Zeytin çekirdeğinden yakıt elde ettiler

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde yaygınlaşan zeytin yetiştiriciliği sonrasında çekirdekten yapılan katı yakıt hem çevreye fayda sağlıyor, hem de çiftçilerin ücretsiz ısınmasını sağlıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi'nin araştırmasına göre dumanının doğaya faydası olan yakıt ilçe sakinlerinin de beğenisini topladı.

Zeytin çekirdeğinden yakıt elde ettiler
Zeytin çekirdeğinden yakıt elde ettiler
GİRİŞ 30.12.2019 20:01 GÜNCELLEME 30.12.2019 20:04
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde son yıllarda yaygınlaşan zeytin üretimi beraberinde doğal yakıtı da getirdi. İlçe halkının da yöneldiği zeytincilik her geçen gün gelişiyor

 

 

Zeytinin çekirdeğinden yararlanan ilçe halkı ilk önce katı yakıt haline dönüştürüyor, ardından kül bırakmayan yakıtı ısınmak için kullanıyor. Bir ton atığın sadece yaklaşık 3-4 kilo kül bıraktığı belirtiliyor. Bursa Uludağ Üniversitesinin araştırmasına göre dumanı doğaya faydalı.

ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİNDEN KATI YAKIT

 

 

Bu sayede yakıta da ücret ödenmiyor. İlçe halkının da yöneldiği zeytincilik her geçen gün gelişiyor. Yapılan araştırmalara göre de zeytin çekirdeğinden oluşan yakıt doğaya faydalı. Zararlı bir gaz üretmiyor. Isın derecesinin yüksek olması da farklı bir yakıtın kullanılmasına gerek bırakmıyor.

İşletmesini zeytin çekirdeğinden yapılan yakıt ile ısıtan işletme sahibi Rıdvan Can, zeytini ilk önce işlediklerini, yağını çıkardıktan sonra çekirdeklerini de katı yakıt yaparak kullandıklarını söyledi. Isın derecesinin yüksek olması da farklı bir yakıtın kullanılmasına gerek bırakmıyor.

''KEMRE, DEDİĞİMİZ YAKITA ÇEVİRİYORUZ''

Zeytin posasını yağını ayırdıktan sonra doğal havuzlara attıklarını belirten Can, şu şekilde açıklamada bulundu:

“Onun üstüne soğuk sıkım yaptığımız için kalan o kısmı sabun için ayırıyoruz. Daha önce anne babalarımızın hayvanların atıklarından güneşte kurutarak ‘kemre’ dediğimiz katı yakıta çeviriyoruz. Elimizde kalan bu posayı sonra güneşte kurutup, katı yakıt haline getiriyorum. Kömürlü sobalarda kullanılabilir. Yüzde 78 kaloriye sahip. Sıcaklık derecesi oldukça yüksek. Ayrıca kül yok. Bursa Uludağ Üniversitesinin araştırmasına göre dumanı doğaya faydalı. Zehirli bir gaz vermiyor.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 10
  • 1126 4 yıl önce Şikayet Et
    diğer illerde kullanan vatandaşlarda. üniversiteye gönderselerdi onlarda haber olabilirlerdi belki. şahsi fikrim
    Cevapla
  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    Şaka mı bu? Biz 10 yıldan fazladir kullanıyoruz
    Cevapla
  • benefe 4 yıl önce Şikayet Et
    aydın ve civar ilçelerde pirina adıyla yıllardır kullanılıyor, yeni bir şey değil
    Cevapla
  • birecikli 4 yıl önce Şikayet Et
    nizip antep ve birecikte 50 60 senedir kullanılır yeni bir şey değil
    Cevapla
  • Hacı Murad 4 yıl önce Şikayet Et
    Kilis'te 70'li yıllardan beri ''Bürün'' adı ile yapılıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı