Erdoğan 'şoke olduk' deyip Süleymani ile ilgili ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündeme dair tüm soruları cevapladı. Başkan Erdoğan, ABD'nin hava saldırısıyla öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile ilgili de ilk kez konuştu. Erdoğan, Kasım Süleymani'nin öldürülmesi olayına ilişkin, "ABD-İran gerginliğinin azaltılması için bugüne kadar Türkiye olarak çok ciddi gayretler gösterdik, gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 05.01.2020 23:04 GÜNCELLEME 06.01.2020 09:35
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Süleymani'nin öldürülmesi ile ilgili açıklamalarından satır başları; 

 


Öncelikle sadece Irak'ta meydana gelen olay değil, bölge şuan ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yerin Irak seçilmiş olması manidar. Bir taraftan bizler Suriye'de belli sıkıntıları yaşıyoruz. Öbür tarafta Libya ile ilgili gelişmeler. Bütün bunlarla uğraşırken bu sorunun patlak vermesi düşündürücü. Bu olay nereye gider gibi birçok düşünceler var. Şunu tespit etmemiz lazım; ABD, İran arasındaki gerilim zaman zaman tırmanıyor. 

'IRAK ÜZERİNDEN KRİZİN TIRMANDIĞINI GÖRDÜK'

Bu konu ile olarak Batı ülkeleri ile yaptığımı gelişmeler var. Serin kanlı hareket edilmesi konusunda dileklerimizi iletiyoruz. ABD-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması maalesef bu zamana kadar mümkün olmadı. Irak üzerinden krizin tırmandığını gördük.

Astana sürecinde İran ve Rusya ile hareket ediyoruz. Bütün bunlarla beraber Irak ile ilişkilerimiz tarihi itibariyle ortaya koymamak mümkün değil.  

'ORTA DOĞU'NUN KAN GÖLÜ'NE DÖNMESİ İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR'

Türkiye olarak biz dış müdahalelere karşı durduk. Hemen arkadaşlarımı toparladım ve gerekli açıklamaları yaptık. Hamaneyi'n yapmış olduğu açıklamaya kenara atamayız. Trump'ın ''50 küsür noktayı tespit ettik. Herhangi bir şey olması halinde biz her türlü vuruşu yaparız" açıklamasını yaptı. İki tarafta benzer açıklamalar yaptı. Bu gerilimin kontrol altına alınması lazım. Orta Doğu çok yoruldu. Kan gölüne dönmesi için elinden geleni yaptılar, yapıyorlar. 

İDLİB'DEN GELEN GÖÇ DALGASI

İdlib gibi bir yerde 300 bini aşkın insan sınırlarımıza yükleniyor. Biz şimdi ne yapacağız. O insanları orada tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnsani ve vicdani her türlü adımı bu zaman kadar attık. Bugün yine İdlib'de 10'u aşkın sivil öldürüldü. Ruhani'ye itidal tavsiye ettim. Irak Başbakanı, Ruhani ve batı ülkelerle yaptığımız görüşmeler gerçekleştirdik. 8'inde sayın Putin buraya geliyor. Bütün bu konuları bölgesel ve TürkAkım ile ilgili konuları masaya yatıracağız. 

'HABERİ ALINCA ŞOKE OLDUK'

Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk. Trump'a itidal çağrısında bulunmuştum. Türkiye sadece bölgenin istikrar adası değil bölgedeki istikrarın da teminatıdır. Bu bilinçle davranıyoruz, özellikle sürekli diplomasiye dikkat çekiyoruz. Diplomasiyi öne çıkarmamız lazım. 

YORUMLAR 7
  • abd ikinci yüzü 4 yıl önce Şikayet Et
    Tramp süleymaninin ölümü sonrası ırak parlementosunun abd askerlerinin ırakı terk etme kararı alması sonrası ıraka çok pahalı ve büyük bir hava üstü kurduk bu sebeple ırak istesede çıkmayız dedi hatta iran yaptırımları ıraka yapacağımız yaptırımlar yanında hiç kalır diyede tehdit etti buda Tramp ve abd yönetiminin gerçek yüzünü göstermekte bundan bir hafta Türkiye incirlik ve küreciği abd ye kapatma düşüncelerini dünyaya dektere ederken aynı zamanda abd nin 10 Türk şirketine incirlikteki üstleri yenilemek için yatırım kararı verdiği haberi çıkmıştı ıraktaki taktiği aynen incirlik ve kürecikte uygulayacakları anlaşılıyor
    Cevapla
  • Yilmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    bizim derdimiz oralarda yasayan müslümanlardan baskasi olmamali. iran, abd cocuk degiller ne yaptiklarini gayet iyi biliyor.
    Cevapla
  • Dechatlon 4 yıl önce Şikayet Et
    Danışıklı dövüş. Türkiye onları kendi haline bırakıp isine bakmalı. İranin Amerikaya yapacağı bir şey yok. Bizi olayların içine cekmesinler , birbirini yesinler.
    Cevapla
  • dede 4 yıl önce Şikayet Et
    bu suikastte abd incirliği kullanmışsa o zaman ilişkiler kopma noktasına gelir. abd, iranla türkiye arasını bozmak için herşeyi yapar.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    ''Şunu tespit etmemiz lazım; ABD, İran arasındaki gerilim zaman zaman tırmanıyor.'' Demek ki bu olaydan bir cacık olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…