Cumhurbaşkanı Erdoğan dikkat çekmişti! RTÜK'ten önemli uyarı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, dizi filmlere son bir yılda 44 kez müeyyide uyguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dikkat çekmişti! RTÜK'ten önemli uyarı
Cumhurbaşkanı Erdoğan dikkat çekmişti! RTÜK'ten önemli uyarı
GİRİŞ 13.02.2020 10:27 GÜNCELLEME 13.02.2020 10:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta yaptığı istişare toplantısında milletvekillerinin taleplerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon hassasiyeti dikkatleri bir kez daha dizi filmlere çevirdi.

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilen “Medya Buluşmaları” toplantısında dizi film yapımcılarıyla yüz yüze temas sağladı. Toplantıda, sektörde söz sahibi dizi film yapımcılarına RTÜK’ün hassasiyetleri aktarılarak, vatandaşların tepkisini çeken görüntülere ilişkin gerekli önlemlerin alınması istendi.

Cezadan önce diyalogla sorunların çözülmesi politikasını yürüten RTÜK yönetimi, tüm uyarılara rağmen yapılan yasa ihlallerine de sessiz kalmadı.

RTÜK, 2019 yılında dizi filmlerdeki uygunsuz sahneler nedeniyle 6112 sayılı yasayı ihlal eden yayıncılara 44 kez idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

3 MİLYON TÜRK LİRASI CEZA KESİLDİ

İdari para cezalarının dışında ihlal tekrarı yaptığı için birden fazla ceza verilen dizilere program durdurma cezası da verildi. Üst Kurul, geçen yıl toplamda 3 kez program durdurma cezası kararı aldı.

HALKIN ŞİKAYETLERİ...

Dizi filmler vatandaşlar tarafından en çok şikayet edilen yapımlar arasında başı çekiyor. Son 6 aylık vatandaş bildirimlerine bakıldığında Türk halkı en çok, “Genel Ahlak, Manevi Değerler ve Ailenin Korunması İlkesine Aykırılık” ilkesi nedeniyle şikâyette bulundu.  

Alo 178 RTÜK İletişim Hattı’na yapılan yaklaşık 10 bin şikâyetin oransal dağılımına bakıldığında “Genel Ahlak, Manevi Değerler ve Ailenin Korunması İlkesine Aykırılık” kriteri yüzde 24 ile başı çekerken, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, baskı ve/veya istismar içeren yayın” kriteri yüzde 22.38 ile ikinci sırada,  üçüncü yoğun şikayetse yüzde 13’lük oranla “Şiddeti Özendirici veya Kanıksatıcı Yayın” başlığında yapıldı. 

YANLIŞTA ISRAR EDENE CEZA

Konu hakkında açıklama yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dizi filmler konusunda azami hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Televizyonlarda yayınlanan özellikle yerli yapımlarla alakalı çok titiz davrandıklarını anlatan Şahin, dizi film yapımcılarıyla birebir kurulan iletişimin faydalarını gördüklerini ancak yanlışta ısrar edenlerin de bulunduğunu ifade etti.

"YAPIMCILARIMIZA DEVLETİMİZİN HASSASİYETİNİ ANLATTIK"

Şahin, “Halkımızın talepleri doğrultusunda aşırı şiddet entrika vb. gibi uygunsuz içerikli diziler yapmak ve halkımıza bu dizileri dayatmak kabul edilemez . Halkımızın çok beğendiği ve reytinglerde hep en üst sırlarda yer alan çocuk, aile dostu, milli ve manevi değerlerimize saygılı dizilerimizin varlığını nasıl inkar edebiliriz. 2019 yılında düzenlediğimiz Medya Buluşmalarında sektörde isim yapmış bütün yapımcılarımızı karşımıza aldık, devletimizin, milletimizin ve RTÜK’ün hassasiyetlerini anlattık. Ortaya koydukları yapımların vatandaşlar üzerinde çok etkili olduğunu, yapılan yanlışların halkı olumsuz etkilediğini söyledik. Şiddet, kadın ve çocuk istismarı gibi konuların kırmızı çizgimiz olduğunu özellikle belirttik. Haklarını yemeyeceğim dizi film yapımcılarımız var, söylediklerimizi dikkate aldılar. Hatta bir dizi fragmanı tepki çekince aradık hem fragmanın yayınını durdurdular hem de dizi filmin ilgili bölümünde sakıncalı sahneleri kullanmadılar. Yaptıkları yanlışı kabul ederek gereğini yapan  yayıncılarımıza ve dizi film yapımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak, bir de yanlışta ısrar eden yasayı ihlal etmekte beis görmeyenler var. Yanlışta ısrar edene cezadan başka çaremiz yok. İsimlerini vermeye gerek yok, zaten verilen cezalar adresleri gösteriyor. Milletin tepki gösterdiği konuları görmezden gelenler, 6112 sayılı yasayı takmayanlara karşı da Üst Kurul olarak gereğini yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz. Kimse aziz milletimizin genel beklentilerine aykırı yayın yapamaz kimse yüce Türk milletinin temsilcilerinin çıkardığı yasaları yok sayamaz” diye konuştu.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN'DEN HAKSIZ ELEŞTİRİLERE CEVAP

Şahin, “ayrıca, bir takım çevrelerin ısrarla ve art niyetle dile getirdikleri  parantez içinde RTÜK’ün yandaş medyadaki dizilere cezai müeyyide uygulanmadığı sadece yine parantez  içinde muhalif kanalların dizilerine ceza uygulandığı şeklindeki yalan yanlış algı oluşturma çabası en hafif tabirle RTÜK gibi önemli bir anayasal kuruma haksızlıktır.  Böyle bir şey olabilir mi? 6112 sayılı Kanun açık. Yayınlarda yasa maddelerini ihlal edenlere verilecek cezalar açık. Haaa biz ne diyoruz ceza önceliklimiz olmasın, diyalog içinde olalım uyaralım uyarıları dikkate alanlara teşekkür edelim. Ama uyarıları dikkate almayanlara bizimle işbirliği içinde olmayanlara cezadan başka yapacağımız bir işlem bulunmamaktadır. Halkımızdan istirham ediyorum, bu tür çevrelerin haksız yere yaptıkları ithamları yıpratma çabalarını dikkate almasınlar, RTÜK herkes için vardır ve her daim halkımızın tercihleri olan milli ve manevi değerlimize saygı çerçevesinde denetim faaliyetlerine devam edecektir.” Değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR 6
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkan yıllardır aynı ahlaksızlıklar var kaç kere proğram durdurma cezası verdiniz.Aslında bu da çözüm değil.Yayından kaldırma cezası verilmelidir.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Dizilerde çokça beddua ediliyor.olmasın
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Direk aile örf ahlakımıza, kültürümüze saldırıyorlar, Aile dağılırsa memleket dağılır unutmayın
    Cevapla
  • Dadaş25 4 yıl önce Şikayet Et
    sonuç?
    Cevapla
  • Fantom 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu dangalak rejım askerlerını oldurmek sart kendı ınsanına acımayan bu hayvanlar olumu hakkedıyor bırak askerlerı sehıt etmelerını cocukları olduruyorlar bu ınsanlık sucudur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi