Hayat kurtaran hamle! Türkiye daha fazla can kaybını böyle önledi!

Türkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'da yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem haberiyle sarsıldı. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok büyük bir bölgede hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. Depremin ardından jet hızıyla bölgeye müdahale edilmesi deprem sonrası olabilecek daha fazla kayıbın önüne geçti. Türkiye tüm devlet kurumlarıyla, STK'larıyla yaşanan afeti en az hasarla atlattı.

Hayat kurtaran hamle! Türkiye daha fazla can kaybını böyle önledi!
Hayat kurtaran hamle! Türkiye daha fazla can kaybını böyle önledi!
GİRİŞ 25.01.2020 14:40 GÜNCELLEME 25.01.2020 14:52
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Depremde son alınan bilgilere göre göre 22 kişi hayatını kaybederken, 1031 kişi de yaralandı. Deprem sonrası 97 artçı deprem kaydedildiği bildirildi. Sabah saatlerinde basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da 18, Malatya'da 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 39 kişinin de göçük altından sağ olarak çıkarıldığını duyurdu.

 



 

Dün akşam 20.55 sularında deprem haberinin alınmasıyla birlikte yurdun dört bir yanındaki illerden bölgeye akın eden kurtarma görevlileri enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için jet hızıyla müdahale edip depremin etkisini minimum düzeyinde vatandaşa yansıttı. 

6.8'lik yıkıcı bir şiddete sahip depremin etkilerinin en düşük seviyeye indirilmesi Türkiye'nin bu konuda tarihten bu yana yaşanan eksiklerini kapattığı, deprem felaketlerine karşı dünyada bu tür müdahaleleri yapabilen ender bir ülke haline geldiği anlaşılmış oldu. 

 


DEVLET YÖNETİMİ, TÜM KURUM VE KURULUŞLAR ANINDA BÖLGEYE İNTİKAL ETTİ

Devlet yönetimi afet bölgesine hızla hareket ederek tüm Bakanlar başta olmak üzere yetkili isimler bölgeye intikal etti. Milli Savunma Bakanlığı, kargo uçakları ve helikopterlerle depremin yıkıcı etkisinin görüldüğü bölgelere yardımlar götürdü. Ambulans uçaklar ve helikopterler bölgede hazır bekletilirken İnsansız Hava Araçları ve dronelar anbean görüntü alarak bölgede en etkili ve en doğru müdahalenin yapılmasını sağlıyor. 

Elazığ’da meydana gelen depremin ardından Türk Kızılay Afet Operasyon Merkezi kriz masası oluşturdu.

AFAD'TAN İLK ANDA JET MÜDAHALE

İlk anda AFAD’ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Denizli, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri, Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden ekipler bölgeye sevk edilerek çalışamlar başlatıldı.

AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1.689 çadır, 1.656 yatak ve 9.200 battaniye sevk edildi.

Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçildi. 

28 HİZMET GRUBU BULUNUYOR

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'ne, deprem bölgesinde kaldırılan drone'lar aracılığıyla aktarılan görüntülerle arama ve kurtarma ekipleri ile acil yardım malzemelerinin sevki sağlandı.


Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, dün akşam 20.55'te meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin hemen ardından afet anında kimin ne yapacağı ve müdahalenin nasıl bir organizasyon içinde yapılacağını belirleyen 'Türkiye Afet Müdahale Planı' (TAMP) doğrultusunda çalışmaya başladı. Merkeze gelen bilgi akışının yanı sıra, deprem bölgesinde kaldırılan drone'lar ile tespit edilen görüntüler, anlık olarak acil durum merkezideki dev ekrana yansıtıldı. Drone görüntüleri, nereye nasıl yardım yapılacağı konusunda yardımcı oldu. Drone'ların tespit ettiği yıkılan ve hasar gören binalara hemen arama ve kurtarma ekipleri ile acil yardım malzemeleri sevk edildi. Böylece doğru ve hızlı koordinasyon sağlandı. Bölgeden gelen talepler doğrultusunda gönderilen yardım malzemeleri arasında ilk sırayı çadır, battaniye ve yatak aldı. 

Merkezde yürütülen hizmetlerin niteliğine göre oluşturulan 28 hizmet grubu bulunuyor. Afet öncesi, afet sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini içeren TAMP'ın bilişim altyapısını 'Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi' oluşturuyor. Merkezde, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türk Kızılay ekipleri nöbet değişimi yaparak çalıştı. Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki ekipleri İçişleri Bakan Yardımcıları yönetiyor. Depremden sonra gece merkezi İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı yönetirken, sabah saatlerinde nöbeti Çataklı’dan devralan Bakan Yardımcıları Mehmet Ersoy ve Muhterem İnce koordinasyon çalışmalarını yönetiyor. 

KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN GÜZEL HABERLER GELİYOR

Bölgede çalışmaların sorunsuz ve hızlı bir şekilde sürdürüldüğü gözlemlenirken kurtarma çalışmalarından art arda güzel haberler gelmeye devam ediyor. 

Elazığ'ın meydana gelen depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

99 DEPREMİNDE 4 GÜN SONRA GÖLCÜK'E GİDİLEBİLMİŞTİ

1999 depreminin ardından devlet 4 gün sonra ancak ulaşabilmişti. O günlerden bugünlere devlet tüm mekanizmalarının adeta çağ atladığı kanıtlandı. 

YORUMLAR 49
  • Mutmain insan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence de müdahale çok hızlı oldu.. Allah devletimize zeval vermesin... Ölü sayısı artsa da devlete yüklensek diyen akbabalar da hainliğiniz siyasetiniz batsın .. Milletin ciğeri yandı neyse ki yaralar sarılıyor
    Cevapla
  • yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    devleti devlet yapan reise selam ilsun Allah razı olsun
    Cevapla
  • Hızır Bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Gel de bunları chp'lilere anlat.
    Cevapla
  • Mevzu 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş anlatsanda anlamazlar
    Cevapla
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    devletimizde milletimizde güçlü maşallah, allah cc imtihanımızı kolaylaştırsın yükümüzü hafifletsin.
    Cevapla
  • Mustafa Ugur 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razi olsun senden RTE
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan flaş açıklamalar! "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş!.."
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme