5 Ocak 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

TEHDİT ÜSTÜNE TEHDİT
Trump: 52 İran hedefini hızlı ve sert şekilde vururuz
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın herhangi bir ABD üssüne saldırması durumunda, en yeni silahlarını bu ülkeyi vurmak için göndereceğini söyledi. İran Devrim Muhafızları komutanlarından Gulam Ali Ebu Hamza, Kasım Süleymani'nin intikamını alacaklarını ve İsrail'in başkenti Tel Aviv ile birlikte ABD'nin bölgedeki 35 hayati noktasının İran'ın menzilinde olduğunu söylerken Trump, İran’ın tehditlerine şu cevabı verdi: 52 İran sahasını hedef aldık. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor.

SEFERBERLİK İLAN ETTİ
Darbeci Hafter, Türkiye’ye karşı savaşacakmış
Libya’da halkını bombalayan darbeci Hafter; Türkiye'ye karşı seferberlik başlatıp cihat çağrısı yaptı. Hafter “Bugün cihat ve genel seferberlik ilan ediyoruz. Hem erkeklere hem kadınlara, hem askerlere hem sivillere silah temin edilecek” ifadelerini kullandı.  Libya'nın yasal temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, ise Hafter yanlısı Temsilciler Meclisinin aldığı kararların "yazıldığı mürekkep kadar değeri olmadığı" eleştirisini yaptı.

OSMANLI KARARI
Yurt dışındaki arşivler temin edilecek
Devlet belgelerinin en iyi şekilde muhafaza edilmesi ve doğru tasnifinin sağlanması için Cumhurbaşkanlığı'na bağlanan Devlet Arşivleri Başkanlığı, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini belirledi. Belirlenen en önemli hedeflerden biri "Yurt dışı arşivleri ile işbirliği yapılarak Osmanlı dönemine ait arşiv belgeleri temin edilecek" maddesi oldu.

ABD ÜSSÜ’NE SALDIRI
Elçilik yakınına 2 füze atıldı
Irak güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bağdat Yeşil Bölge'de bulunan ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği yakınına, 2 adet füze atıldı. Saldırının kim tarafından yapıldığına dair bilgi verilmedi. Saldırı sonrası ABD Büyükelçiliğinde uyarı sirenlerinin çaldığı da belirtildi. Bölgede ABD’nin kullandığı Beled Askeri Üssü’ne de füze atıldı.

HAFTER ÇOCUKLARI VURDU
Askeri eğitim alan çocukları hedef aldılar
Darbeci Hafter'e ait savaş uçakları Trablus'un güneyindeki Hadbe bölgesinde askeri okula saldırı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre askeri eğitim alan 18 yaşından küçük 30 öğrenci hayatını kaybetti, 33 kişi de yaralandı.

HOPARLÖRE GİRMİŞ
Ghosn tüm yolculuğu hoparlör içinde yaptı
Renault-Nissan-Mitsubishi’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı olan Carlos Ghosn'un nasıl kaçırıldığının detayları ortaya çıktı. Ghosn’un İstanbul üzerinden kaçırıldığı operasyonda Japonya'dan Lübnan'a bir hoparlör içerisinde gizlenerek kaçtığı ortaya çıktı.

İGA’DAN YALANLAMA
31 Mart’a kadar ücretsiz
Basında yer alan 'İstanbul Havalimanı'nda 4 euro ödemeyen yolcu karşılayamayacak' iddiaları üzerine İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'dan açıklama geldi. İGA ücretin gerçeği yansıtmadığını ve uygulamanın 31 Mart’a kadar ücretsiz olduğunu söyledi.

MEB HAREKETE GEÇTİ
Yerli araç üretimi için iş gücü yetiştirlecek
Türkiye, ilk yerli otomobilini dünyaya tanıttı. Bursa’da fabrika için hazırlıklar sürerken tamamen elektrikli olacak otomobilin üretiminde görev alacak nitelikli iş gücünü yetiştirmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı da harekete geçti.

TAKSİ PLAKASI UÇTU
Taksi plakalarının değeri 2,1 milyon TL’ye çıktı
Yolcu taşıma uygulaması Uber’in Türkiye’den çıkması ve taksi ücretlerine yapılan zamla ticari taksi plaka ücretleri son bir yılda yüzde 55 değerlendi. İstanbul merkezde taksi plaka fiyatları 1,3 milyondan 2,1 milyon TL’ye çıktı.

NDİAYE GELDİ
Trabzonspor, Ndiaye’yi sezon sonuna kadar kiraladı
Trabzonspor, Badou Ndiaye'nin Stoke City'den sezon sonuna kadar 150 bin pound karşılığı kiralandığını açıkladı. Satın alma opsiyonuyla transfer edilen Ndiaye, ligin ikinci yarısı için Trabzonspor'dan 1 milyon Euro kazanacak.

LARKİN ADIMI
Basketbol Federasyonu, Shane Larkin’i Türk yapmak için adım attı
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Anadolu Efes'in yıldız basketbolcusu Shane Larkin'in Türk vatandaşlığına geçmesi ve Milli Takım'da forma giymesi için menajeri ile görüşme yapacaklarını söyledi. 

GERGİNLİK FUTBOLA SIÇRADI
ABD Katar’daki kampı iptal etti
ABD-İran arasında yaşanan gerginlik yeşil sahalara da sıçradı. ABD Futbol Federasyonu, Orta Doğu'daki olumsuz gelişmeler nedeniyle erkek futbol milli takımının Katar'daki kamp programının iptal edildiğini açıkladı.


Spiker: Müge ÇAKMAK
Kurgu: Yunus Emre YEŞİL

Yorumlar 1 Yorum Var
  • şinasi 05.01.2020 16:32
    "İGA’DAN YALANLAMA 31 Mart’a kadar ücretsiz ..... İGA ücretin gerçeği yansıtmadığını ve uygulamanın 31 Mart’a kadar ücretsiz olduğunu söyledi." Yani çok da yalan değil gibi. Sadece 31 Marttan sonra başlayacak şeklinde anladık.