Aşiret düğünlerine altın ayarı: Liste hazırlandı

Şırnak'ta bir aşiret daha başlık parasını kaldırıp altın alımına limit getirdi.

Aşiret düğünlerine altın ayarı: Liste hazırlandı
Aşiret düğünlerine altın ayarı: Liste hazırlandı
GİRİŞ 08.03.2020 22:48 GÜNCELLEME 08.03.2020 22:56
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Şırnak'ta 15 bin nüfusa sahip Tayyan aşiretinin ileri gelenleri, yeni evlenecek çiftlerin zorlanmaması için çeşitli kararlar aldı. Yapılan anlaşmaya göre yıllardır süren başlık parası geleneği kaldırılırken altın alımlarına ise limit konuldu.

"GENÇLER DAHA MASRAFSIZ DÜĞÜN YAPABİLECEKLER"

Şırnak'ın Silopi ilçesi Ziristin köyünde bir araya gelen aşiretin ileri gelenleri evlenecek çiftlere kolaylık getirmek için çalışma yaptı. 15 bin nüfusa sahip Tayyan aşiretinin ileri gelenleri, yıllardır süren başlık parası geleneğini kaldırarak çiftlerin üzerlerindeki yükü kaldırdı. Eskiden bir nişan için çeşitli masrafların gelenek halinde geldiği ve bu yüzden çiftlerin evlenmekte zorlandığını belirleyen aşiretin ileri gelenleri, bundan sonra gençlerin daha masrafsız düğün yapabilecekleri hususunda karar kıldı. 

ALTIN LİSTESİ

Hazırlanan listede düğünlerde, 1 çift 60 gram bilezik, 70 santimetre 50 gram zincir, 1 çift küpe ve 3 adet yüzük, 3'er adet takım elbise, ayakkabı ve çanta ve ufak masrafların yapılacağı belirtildi.

AŞİRETİN HER KOLUNA DAĞITILDI

Şırnak genelinde nüfusu 15 bini aşkın Tayyan aşireti ileri gelenleri hazırlanan listenin altına imza atarak, aşiretin her kolunun temsilcisine birer nüsha verildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 10
  • Momedo 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok uygun helal olsun. Ama keşke altın şart olmasa. Hediye kim ne verirse verir. Mihri kimse sınırlayamaz bu 1 ton altında olabilir 1 sözde. Halife bile olsan engel olamazsın, ayette sınır belirlenmemiş. Ayrıca bu aşiretin aldığı kararı tebrik ediyorum bence batıve doğuda bundan az veren altın hediye şartı koşan yok. İstisnalar hariç(daha bilinçli müslümanlar). Batı da daha yaygın olarak kız tarafı ev eşyasını nerdeyse tamamını alıyor, tabi buda aileye yük. Doğuda başlık yok denecek kadar azaldı. Karedeniz ve gğney kesimde de ole. Hele berdel iç anadolu ve karadenizde en ziyade. Tüm herşey değişmeli artık. Herkes islamı güzel yaşasa sıkıntı kalmaz.
    Cevapla
  • Milli 4 yıl önce Şikayet Et
    2300 tl ile nasıl evleneceksin,çocuk büyüteceksin.
    Cevapla
  • Ak Yürekli 4 yıl önce Şikayet Et
    Altın tüm Türkiye'de yasaklansın EVLENEMİYORUZ
    Cevapla
  • Hstr 4 yıl önce Şikayet Et
    dövlet bize bakmii
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Geline verilecek olan mehir ve davet için yapılacak yemek masrafı dışında hepsi fuzuli. Dinde yeri yok kardeşim. Gelinin ebesine kadar hediye ne demek? Zinciri ne yapacaksın ayrıca? Hadisi Şerif var. Kolaylaştırın zorlaştırmayın, sevdirin nefret ettirmeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Togg CEO'su Karakaş yeni model T8X için tarih verdi
İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası