22 Mart 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

 

VAKA SAYISI 947
Koca: Hasta sayımız 947’ye ulaştı, bugüne dek 21 can kaybımız var.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’deki koronavirüs rakamları hakkında yeni bilgiler verdi. Koca resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Son 24 saatte 2 bin 953 şüpheliye test yapıldı. 277’si pozitif çıktı. Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12’sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var” ifadelerini kullandı.

ÇIKMAYIN
Erdoğan: 65 yaş üstü sokağa çıkanlar varsa onları uyarmalısınız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesapları üzerinden videolu bir mesaj paylaştı. Devletin tüm kurumlarıyla görevinin başında, zaman mefhumu gözetmeksizin milletin hizmetinde olduğunu söyleyen Erdoğan “Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip olanların kesinlikle sokağa çıkmamalarıdır. Eğer bu tür sokağa çıkanlar varsa tekrar ediyorum; onları uyarmalısınız” ifadelerini kullandı.

RESTORANLARA DÜZENLEME
Restoran, lokanta vb oturan müşteri kabul etmeyecek

İçişleri Bakanlığı koronavirüs nedeniyle yeni ek tedbirler açıkladı. Bakanlığın yayınladığı genelgeyle tüm lokanta, restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerleri sadece "paket servis" ve "gel-al" şeklinde müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek.

ÖĞRENCİLERİ GETİRİYORUZ
Türkiye’ye dönmek isteyen 3 bin 358 öğrenci getirilecek

Salgın nedeniyle uçuş yasağı konulan ülkelerde bulunup Türkiye'ye dönmek isteyen Türk öğrencilerin sayısı 3 bin 358 oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7 ülkeden 3 bin 358 öğrencinin Türkiye'ye getirilerek, Sakarya ve Samsun'daki yurtlarda karantinaya alınacaklarını söyledi.

65 YAŞ ÜSTÜNE YASAK
65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar evden çıkmayacak

Ülke çapında yapılan “Evinizden çıkmayın” uyarılarına rağmen özellikle yaşlı nüfus sokaklarda gezemeye devam edince İçişleri bakanlığı yeni bir uygulama daha başlattı. Bakanlık, 65 yaş ve üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunanların ikametlerinden dışarı çıkmalarının, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarının sınırlandırıldığını bildirdi. Yakını olmayan hasta ve yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için özel ekipler kuruldu.

YİNE ÇIKTILAR
Tüm uyarılara rağmen vatandaşlar sokakta vakit geçiriyor

İstanbullu vatandaşlar, yeni tip koronavirüse karşı devletin 'dışarı çıkmayın' çağrısına uymadığı görüldü. Hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar, sahillere akın etti. Özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa kısmında yoğunluk görüldü. Bu görüntüler tedbir nedeniyle evlerinden çıkmayan vatandaşlarca büyük tepki çekti.

KISA KİTLER DEVREDE
15 dakikada sonuç veren testler uygulanmaya başladı

Sağlık Bakanlığı tüm dünyada etkili olan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Yeni Koronavirüs salgınına karşı tedbirleri artırdı. Test yapılabilen laboratuvar sayısını genişleten Bakanlık şimdi de 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç alınabilecek tanı kitlerini uygulamaya başladı.

İTALYA’DA KABUS BİTMİYOR
İtalya’da ölü sayısı 4 bin 825’e yükseldi, fabrikalar da kapatıldı

Çin'den yayılan koronavirüs salgını Avrupa'nın tamamını etkisi altına aldı. Salgını en ağır yaşayan İtalya'dan ise gelen rakamlar korkunç seviyelerde. Ülkede koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 793 kişi daha hayatını kaybetti, ölü sayısı 4 bin 825'e yükseldi. Vaka sayısının ise 42 bin 681 olduğu İtalya'da önlemler yine artırıldı. Son olarak ülkede stratejik ve gerekli olmayan bütün üretim faaliyetlerini durdurma kararı alındı. 

35 BİN DOLAR KORONA FATURASI
ABD’de salgına yakalanan bir hastanın tedavisi 35 bin dolar tuttu

Sağlık sisteminin pahalılığı nedeniyle sık sık eleştirilen ABD'deki hastane faturaları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir kez daha gündeme geldi. ABD'de Kovid-19 teşhisi konulan ve daha sonrasında tedavi olan Danni Askini isimli bir kadın 35 bin dolar fatura ödemek zorunda kaldı.

ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTEDİLER
Frasnzı yardım kurumu Erdoğan ve THY’den yardım talep etti

Merkezi Paris'te bulunan Baraka City'nin kurucusu ve yöneticisi İdriss Sihamedi, sosyal medya hesabından, "Mask4France" etiketiyle yardım kampanyası başlattı. Sihamedi, Erdoğan ve Türk Hava Yollarına, ülkede salgınla mücadele eden sağlık personeli için 1 milyon maske yardımı yapılması çağrısında bulundu

EFSANE BAŞKAN ÖLDÜ
Real Madrid’İn eski başkanı Sanz koronavirüsten hayatını kaybetti

1995-2000 yılları arasında Real Madrid’in başkanlığını yapan Lorenzo Sanz’dan kötü haber geldi. 76 yaşındaki efsane başkanın koronavirüs nedeniyle öldüğü açıklandı.

DYBALA VE MALDİNİ DE KAPTI
Juventuslu Dybala ve Milan efsanesi Maldini ile oğlunda koronavirüs çıktı

Koronvirüs salgının en ağır yaşandığı yer olan İtalya’da Juventuslu futbolculardan Rugani, Matuidi’nden sonra Dybala’da da koronavirüse rastlandı. Milan’ın efsane oyuncularından Paolo Maldini ve oğlu Daniele’nin testleri de pozitif çıktı. 


Spiker: Hülya TAŞ
Kurgu: Yunus Emre YEŞİL

Yorumlar 4 Yorum Var
  • Akilakil 22.03.2020 16:25
    Bu hastalik buhar teneffusu ile tedavi edilebilir
  • Efe 22.03.2020 14:56
    Ben masum insanların ölmesine karşıyım.Ama bu virüsü çıkaran herşeyi iyi planlamış.Ancak hesbının üstünde bir hesap olduğunu bilmediğinden afalladı.Hastalık kendine döndü. İnsanlara zulüm duracak.Buna emin olabilirsiniz.İslam galip gelecek.
  • Mülayim 22.03.2020 13:47
    Vahşi kapitalizmin merkezi, herşey gibi sağlık sistemi de özel ve pahalı, hatta soygun, yakında Amerika'da sosyal patlamalar başlar..
  • Vatan Sever 22.03.2020 13:38
    Ülkede toplanan vergiler dünyadaki teröristleri silahlandirmak, silah firmalarını zengin etmek, banka ve finans kurumlarının sahiplerini zengin etmek için kullanıldığı için amerikan halkı bugün ki sıkıntıları çekiyor. 2008 krizinde bankaları ve finans kurumlarını kurtarmak için harcanan trilyon dolarlar halk için harcansa bu sıkıntıları yaşamazlar. PKK ya gönderilen on binlerce tır silah parasını kendi halkı için harcamış olsaydı bu sıkıntıları yaşamazlardı. Uyan amerikan halkı. Hakkını ara.