Artık son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın! Neşter atılıyor

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin işleyişinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için başlatılan çalışmalar tamamlanarak, bu konuda hazırlanan rapor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Sistemle ilgili öne çıkan en önemli problemlerden birinin de bürokratik süreçlerin uzunluğu oldu.

Artık son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın! Neşter atılıyor
Artık son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın! Neşter atılıyor
GİRİŞ 11.01.2020 06:28 GÜNCELLEME 13.01.2020 10:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında oluşturulan komisyon, uzun süredir yeni hükümet sisteminin aksayan yönlerini ortaya çıkarmak ve çözüm önerisi geliştirmek için çalışıyordu. Bu konuda hazırlanan rapor ile çözüm önerilerinin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağı belirtildi. AK Parti kaynakları, yürütme ile yasama arasındaki koordinasyon eksikliğinin, "nöbetçi bakan" uygulaması ve yasa teklifleri hazırlama sürecine milletvekillerinin de dahil edilmesi ile büyük oranda giderildiğine dikkat çekti.

 

BÜROKRASİDE YAVAŞLIK

Hükümet sistemi ile ilgili ortaya çıkan en önemli başlıklardan biri olan "bürokrasideki yavaşlık ve yetki kullanmama" probleminin de atılacak yeni adımlarla aşılacağı belirtildi.

 

AK Parti kaynakları, bakanlıkların çalışma sistematiğinde yaşanan "uzun yazışma ve onay süreçlerinin" sistemi yavaşlattığını dile getirdi. Parti kurmayları "Bazı bakanlıklarda dosyaların yığıldığı, inceleme ve onay süreçlerin çok uzun sürdüğü şikayetleri geliyor. Mesela bakan, bakan yardımcısı veya genel müdürün imzası ile hallolacak işler, yani üç dört imzada çözülecek işler, dokuz on ayrı imza sürecinden geçiyor. Bu süreci kısaltmaya yönelik adım atılacak. İmza süreçlerine ilişkin standart getirilecek. Tüm bakanlıkların bu kriterlere göre hareket etmeleri istenecek ve bakanlıklar bu konuda talimatlandırılacak" dedi.

YETKİ KULLANIMI

Kamu yöneticilerinin "yetki kullanma ve inisiyatif alma" konusunda yaşanan sıkıntılara yönelik de adım atılacak. Bu kapsamda, bakan yardımcılarının yetki ve görev tanımları netleştirilecek. İnisiyatif almalarının önündeki engeller kaldırılacak. Sistemle ilgili revizyon çalışmalarına katılan AK Parti kurmayları "Bu çalışmalarda gördük ki, yeni sisteme ayak uyduramama, yani eski alışkanlıklar ve teamüllerden vazgeçilemiyor. Milletvekilleri de öyle, bürokraside de böyle. Bu alışkanlıklardan kurtulursak, sistem tam anlamıyla işleyecektir" değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 9
  • Yusuf garip 4 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili başakım özürlüleriçin alınan raporlarda büyük sıkıntı var ve rüşvete bağlanmış bilgin olsun.bu ülkeyi şu memur kafası bürokrasi engelinden kurtar. Allah BÜTÜN GEÇMİŞLERİNDEN VE zürriyetinden razı olsun
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Her konunun başına bir tane milletvekili verilebilir mesela. Işler hizlanabilir belki böyle olunca.
    Cevapla
  • vedat 4 yıl önce Şikayet Et
    Ak parti teşkilatlarina gorev verilsin, kamu burokrasisinin hantalliği 1 ayda biter.
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    yetimlere engellilere sahip çıktığınız için teşekkürler.reis
    Cevapla
  • Yıldırım 4 yıl önce Şikayet Et
    Bakanları milletvekilleri içerisinden seçin yoksa milletvekilleri boşa çıktı. Zaten çalışan gayret gösteren az böyle olunca dahada da azaldı sanki.
    Cevapla
  • Selim asaf 4 yıl önce Şikayet Et
    Bakanlar M.vekilinden seçilmesin. M.vekili mecliste işini yapsın kanun ve bütçe işleri ile uğraşsın. Bakanlarımız konularında Uzman kişiler. Ağzı laf yapan vekil yerine Eli iş yapan uzman bakanlar çok daha önemli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı