Erdoğan'dan kritik Libya açıklaması: Bilgiyi biraz önce aldım...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Conte ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Moskova'da gerçekleşen Sarrac-Hafter görüşmesiyle ilgili olarak "Ateşkesin anlaşmayla kalıcı bir hale gelmesi temennimiz. Moskova'daki görüşmeler devam ediyor. Olumlu istikamette devam ettiğini az önce arkadaşlarımdan bilgi aldım." dedi.

GİRİŞ 13.01.2020 18:04 GÜNCELLEME 15.01.2020 23:52
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

 

 

'ZİRVEYE KATILMA KONUSUNDA KARARLILIĞIMIZ VAR'

İkili görüşmemiz etraflı bir şekilde cereyan etti, ardından yemekli çalışma toplantımızı yaptık. Bugün değerli dostumla ağırlıklı olarak Libya'daki gelişmeleri ele aldık. Libya dışında da tabii ki Suriye konusu, ikili ilişkilerimizi değerlendirme fırsatımız oldu. BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi'nin girişimlerini ve Berlin sürecini yapıcı şekilde destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Bu hafta sonu Berlin'de yapılacak zirveyle ilgili olarak gerek sayın Putin, gerek şahsım gerekse Conte'nin Berlin'e katılma konusunda kararlılığımız var. 

'İTALYA'NIN DESTEĞİNİ BEKLEDİĞİMİZİ VURGULADIM'

Sayın Putin'le ateşkes hakkında açıklama yaptık. Ateşkes yürürlüğe girmiş oldu. Heyetlerimiz ilgili tüm tarafların katılımıyla bugün Moskova'da görüşmelerine devam ediyor. Yakın zamanda bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum. İtalya'nın bu kulvarda gösterdiği çabaları takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin sahada sükunetin tesisi, terör tehdidinin bertaraf edilmesi hakkındaki çalışmalarımızla ilgili sayın Conte'yi bilgilendirdim. İdlib'deki ateşkesin önemine dikkat çektim. İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladım. Görüşmelerimizde Türkiye-AB ilişkilerini de ele aldık. AB'den beklentilerimizi ayrıntılı bir şekilde izah ettim. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ortak basın toplantısı düzenledi.

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ HEDEF 30 MİLYAR DOLARDIR'

İtalya ile ticari ilişkilerimizin olumlu seyri bizi memnun etmekle birlikte yeterli bulmuyoruz. Belirlediğimiz hedef 30 milyar dolardır. Ben sayın Conte'de de bu iradeyi gördüm. Dolayısıyla kararlı olarak 30 milyar dolar hedefine kilitlenmemiz gerekiyor. Bu ziyaretin İtalya ile ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Gerek siyasi, gerek askeri, ekonomik, ticari, kültürel hele hele turizm noktasında beraber neler yapabiliriz, bunların üzerinde durduk. Hükümetler arası zirve toplantısıyla bu süreç hızlanacaktır. Malum 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın açılış maçı 12 Haziran Roma'da, tevafuken milli takımlarımız arasında oynanacaktır. Sportmence bir mücadele olması temennisiyle her iki takıma da başarılar diliyorum. Şimdiden de o maçı beraber izleyeceğimizin kararını da aldık. Herhalde güzel bir ev sahipliği yaparlar bize. 

İTALYA BAŞBAKANI GİUSEPPE CONTE: İKİ ÜLKE ARASINDA DİYALOG KURMAK ÇOK GÜZEL

Çok teşekkür ediyorum. İtalya ve Türkiye'nin karşısında ortak sınamalar, sorunlar var. Terörizm, göç akınlar var. Ortadoğu ve Akdeniz'de istikrarsızlıklar var. Ülkelerimizin sürekli birarada olması, diyalog kurması çok önemli. Sayın Başkan Erdoğan'la birlikte tırmanmakta olan askeri durumun bir ateşkesle sınırlandırılması konusunda tabii ki hemfikiriz. Türk-Rus deklerasyonun sayesinde gidişatın önemli olduğunu görüyoruz. Ortak amaçlarımız var. Bilgi alışverişi yapmaya devam edeceğiz. Aynı gündeme sahibiz. Sürekliliği olan bir sonuç elde etmeliyiz. Çok geçici blr tedbir olabilir ateşkes, uluslararası toplum tarafından ortak istikrarlı bir çözüm bulunmazsa. Biz de burada Berlin sürecinin önemli fırsat oluşturacağı konusunda mutabık kaldık. 

'TÜRKİYE VE İTALYA ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASIDIR'

Konferans sayesinde gerginlik yerini siyasal sürece bırakacak. İtalya'nın pozisyonu her zaman son derece net. Bize kredibilite ve inandırıcılık da sağlıyor. Biz bütün Libyalılara çağrıda bulunmak istiyoruz. Her kararlarında, hareketlerinde geleceklerini kararlaştırıyor durumdalar. Hangi geleceğe yöneldikleri, müreffeh olmak istiyorlarsa tam anlamıyla demokratik bir yaşama açılmak istiyorlarsa İtalya nezdinde değerli bir müttefik bulacaklar. Berlin Konferansı'nın içerisinde bizler, özellikle Türkiye bu çözümün bir parçası durumda varoluyoruz. 

'YATIRIMCILAR TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAKTAN MEMNUN'

Irak ve Suriye'de normale dönülmesinin sağlanmalıdır. Biz sadece soyut deklerasyonlarla söylemiyoruz, somut gayretler gösteriyoruz. İtalya DEAŞ terörizmine karşı mücadele eden ülkeler açısından Afgan, Lübnan, Irak ortamında ikinci kalabalık gücü sağlayan ülkedir. Ekonomik, ticari, kültürel açıdan da iki ülke son derece sağlam ve eski bağlara sahip ve vaatkar ülkelerdir. İtalya'nın bu bölgedeki en önemli hedef ülkelerindendir. Çok sayıda şirketimiz Türkiye'de faaldir ve çok memnundurlar. İtalya'da da çok sayıda Türk şirketi faaliyet göstermektedirler. Eminim ki onlar da bizim ülkemizde faaliyet göstermekten memnundurlar. Türkiye'de 1400 civarında şirketlerimiz var. İnşaat, otomotiv gibi sektörlerdeyiz. Hep işbirliği yapmak istiyoruz. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ortak basın toplantısı düzenledi.

SORULAR VE CEVAPLAR

İtalyan Radyo Televizyonu: Şu sıralarda Sarrac-Hafter görüşmeleri Moskova'da devam ediyor. Uzlaşma yakalanmaya çalışılıyor. Teyid edilmesi gereken ateşkes var. Türkiye ve Rusya ile BM'nin buna büyük desteği var. Libya'da mavi kasklılar, bereliler barış gücü olur mu sizce? Berlin Konferansı acaba masayla ilişkili olarak herkese gerekli davetler gönderildi mi?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ARKADAŞLARIMDAN OLUMLU YÖNDE BİLGİ ALDIM

Moskova'daki görüşmeler devam ediyor. Zannediyorum ki akşam saatlerinde bu görüşmeler herhalde nihayete erecektir. Olumlu istikamette devam ettiğini az önce arkadaşlarımdan bilgi aldım. Libya'da yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse BM'nin görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin güçlü bir şekilde devamı bakımından gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır. Berlin'de ateşkes sürecini çok daha güçlü hale getirmek için biraraya geleceğiz. Temennim odur ki, bu süreçte de özellikle Libya'daki son gelişmeler son bulur ve noktayı orada koymak suretiyle de barışın Libya'da hakim olmasına yardımcı olur. 

CONTE: BAĞIMSIZ, EGEMEN, BÖLÜNMEMİŞ BİR LİBYA HEDEFİMİZ

Sayın İtalya Başbakanı kalıcı ateşkesin çözüm olması ifadesini kullandı. Nasıl bir çözüm önerisi var Libya için? Sayın Cumhurbaşkanı size de Berlin toplantısıyla ilgili aslında siyasi sürecin başlangıcı da olabilir mi?

Görüşmemiz sırasında Moskova'daki gelişmelerin, gidişatı üzerine bilgi aldık. Evet böyle bir imza atılacak kanaatindeyim. Ama tabii ki bu bir adım sadece. Son derece karmaşık da bir süreç. Hemen zafer naraları atamayız. Mutlaka bu ateşkesin imzalanması lazım. Ardından Berlin'de biraraya gelmek lazım. Tabii ki bu süreç devam edecek. Tabii ki bir konferans dediğiniz zaman son derece karmaşık bir durum. Bir yandan tabii ki herkesin davet edilmesi gerekir. Bir yandan da katılımcı listesi bu sefer sonsuz hale de gelebilir. Ben tabii ki Palarmo konferansında ev sahibiydim. Belirli yükümlülüklerim de vardı. Libya'daki bütün aktörleri davet ettim, temsil niteliklerine göre. İstedim ki, herkes kendini ifade edebilsin, katkıda bulunabilsin, gelecekleri hakkında rol oynayabilsin. Libya'dan bahsederken Libyalıların olmaması olağan değil, kapsayıcı olmak istedik. İtalya her zaman bunu benimsedi. Siyasi beklentiler dediğimiz zaman, içerik dediğimiz zaman, sıfırdan yola çıkıyor değiliz. Abu Dabi'de başka aşama olmuştu, Palarmo'da gerçekleştirdik. Her zaman için siyasi çözüm oluşsun istedik. Bu ihtilaf silahlı bir çatışma haline gelmesi durumda. Biz Berlin konferansında mutlaka adım atmak üzere toplanacağız. Bölünmemiş, bağımsız, egemen bir Libya, amaç budur. Seçimleri yapmak, demokratik bir sürece uzanmak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MOSKOVA'DA GÜZEL NETİCE ÇIKACAK

Berlin süreciyle alakalı olarak herşeyden önce şu an itibarıyle gelenlere baktığımızda güçlü bir katılım var. Günübirlik de olsa yapılacak olan bu çalışmada inanıyorum ki güçlü bir netice çıkacaktır. Bugün Moskova'da yapılan çalışmalar bir yerde Berlin sürecinin de altyapısını oluşturacaktır. Şu anda Moskova'daki çalışmaların içerisinde herşeyden önce Sarrac ve ekibi olduğu gibi karşı tarafta da Hafter ve ekibi var. Bütün bunların yanında da gerek Rusya tarafı gerekse Türkiye tarafı olarak bizler de başından itibaren bu işe verdiğimiz destekle, geçen Çarşamba sayın Putin'le birlikte İstanbul'da yaptığımız görüşmede bunları etraflıca ele almıştır. Bu bir yerde zaten bu sürecin ilk adımlarıydı. Şimdi de Moskova'da yapılan toplantıyla güzel bir neticenin ortaya çıkacağının işaretlerini arkadaşlarımızdan aldık. Buradan çıkacak netice ile metin ortada olacak. Bu metinle beraber Berlin'e gideceğiz. Orada da yapılacak çalışmayla inşallah bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız. Sağlam zemine oturtulan ateşkes tüm Libyalı kardeşlerimizin, dostlarımızın da geleceği için bir barış temelini oluşturmuş olur. 

YORUMLAR 13
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah Ömrüne bereket versin inşallah.Millet aşkı olmasa bu işler maddiyatla yapılmaz.Kıymeti bilinmesi gereken lider.
    Cevapla
  • Vatan sever 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi adam sayın başkanım yurt dışında yaşayan birisi olarak söylüyorum senin gibi daha görmedik
    Cevapla
  • İstanbul-18 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım sana şükürler olsun. Kabuğunun içine sıkışmış pısırık Türkiye'den, yumruğunu masaya vuran, yaptığı hamleler ile savaş bitiren, heryerde bende varım diyen TÜRKİYE ye.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan ile Trumph anlaşamıyor. Trumph, akşam olunca Müslüman kanı görmeden yemeğe başlayamıyor. Erdoğan, Müslüman kanı gördüğünde akşam yemeği aklına bile gelmiyor.
    Cevapla
  • Ali Er 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya Kahramanı Ömer Muhtar ve Osmanlı dostu Sunusiyi bilvesile rahmetle yad edelim
    Cevapla
  • Ilker ozcan 4 yıl önce Şikayet Et
    Hemde italyanlara karşı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil