Bakan Akar'dan NATO ve Avrupa'ya İdlib çağrısı

Bakan Akar, Esed rejiminin İdlib'deki saldırılarını durdurması için NATO, Avrupa ve dünyanın ciddi ve somut destek sağlaması gerektiğini belirtti.

Bakan Akar'dan NATO ve Avrupa'ya İdlib çağrısı
Bakan Akar'dan NATO ve Avrupa'ya İdlib çağrısı
GİRİŞ 11.02.2020 23:52 GÜNCELLEME 12.02.2020 00:43
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Associated Press haber ajansına, İdlib'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

''HİÇBİR PERSONELİMİZİ İDLİB'DEKİ GÖZLEM NOKTALARINDAN ÇEKMEYECEĞİZ''

Esed rejiminin gözlem veya askeri noktalara karşı herhangi bir eylem yapması durumunda, askerlere daha güçlü şekilde misilleme yapma talimatı verildiğini aktaran Akar, "Herhangi bir şey olursa misilleme olacak. Biz defalarca personelimizi ve askerlerimizi İdlib'deki gözlem noktalarından çekmeyeceğimizi söyledik. Görevlerine devam edecekler." dedi.

 

 

Akar, Türkiye'nin İdlib'deki 12 gözlem noktasından hiçbirini boşaltmayacağını vurgulayarak, Türk askerlerinin Suriye'nin askeri noktalara saldırılarına karşı kuvvetli misilleme emri altında olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye'nin rejim güçlerinin daha önce üzerinde mutabık kalınan ateşkes anlaşmasındaki hatta geri çekilmesi ve stratejik önemdeki (M5) kara yolunu terk etmesi için Rusya’ya Esed rejimi üzerindeki etkisini kullanması konusunda baskı yaptığını belirten Akar, "Rejim unsurlarının M5 kara yolundan derhal geri çekilmelerini istedik ve bunu istemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN AMACI İNSANLARIN EVLERİNE DÖNMELERİNİ SAĞLAMAK'

"(Rusya'dan) Bu rejim saldırılarını derhal durdurmasını, ateşkese uyulmasını ve bunun sonucunda da insanların evlerine, topraklarına dönmelerini sağlamasını istiyoruz." diyen Akar, Türkiye'nin İdlib'deki amacının 2018'de müzakere edilmiş olan ateşkes anlaşmasını (Soçi mutabakatını) desteklemek ve bir göç dalgasını önlemek olduğunu vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitmek üzere Ankara’dan ayrılmadan önce Türkiye'nin toplantıdan beklentilerinin ne olduğuna ilişkin soruya da cevap verdi.

Akar, müttefiklerden beklentilerinin, Esed rejiminin Avrupa'yı ve ötesini tehdit edecek yeni bir mülteci dalgasını tetikleyecek İdlib'deki saldırganlığını durdurmak için "somut" hamleler yapması olduğunu belirtti.

İdlib'deki insani durumun, radikalleşmenin artmasına yol açacağı uyarısında da bulunan Akar, şunları kaydetti:

"NATO ülkeleri, NATO, Avrupa ve dünya, bu (Esed rejiminin İdlib'deki saldırıları) konuya daha yakından bakmalı ve ciddi, somut destek sağlamalıdır. Evlerini ve ailelerini kaybeden insanlar çaresizlik içinde bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ve bu da radikallerin ellerini güçlendiriyor. Ve öyle ya da böyle radikalleşmenin önünü açıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 25
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok yerinde bir konuşma ancak Türkiye'nin dostu yok. Çok güçlü olmalı ve akılcı adımlar atılmalı. Göçün yönü artık değişmeli Türkiye sürekli bunlarla uğraşmaktan çok yoruldu.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı bırak içimizdeki esed ve iran hayranları duymuyor. Dünya nasıl duysun.
    Cevapla
  • Dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupaya ya mültecilere alacaksiniz yada savasda bana askeri yardimi yapacaksiniz denilecek aynisini rusyaya amerikayada demesi lazim
    Cevapla
  • İhtiyar 4 yıl önce Şikayet Et
    Vatan hainleri rand corpar... raporunun hazırlanmasına belliki çok yardım etmişler!.nedir batı hayranlığı,amerikan seçiciliği!?.yazıklar olsun.Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • Kamuoyuna 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünya kamuoyuna çok iyi anlatmalıyız, mümkün olduğunda halklarına duyurmalıyız... Bu siyasetçiler devlet adamları gittiğinde yerine yeni nesilleri geldiğinde haklılığımızı ve barış yanlısı olduğumuzu anlamalılar... Türkleri Müslümanları öcü gibi görmemeliler... (GONYALI)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki