Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi
01 .
Son dakika: Türkiye'de kullanıcıların büyük bir bölümü internete erişim sorunu yaşamıştı. Yapılan açıklamda, yoğun siber saldırının olduğu açıklandı. En çok merak edilen konuların başında yer alan 'Türkiye'ye kim saldırıdı? sorusunun cevabı ortaya çıktı. Kişisel veriler ve kritik altyapılara yönelik siber saldırılarda 2020'de artış beklenirken çok kritik uyarılar geldi.
02 .

Yapılan açıklamda, yoğun siber saldırının olduğu açıklandı. En çok merak edilen konuların başında yer alan 'Türkiye'ye kim saldırıdı? sorusunun cevabı ortaya çıktı.

TÜRK TELEKOM: SİBER SALDIRI VAR

Türk Telekom, yaşanan internet erişim sorunun, siber saldırı ile ilgili olduğunu DUYURMUŞTU.

03 .
Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi

ABD, RUSYA VE HOLLANDA'DAN SALDIRI

Saat 18.45 itibariyle Google'a erişim sorunu çözülürken Türkiye, Parsecure Map sitesinde en fazla saldırıya uğrayan ülke olarak görüldü. Türkiye'ye en fazla ABD, Hollanda ve Rusya'dan saldırı geldiği belirtildi.

HAYATİ UYARILAR GELDİ

Siber güvenlik alanında Türkiye'ye yeni ürün ve hizmetler kazandıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ bünyesindeki Teknolojik Düşünce Merkezi "ThinkTech", Ekim-Aralık 2019 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu hazırladı.

04 .

CİDDİ BİR SEVİYEYE ULAŞACAK'

Geçen yıl "fidyecilik" saldırısına en çok maruz kalan sağlık sektöründe kullanılan medikal sistemlere yapılabilecek saldırılara da değinilen raporda, oluşacak zararların maddi boyutunun artış göstermesinin yanı sıra kan değerleri ve DNA bilgileri gibi kritik verilerin ifşa olması tehdidiyle manevi zararın da ciddi bir seviyeye ulaşacağı belirtiliyor.

Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi
05 .

Elektronik seçim çalışmalarına yönelik saldırıların artacağına dikkat çekilen raporda, 2020'de geçileceği öngörülen 5G teknolojisiyle yeni tehdit türleri ve zafiyetlerin keşfedilmesine bağlı olarak kablosuz ağ saldırılarının sıklıkla gündeme geleceği vurgulanıyor. Mobil cihazlar ve bulut sistemlerini tehdit eden sahte uygulamaların bu yıl da gündemde kalacağı, günlük yaşamda kullanılan akıllı cihazlar, saldırı ve casusluk kampanyalarının yeni hedefi haline geleceği değerlendiriliyor.

06 .
Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi

E-DEVLET TAKLİTLERİ TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALIYOR

Raporda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sıklıkla kullandığı e-Devlet uygulaması taklitlerinin, siber saldırganların yeni yöntemi olduğu ortaya koyuldu.

Sahte uygulamalar kategorisinde geçen yılın son çeyreğinde en çok dikkati çeken ve tehlike oluşturan saldırı, hemen hemen herkesin kişisel bilgilerine erişim sağladığı "e-Devlet" uygulamasını taklit eden bir zararlı yazılım oldu. Türkiye'yi hedef alan bu "oltalama saldırısı", eylül ayında kısa süreli olarak Play Store’da yer aldı.

07 .

Sahte uygulama örneklerinin giderek artması, tehlikeyi büyütüyor. e-Devlet’e ek olarak, en çok tercih edilen tarayıcılardan biri olan "Chrome" ile popüler elektronik kitap okuma uygulamalarından "E-Book Reader"ı taklit eden zararlı yazılımın birçok kullanıcıyı tehdit ettiği tespit edildi

Öte yandan, kredi kartı sızıntılarından etkilenmemek için kartların alışveriş yapılmadığı müddetçe yurt dışı ve internet kullanımına kapatılmasının yararlı olacağı belirtildi.

Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi
08 .
Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi

EVLERDEKİ MODEMLERE DİKKAT

Siber Tehdit Durum Raporu'nda, IoT cihazlarla birlikte modemler için de birçok tehdit barındıran "Mirai" zararlı yazılımına karşı uyarıda bulunuldu.

09 .

Mirai saldırısında, cihazın ele geçirilerek uzaktan kod çalıştırılmasını sağlayan zararlı "Gafgyt" yazılımının 2019'da ortaya çıkan yeni sürümü, küçük ofis ve ev yönlendiricileri üzerindeki tehlikenin boyutunu büyütüyor. Rapora göre, dünyada bu istismarlara karşı potansiyel olarak hassas 32 binden fazla Wi-Fi yönlendiricisi bulunuyor. Bu zararlıdan korunabilmek için modemlerin güvenlik güncellemelerinin yapılması ya da uygun durumlarda modemlerin üst versiyonlara geçirilmesi gerekiyor.

Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi
10 .
Türkiye'ye büyük saldırı düzenlenmişti! Hayati uyarılar geldi

IoT cihazlarda kullanılan en yaygın ve önemli kablosuz iletişim teknolojilerinden "Zigbee" protokolünün sahip olduğu güvenlik açıklarına karşı önlemler almak da kullanıcıların mahremiyetini korumak için büyük önem arz ediyor.

BİLGİ SIZDIRAN AKILLI CİHAZLAR

2020'de dünya üzerinde 20 milyar IoT cihazı olacağı tahmin edilirken, aynı zamanda hassas ve kişiye özel verilerin sızdırılmasına yönelik büyük bir tehlike ortaya çıkıyor.

Raporda, İngiltere ve ABD’de iki ayrı laboratuvarda yapılan veri ihlali testlerinin, cihazların bazılarının beklenmedik video ve ses kayıtları aldığını ortaya çıkardığı paylaşıldı. Ayrıca ABD ortamında test edilen cihazların yüzde 56’sının, İngiltere'de ise yüzde 83,8’inin kendi bölgeleri dışındaki cihaz ya da uygulamalarla etkileşime girdiği gözlemlendi.