıştır. Tebrikler emeği geçenlere.
    Cevapla
  • Khfghzhbv 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan , Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail rahatsız oluyor BUNLARA BİRDE Bizim CHP yi ekleyelim nedense onlarda rahatsiz oloyorlar mış
    Cevapla
  • Özkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya korunmalı yakında iç savaşı yine çıkartırlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı