20 Mart 2020 Cuma ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

 

VAKA SAYISI 359
Koca: Hasta sayımız 359’a ulaştı, toplam kaybımız maalesef 4 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi Twitter hesabından Türkiye’deki son koronavirüs rakamlarını açıkladı. Koca ''Son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168’i pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta COVID-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız'' ifadelerini kullandı.


SON ÇARE OLABİLİR
Kara: Olası kötü sonuçlarda son çare sokağa çıkma yasağı uygulanabilir

Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde radikal önlemler aldığını söyleyerek vatandaşında kişisel önlemini alması gerektiğini ifade etti. Hastalığın hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Kara, "Hastalık atlatılsa da ağır hasar bırakabilir" dedi. Kara, Türkiye'nin salgını yönetmede başarılı olduğunu ancak olası kötü sonuçlarda son çare sokağa çıkma yasağının uygulanacağını söyledi.


TÜM TOPLANTILAR İPTAL
Ulusal ve uluslararası tüm toplantılar Nisan ayı sonuna kadar ertelendi

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Kovid-19 salgınına karşı yeni önlemler alındı. Yeni genelgeyle ulusal ve uluslararası düzeyde açık veya kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantıların Nisan ayı sonuna kadar ertelendiği duyuruldu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nda bu yıl içerisinde çeşitli hizmetler için alınacak işçilerin sınava tabi tutulmaksızın kura ile belirlenebilmesine ilişkin yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlandı.


2 ŞEHİDİMİZ VAR
Radikal grupların saldırısı sonrası İdlib’de iki şehit verdik

Milli Savunma Bakanlığı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde radikal grupların roketli saldırısında 2 askerimizin şehit olduğunu 1 askerimizin yaralandığını açıkladı. Bakanlık ayrıca "(İdlib) Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla ateş altına alınmış ve misliyle karşılık verilmiştir." ifadelerini kullandı.


OKSİJEN TÜPÜ YOK SATIYOR
Salgın sonrası oksijen tüplerinde de talep patlaması yaşanıyor

Koronavirüs salgını sonrasında maske, dezenfektan, kolonya ve makarnada ortaya çıkan yoğun talep çoğu kişinin aklına bile gelmeyecek bir ürüne daha sıçradı. Özellikle İtalya'dan gelen görüntülerde oksijen tüplerine ve makinalarına olan ihtiyacın dile getirilmesiyle birlikte yurt içinde de çok sayıda kişi firmaların kapısını aşındırmaya başladı. Salgın nedeniyle Çin’den gelemeyen cihazların fiyatları ise 400 TL’den 650 TL’ye çıktı.


ÖLÜ SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ
Dünya çapında koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 10 bin 47’ye yükseldi

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip coronavirüs (Covid-19) nedeniyle can kaybı 10 bini geçti. Dünya genelinde 10 bin 47 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı da 245 bin 859'a çıktı. İyileşenlerin sayısı ise 88 bin 441 oldu. Fransa, İngiltere, İspanya ve İsrail’de vaka ve ölü sayısı büyük bir hızla artarken Çin’de üst üste ikinci gün ülke içinde vaka saptanmadı. Yeni 39 vakanın tamamının yurt dışından geldiği tespit edildi.


İTALYA ŞOKTAN ÇIKAMIYOR
3 bin 405’e çıkan İtalya’daki ölüm sayısı Çin’deki rakamları geçti

İtalya'da 21 Şubat’ta patlak veren Kovid-19 salgınında bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. İtalya'da yeni tip koronavirüsten ölenlere 427 kişi daha eklendi. İtalya, toplam ölü sayısının 3 bin 405’e ulaşmasının ardından en fazla ölümün yaşandığı Çin'i geride bıraktı. Ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısı 41 bin 35 oldu. Bergamo şehrinde bulunan krematoryum yetersiz kalınca ölen insanlar askeri araçlarla başka şehirlere taşındı. 


BİZDEN YARDIM BEKLEMEYİN
İsevç Dışişleri: Yurt dışındaki İsveçlileri tahliye etmeyeceğiz

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hava trafiğinin durdurmasının ardından yurt dışında kalan vatandaşların geri dönme taleplerini reddetti. Tahliye yapmayacaklarını belirten Linde “Yurt dışında mahsur kalan İsveçliler ülkeye geri gelmek için Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yardım beklemesin” ifadelerini kullandı.


KABE’DE NAMAZ KILINMAYACAK
Haremi Şerif ve Mescidi Nebevi’ye namaz kılma yasağı getirildi

Suudi Arabistan makamları, koronavirüs sebebiyle önlemleri artırdı. Yapılan son açıklamada Mekke'deki Haremi Şerif ve Medine'deki Mescidi Nebevi'de namaz kılmaya yasak getirildiği duyuruldu.


YURT DIŞINDA ÇIKMA YASAĞI
ABD vatandaşları için küresel syahat uyarısını 4. Seviyeye çıkardı

ABD, küresel seyahat uyarısını 4. seviyeye çıkararak vatandaşlarına uluslararası seyahat etmemeleri, yurt dışındakilere de ülkeye dönme çağrısı yaptı. ABD Başkanı Donald Trump ise ''Virüsün yayılması geldiği yerden, Çin’de durdurulabilirdi. Haftalar içinde aşıdaki başarımızı açıklayacağız'' ifadelerini kullandı.


LİGLER ERTELENDİ
Futbol, basketbol, voleybol ve hentbol ligleri ertelendi
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere futbol, basketbol, voleybol federasyonları ve Kulüpler Birliği Vakfı başkanlarıyla Ankara'da bir araya geldi. Yapılan değerlendirmeler sonunda Türkiye’de hentbol, voleybol, basketbol ve futbol müsabakalarının ertelendiği açıklandı.


NBA ŞOKTA
NBA’de koronavirüs tespit edilen oyuncu sayısı 17 oldu

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Los Angeles Lakers’ın iki Philadelphia 76’ers ekibinin ise 3 üç oyuncusunda daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi. İsimleri saklı tutulan oyuncularla birlikte NBA’de toplam salgın vakası 17’ye yükseldi.

 

Spiker: Müge ÇAKMAK
Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

Yorumlar 7 Yorum Var
  • İshak 20.03.2020 17:26
    Oradaki Türkleri bırakın Avrupalılar dahi sırf Türkiye'de sağlık çok iyi ve bedava olduğu için akın ediyorlar.. Suriyelilere kızanlar gidin de Antalya ve çevresine bakin almanı rusu İngiliz doluamuslqr hem de bize tepeden bakıyorlar onlara niye bişey demiyorsunuzzzzzz
  • Abdurrahman 20.03.2020 17:01
    Bunlar için insanın değeri yok cenabı ALLAH nesilde nasib etmiyor bu avrupalılara amma Köpeklere hizmetçi kılmış veaşağılamış onun için insanı sevmezler.
  • Bozok yaylası 20.03.2020 16:49
    DSÖ fransayla italyayı sağlıkta en iyi iki ülke olarak açıkladı alın size sağlık sistemi bunların sağlıktan falan anladığı yok bunlar hayvanlar gibi yiyip içip yatıyorlar
  • Koc 20.03.2020 16:48
    Norvecde yasıyorum burasıda aynı sekilde rezillik bunların sadece adı varmıs
  • Fuat 20.03.2020 16:41
    Amerikan İlaç kartelinin finase ettiği DSÖ, ülkelerin sağlık sistemleri verimlilikleri listesinde ilk iki sıraya Fransa ve İtalyayı yerleştirmiş. Hali hazırda bu iki ülkeninde sağlık sistemleri iflas etmiş ölümlü vaka sayısı binlere çıkmış durumda. Gerek yoğun bakım yatak sayısı gerekse Korona mücadelesi bakımından örnek Ülke Türkiyeyi ise 70. Sıraya koymuş. Aynen derecelendirme kuruluşları gibi bu örgütte bizi şaşırtmadı.
Daha fazla yorum görüntüle