2. el araç alım satımı nasıl olacak? 3 Şubat'tan itibaren...

İkinci el araç alım satımında elden ödeme tarih oluyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 2. el otomobil alacak veya satacak kişiler 3 Şubat 2020 tarihinden itibaren elden ödeme yapamayacak.

2. el araç alım satımı nasıl olacak? 3 Şubat'tan itibaren...
2. el araç alım satımı nasıl olacak? 3 Şubat'tan itibaren...
GİRİŞ 30.01.2020 09:19 GÜNCELLEME 30.01.2020 09:19

Günde ortalama 30 bin, yılda ise yaklaşık 8 milyon taşıtın alım satım pazarına ilişkin çok önemli bir sistem 3 Şubat itibariyle yürürlüğe giriyor. Ticaret Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Türkiye Noterler Birliği, Güvenli Ödeme Sistemi'ne ilişkin çalışmalarında son aşamaya geldi. Sistem ile hem aracın devir işlemi, hem de paranın transfer işlemi aynı anda noter huzurunda yapılacak. 

 

ALIM-SATIM GÜVENLİ HALE GELECEK

İkinci el taşıt satışında kimi zaman ortaya çıkan dolandırmaya yönelik olumsuz girişimleri de kökünden ortadan kaldıracak sistem günde 30 bin, yılda ise yaklaşık 8 milyon taşıtın ticaretinin yapıldığı pazarda alım satım işlemlerini de kolaylaştıracak.

Sistem Şu Şekilde İşleyecek;

- Alıcı ve satıcı Güvenli Ödeme Sistemi'ne kayıt olacak.

 

- Alıcı parayı sistemin emanet hesabına yollayacak.

- İşlem sonrası referans kodu alınacak.

- Alıcı ve satısı notere gelecek.

- Noter paranın emanet hesapta olup olmadığını kontrol edip, işlemi bitirecek.

- İşlemin bitirilmesinin ardından sistem üzerinden ödeme kuruluşuna bildirim yapılacak.

- Bildirimle birlikte para satıcının hesabına aktarılacak.

EŞ ZAMANLI DEVİR OLABİLECEK

Noterlerde ödeme işlemlerinin belgelendirilmesi için daha önce ödeme yapılmasından kaynaklı çeşitli suistimallere yol açılırken, vatandaşın yanında nakit taşımak zorunda kalmasından kaynaklı ortaya çıkan çalınma riski de yeni sistemle sona ererek satış bedeli ile aracın mülkiyeti eş zamanlı olarak devredilecek.

Sistem sayesinde artık vatandaş, daha güvenli, hızlı ve az maliyetli bir ödeme sistemi ile taşıt alım satım işlemini gerçekleştirebilecek.

KAYIT DIŞILIĞI DA ENGELLEYECEK

Sistem sadece ikinci el ticaretinde ortaya çıkan olumsuzlukları ortadan kaldırarak işlemleri hızlandırmayacak ayrıca kayıt dışı ticaretin de önüne geçilmesine yardımcı olacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Güvenli ödemede tarafların ödeme kuruluşuna sistem üzerinden başvuracağını ve referans kodu alarak parayı ödeme kuruluşunun emanet hesabına aktaracağını kaydeden Cin sistemin işleyişini şöyle aktardı;

''Alıcı ve satıcı noterliğe gelecek, burada ilgili noter paranın emanet hesapta olup olmadığını kontrol edip işlemi bitirecek. İşlemin bitirilmesinin ardından sistem üzerinden ödeme kuruluşuna bildirim yapılacak. Ödeme kuruluşu ise aldığı bildirimle birlikte emanet hesaptaki parayı satıcının hesabına aktaracak.''

20 TL ÜCRETİ OLACAK

Satıştan vazgeçilmesi halinde paranın alıcıya iade edileceğini belirten Cin, işlem için en fazla ödenecek rakamın 20 TL olacağını vurgulayarak, sisteme üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirmenin ise zorunlu olmayacağını isteyen kişilerin Güvenli Ödeme Sistemi'ni kullanabileceğini söyledi.

20 lira olarak belirlenen ücret her sene yeniden değerleme oranına göre arttırılacak.

TÜM NOTERLERDE UYGULANACAK

Tüm noterlerde uygulanacak olan sistemin ödemelerden kaynaklanan sorunları da ortadan kaldıracağını vurgulayan Cin, ''Elimizde bir veri yok, ancak çok sayıda ve çok çeşitli şekillerde yaşanan olumsuzluklar var. Sayı az olsa bile önemli bir durum. Bir anda bir kişinin karşısındakine güvenmesi sonucu elindeki aracın elinden çıkması çok ağır bir sonuç.'' diye konuştu.

YASAL YOLLAR AÇIK

Sistemde bir olumsuzluk yaşanmaması için tüm önlemler alındığına da dikkat çeken Cin, buna rağmen herhangi bir olumsuz durumun yaşanması halinde ise yasal yollara başvurma imkanının her zaman olduğunu belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!