Son dakika haberi: İstanbullular dikkat! Yarından itibaren etkili olacak

Son dakika haberi: İstanbul'da yarın öğle saatlerinden itibaren lodosun etkili olması bekleniyor. İBB'den yapılan uyarıda, "ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, baca gazı zehirlenmesine" karşı vatandaşlardan dikkatli olmaları istendi.

GİRİŞ 20.12.2019 17:41 GÜNCELLEME 20.12.2019 17:45

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) fırtına uyarısı yaptı.

 

İBB'nin açıklamasında Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve  AKOM'un verileri yer aldı. Yazılı açıklamada, "İstanbul'da yarın öğle saatlerinden itibaren lodos fırtınası bekleniyor. Uzmanlar, vatandaşları fırtına nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı uyardı" denildi.

21 Aralık Cumartesi: Yurt genelinde beklenen hava durumu.

ÇATI UÇMASI VE SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

İBB'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  

"İstanbul'da hafta boyunca güneyli yönlerden (Lodos) hafif esen rüzgârın Cumartesi öğle saatlerinden itibaren kuvvetlenerek aralıklarla fırtına (40-70km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.  Fırtınanın Pazar akşam saatlerinden itibaren şiddetini daha da arttırarak aralıklarla tam fırtına (60-90km/s) şeklinde Pazartesi sabah saatlerine kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar; vatandaşlara fırtına nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (hava, deniz ve kara ulaşımında aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, baca gazı zehirlenmesi vb.) dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulunuyor.   İBB ekipleri, AKOM'un koordinasyonunda 24 saat esasına göre çalışarak olası ulaşım sıkıntıları ile kazalara karşı anında müdahale edecek.  Öte yandan, İstanbul'da yeni hafta başı (Pazartesi) itibariyle Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağı, sıcaklıkların 4-6 derece birden azalarak mevsim normallerine gerileyeceği tahmin ediliyor."

Önümüzdeki 5 gün İstanbul için beklenen hava durumu.

LODOS NEDİR?

Güneybatıdan esen rüzgara "Lodos" adı verilir. Türkiye'de genellikle kış mevsiminde; aralık ayında görülür. Sıcaklıkların yükselmesine neden olan lodos, sonrasında yağış da getirir. 

Yoğun olarak Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de esen lodos, beraberinde taşıdığı minareller nedeniyle baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve göz kanlanması gibi rahatsızlıklara yol açar.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış