Erdoğan 'Kanal İstanbul' tartışmasına noktayı koydu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesi hakkında yapılan eleştirilere çok sert yanıt verdi. Erdoğan, "Bunların söylediği nedir? Kimi bunu hangi parayla yapacaksın diyor. Halbuki proje yap, işlet, devretle yapılırsa, bütçeden para çıkmıyor. Milli bütçeden yapar mıyız, onu da yaparız." açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 26.12.2019 12:41 GÜNCELLEME 26.12.2019 14:20
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a yapılması planlanan Kanal İstanbul projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bugün nereye giderseniz gidin hayranlık verici eserlerle karşılaşıyoruz. Türkiye önemli bir birikime sahiptir. İstanbul pırlanta kıymetindedir. Biz de Büyükşehir Belediye Başkanlığımızdan başlatırsak 25 yıldır İstanbul'a yeni eserler kazandırma gayreti içinde olduk. Ardından bunu 81 ile yaydık. Bunun son örneklerinden biri İstanbul Havalimanı'dır. Nisan'da tam kapasite hizmete giren havalimanımız şu ana kadar 50 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verdi. 50 milyonuncu yolcuyu uğurlamak bize nasip oldu, ABD'ye kendilerini yolcu ettiğimiz kardeşlerimize THY'nin hediyelerini takdim ettik. Birinci etabın kapasitesine ulaşacağımızı gösteriyor ve ikinci kapasite için hazırlıkları hızlandırmamız gerektiğini ifade ediyor. 

 

 

MİLLETİN ONAYINI ALDIK

Türkiye'ye küçük düşünmek, küçük davranmak yakışmaz. Kanal İstanbul böyle bir projedir. Şu hususu belirtmek istiyorum. Akşam yatıp, sabah kalktığımızda aklımıza gelen bir proje değildir. Kanal İstanbul'un başbakanlığımdan öncesine dayanan bir geçmişi vardır. Biz bunu seçim kampanyamızda milletimizin onayını aldık. İlmik ilmik örülerek konuşulmuş, hazırlıkları yapılmış ve bugünkü noktaya gelmiştir. Kanal uzunluğu 45 km, derinliği 21 metre olacaktır. 7 köprü, 2 demiryolu ve 2 hafif raylı geçişle dünya çapında eser olacaktır. 1,1 milyar metreküplük dolgu yapılacak bu projenin güzergahı da belirlenmiştir. Proje ile ÇED raporu askıya çıktı. Anayasa Mahkemesi bu projenin yap-işlet-devret kapsamına alınmasına ilişkin iptalini reddetti. Bir başka ifade ile bu projenin kararı verilmiş, süreci başlatılmış ve belirli bir aşamaya gelmiştir. 

HAZIRLIKLAR TAMAM

Hazırlıklarımız tamamlanmak üzeredir ve ihaleye çıkılacaktır. Bu büyük projeyi devletimize ve milletimize ek yük getirmeden, yap-işlet-devret ile bulamazsak milli bütçe ile yaparak hayata geçireceğiz. 

ANA MUHALEFETİN BAŞINDAKİ ZAT 'İPTAL' TEHDİTLERİ SAVURUYOR

Ana muhalefetin başındaki zat, bütün müteahhitleri tehdit ediyor. 'Geldiğimizde bunu iptal edeceğiz' diyor, sen gelmeyeceksin, gelemezsin. Bu ülkede dikili bir ağacı olmayan benim milletim yürü demez. Sizin gayretiniz yok. Siz birinci köprüde de aynısını yaptınız. İkinci köprü de aynısını yaptılar. 

Üçüncü köprüde bunlar aynısını yapmadılar mı? Bay Kemal ve çevresi aynı şeyleri yapmadılar mı? Yaptık mı, yaptık. Marmaray'da aynısını yapmadılar mı, yaptılar. Ama biz Marmaray'ı da yaptık.

İstanbul-İzmir'i de istemiyorlardı. Onu da yaptık. Üstelik de İzmir milletvekili. Başbakan olduğumuzda Adnan Menderes Havalimanı gibi bir havalimanını yaptık. Çünkü bize hizmet yakışıyor. Oy verirler vermezler, önemli değil. At denize balık bilmezse, halik bilir.

Biz İstanbul'a ve Türkiye'ye kazandırılacak tarihi bir eser olarak gördüğümüz Kanal İstanbul'a muhalefetin destek vermesinden memnun oluruz. Ama onlar ne yapıyor? Biz bunu yaptırmayız, yapanlara da parasını ödemeyiz diyorlar. Kumaşında azıcık devlet adamlığı, hukuk bilgisi, hak ve adalet anlayışı olan kimsenin ağzından böyle bir söz çıkamaz. Bunlar gittikleri yerlerde ülkelerini şikayet eden bir zihniyetin mensuplarıdır. Onun için de kendi bataklıklarında çırpınıp duruyorlar. Projeye niye karşı çıktıklarının izahını yapamıyorlar. Bunların söylediği nedir? Kimi bunu hangi parayla yapacaksın diyor. Halbuki proje yap, işlet, devretle yapılırsa, bütçeden para çıkmıyor. Milli bütçeden yapar mıyız, onu da yaparız.

Kimi de gereksiz diyor. Herhalde bu söz, CHP'nin klasik muhalefet anlayışını yansıtan bir sözdür. İstanbul'a Menderes, Vatan Bulvarı'nı açarken bunlar genişliğini eleştirdiler. 'Buraya uçak mı indireceksiniz' dediler. Aynı CHP, şimdiki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün açılışına karşı çıktılar.

Geçmişte yerli ve milli uçak, yerli ve milli silah, yerli ve milli arabaya, GAP'a karşı çıkan yine bunlar. CHP kafasının Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde, Yavuz Sultan Köprüsü'nde, İstanbul Havalimanı ve daha binlerce projedeki tutumunu milletimiz kendi biliyor.

'KANAL İSTANBUL'UN MONTRÖ İLE ALAKASI YOK'

Kanal İstanbul'u, boğazdaki deniz trafiğinin bir alternatifi olarak tasarlıyoruz. Geçen yıl Boğaz'dan 41 bin gemi geçti. İstanbul'un böylesine yoğun bir deniz trafiğini kaldıramadığını Boğaz'a bakan herkes görebilir. Sadece son iki yılda Boğaz'da irili ufaklı 41 gemi kazası yaşandı. Geçmişte Boğaz'da yaşanan felaketleri de unutmamalıyız.

İstanbul gibi 15 milyon nüfusa, fiilen 18 milyon insana ev sahipliği yapan dünyanın en büyük şehirlerinden birinde karşımızdaki bu soruna çözüm bulmak en başta gelen görevlerimizden biridir. Bu projeyle birlikte İstanbul'a yeni nefes alanları açıyoruz.

Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'yle de bir alakası yoktur.

BUNLARIN İSTANBUL'LA BİR DERDİ YOKTUR

Bunların İstanbul'la bir derdi yoktur. Nasıl olduysa İstanbul BB'yi kazandılar. Bunlar İstanbul seçimini falan kazanmadılar. Belediye meclisi AK Parti'de. Şimdi kalkmış, projeden çekiliyorum diyor. Senin böyle bir karar verme yetkin yok. Yetki büyükşehir belediye meclisindedir.

Projenin sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Kurumların görevi devletin aldığı karara uygun şekilde hareket etmektir. Görevini ihmal eden hesabını millete ve hukuka mutlaka verecektir.  

YORUMLAR 29
  • Gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin ekonomisi canlansın diye alt yapı yatırımlarına 340 milyar dolar harcıyor.. Biz yaptık mı parayı betona gömdü oluyor. Kanal İstanbul bir an önce yapılır umarım. Boğazlarımız'dan dalga geçer gibi ücret ödemeden geçen Yunan gemilerini görmekten bıktım artık.
    Cevapla
  • MİSAFİR 4 yıl önce Şikayet Et
    istanbulun batı tarafı istanbula girerken para verecekmi? Bu yapılacak köprü ve yollar paralı olacak mı? Mesela silivri, beylikdüzü, çatalca da oturan a maliyeti ne olacak? Şuanki yollar yetmiyor ikitelliye gidiş te dönüşte çile. Bu beni nasıl etkileyecek?
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi çok endişeli ve komiksin ama o zaman depresyon hapı kullanan mutlu ve vurdumduymaz biri olacaksın. Hapı yutunca yollar sana bedava gibi gelecek, güle oynaya geçeceksin.
    Cevapla
  • Latif 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu da soru mu şimdi. Tabi ki paralı olacak. Daha doğrusu zengin olmayanlar İstanbul'u terk etmek zorunda kalacak. İstanbul'da kalanların da ömrü köprülerde yollarda metrolarda tünellerde geçecek.
    Cevapla
  • ali işik 4 yıl önce Şikayet Et
    yanındayız REİS Hadımkoy ede yatırım beklerız merkez köy kalmasın saygılar
    Cevapla
  • Saygılar 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadımköy'ü yeşil alan yapmayı düşünüyoruz sen de orada çimleri sular geçen gemileri seyredersin.
    Cevapla
  • Selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeyi İmamoğlu'nun alıp, meclisi Ak Partinin kazanmasını ben hala anlayamadım. İstanbul'da kaç tane seçmen; pusulada farklı partilere oy vermiştir? Böyle kaç tane seçmen var?
    Cevapla
  • Ahmet Dilek 4 yıl önce Şikayet Et
    Ona buna bakma ya Allah ya Bismillah de, vur kazmayı, unutma Bozkurtlar seninle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi