Binali Yıldırım: 15 Temmuz bir kokteyl darbesiydi

TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım, Başbakanlığı döneminde gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Darbe girişiminden önce MGK'da FETÖ'yü konuşacaklarını ve 19 Temmuz'da sunum yapmayı planladıklarını anlatan Yıldırım, "O güne gelemeden darbe girişimini yaşadık" dedi. Yıldırım ayrıca, 15 Temmuz için, "Kokteyl darbe girişimi" benzetmesi yaparak, "İçinde herkes vardı" dedi.

Binali Yıldırım: 15 Temmuz bir kokteyl darbesiydi
Binali Yıldırım: 15 Temmuz bir kokteyl darbesiydi
GİRİŞ 28.01.2020 09:39 GÜNCELLEME 28.01.2020 09:39

15 Temmuz Derneği’nin Hafıza 15 Temmuz’da her ay düzenlediği "Hafızanda ne var? Harbi konuşmalar" programının Ocak ayı konuğu TBMM eski Başkanı ve eski Başbakan Binali Yıldırım’dı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve 15 Temmuz Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Köse’nin moderatörlüğünü yaptığı programda deneyimli siyasetçi Yıldırım, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve FETÖ’nün nasıl bir örgüt olduğunu anlattı. Programı açan 15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik, Elazığ’da yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileyerek konukları sahneye davet etti.

19 TEMMUZ’DA FETÖ İLE İLGİLİ KAPSAMLI BİR SUNUM YAPACAKTIK

Deprem bölgesinden dönen Binali Yıldırım da sözlerine depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yaralılara şifa dileyerek başladı. 15 Temmuz gecesi yaşadığı tanıklık hakkında konuşan Binali Yıldırım, 12 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği bir konuşmayı ilk defa anlattı “Başbakanlıkta çalışıyordum. Milli Güvenlik Genel Sekreter Seyfullah Bey geldi odama. 19 Temmuz’da yapacağımız Milli Güvenlik Toplantısı’nın içeriğini konuştuk. Ona FETÖ ile ilgili kapsamlı bir sunum yapılmasını istediğimi söyledim. YAŞ öncesi yapılacak olan o toplantıya sunum maddesini eklettim. 19 Temmuz’a gelemeden 15 Temmuz gecesi bu darbe girişimini yaşadık.”

TV’DEKİ KONUŞMAM DARBECİLERİ PANİKLETTİ

15 Temmuz’da İstanbul’da olduğunu söyleyen Yıldırım “Dolmabahçe’de çalışmalarımı tamamlayıp akşam 21.30 gibi yola çıktık. Köprüyü geçip Kozyatağı gişelerine gelince Koruma Müdürüm köprüyü askerlerin tuttuğunu söyledi. Geri dönmelerini istedim ancak Koruma Müdürüm önlem almadan bunu yapamayacaklarını söyledi. Tuzla’ya vardık. Orada Genelkurmay Başkanı’na ulaşmaya çalıştım ama olmadı. İstanbul Valisi ve 1. Kolordu Komutanı ile görüştükten sonra FETÖ’nün bir kalkışma içinde olduğunu öğrendim. Ankara Valimiz ve Emniyet Müdürümüzü aradım onlar da benzer bir hareketliliğin olduğunu söyledi. Saat 22.30’da Cumhurbaşkanımızla değerlendirme yaptık ve 23.00’de TV kanallarına bağlanarak o geceki açıklamayı yaptım. Bu açıklama darbecileri panikletti. Bunu daha sonraki olaylardan da anlıyoruz. FETÖ’cüler o açıklamadan sonra Özel Harekat Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü Binası, TÜRKSAT ve TBMM’yi bombalandı. Daha sonra bana Yurtta Sulh Konseyi’nin “bu bir kalkışma hareketidir” açıklamamdan sonra çılgına döndüklerini anlattılar” dedi.

O gece ilk amaçlarının Akıncılar Üssü’nden alınan mühimmat ve uçakların ele geçirilmesi olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, bir yandan bunu yapmaya çalışırken bir yandan Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları ile görüşerek yasal süreci de işletmeye başladıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı meydanlara davet eden açıklamasının önemine değinen Yıldırım, o saatten sonra halkın meydanlara aktığını ve darbe girişiminin kaderinin değiştiğini söyledi.

AK PARTİ İKTİDARA GELDİKTEN SONRA VESAYETLE HEP SAVAŞTI

Türkiye’nin darbeler tarihine değinen Binali Yıldırım AK Parti’nin iktidara gelmesinden iki ay sonra 8 Ocak 2003’te ilk muhtırayı aldığını ancak Diyarbakır’da yaşanan bir uçak kazası nedeniyle gündemin değiştiğini belirtti. “İktidara geleli iki ay olmamış AK Parti irticanın odağı yapıldı. 28 Şubat bildirisinden daha kuvvetli bir bildiriyle karşılaştık. Partimiz iktidarda kaldığı süreç içinde pek çok vesayetle karşılaştı ancak bunların karşısında kararlılıkla durarak ve millete giderek hepsini atlattı” şeklinde konuştu.

15 TEMMUZ BİR KOKTEYL DARBESİYDİ, İÇİNDE HERKES VARDI

15 Temmuz’u bir kokteyl darbeye benzeten Binali Yıldırım “Bu darbe girişimini diğerlerinden ayıran en önemli özellik içinde asker, polis, STK, yargı ve sivillerin olmasıydı. Normal şartlarda ülkemizde darbeler emir komuta zinciri içinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmıştır. Ancak 15 Temmuz çok yönlü bir darbe girişimidir. Bir diğer farklı şey ise elbette darbe girişiminin halk tarafından engellenmesi. Tarihimizde bir ilktir bu. Milletimiz Başbakanına, Cumhurbaşkanına ülkesine sahip çıkmıştır” dedi.

FETÖ TECRÜBESİ ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ, DEVLET GAFLET İÇİNDE DEĞİL

FETÖ’nün millete yaptığı en büyük kötülüğün kutsallarımızı kirletmesi olduğunun altını çizen Yıldırım, FETÖ tecrübesinin herkese çok şey öğrettiğini belirtti. “Dini meselelerde devletin tavrı vatandaşla bir olmaz. Devletimiz artık daha dikkatli ve tedbirlerini sessiz sedasız alıyor. Hepimiz çok şey öğrendik. Bir gafletten bahsedemeyiz” diyen Yıldırım, herkesin sağlam ve uyanık durması gerektiğini de söyledi.

Darbe girişiminden sonra Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tavrını da değerlendiren Binali Yıldırım “Başlangıçta sessiz kaldılar. Darbeyi bastırdık “bunları fazla hırpalamayın” dediler. Üzerlerine gidince aylar sonra bakanlarını yollayıp “dayanışma içindeyiz” dediler. Sadece İngiltere hızlı davrandı ve duruşunu muhafaza ederek yanımızda oldu. Ancak AB iyi sınav vermedi. ABD zaten darbenin oluşturulduğu yerdi” dedi.

Birliğimizi korumanın önemine değinen Yıldırım, 15 Temmuz’u hafızlarda canlı tutmak gerektiğini belirterek toplumsal hafızaya katkı sunan programların yapılmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Programın ardından Şehitler Makamı’na geçen Binali Yıldırım 15 Temmuz şehitleri için dua etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde