23 Mart 2020 Pazartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

 

VAKA SAYISI BİN 236
Koca: Bugün 9 yeni vefat, 289 yeni tanı var. Evimizde kalalım

Sağılık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüste yeni vaka ve can kaybı sayılarını açıkladı. Koca, “Tedavi altına alınmış her hastayla, salgının önünü kesmiş oluyoruz. Bugün 9 yeni vefat, 289 yeni tanı var. Evimizde kalalım. Risk almayalım. Hayat eve sığar” ifadelerini kullandı. Bu rakamlarla Türkiye’de vaka sayısı bin 236, hayatını kaybeden sayısı ise 30 oldu.


YENİ KİTLER GELDİ
Başkan Erdoğan’ın devreye girmesiyle hızlı tanı kitleri Türkiye’ye ulaştı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, koronavirüse karşı geliştirilen hızlı test kitinin üreticisi Çinli firmanın ortaklarının Katarlı olduğunu öğrenince harekete geçti. Katarlı üst düzey yetkililerle temasa geçerek testin Türkiye’ye getirilmesini hızlandırdı. 15 dakikada virüs tespiti yapan hızlı tanı kitleri bu sayede bugün Türkiye'ye ulaştı. 


KAMUYA ESNEK SAAT
Yeni genelge ile kamu çalışanlar evden ya da esnek saat uygulaması ile çalışabilecek

Kamuda ihtiyacı karşılayacak kadar asgari personelin bulundurulması şartıyla, kamuda çalışanlara, uzaktan çalışma ve esnek çalışma yöntemi uygulanmasına karar verildi. Koronavirüs kapsamında yayınlanan yeni genelge ile idari izinli sayılanların izinlerinin devamına, yıllık izin kullananların da idari izinli sayılabileceğine karar verildi.


BANKALAR 12.00’DE AÇILACAK
TBB tavsiyesi ile bankalar 12’de açılıp 17’de kapanacak

Türkiye Bankalar Birliği, koronavirüs tedbirleri kapsamında bankaların mesai saatlerini değiştirdi. Bu kapsamda yarından itibaren banka şubeleri 12:00 ile 17:00 arasında hizmet verecek.


FABRİKALARINA EL KOYARIZ
Soylu: Stokçuluğa devam edenlerin fabrikalarına el koyarız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptı. Maske üreticilerinin bir bölümünün, depolarında maskeleri tuttuğunu tespit ettiklerini söyleyen Soylu stokçuluk yapanları net bir şekilde uyardı: “10-12 saat daha süreleri var, devam ederlerse fabrikalarına el koyarız.” 


UZAKTAN EĞİTİM BAŞLADI
Okullarda TRT-EBA TV ile EBA üzerinden sağlanan uzaktan eğitimin ilk dersi verildi

Yüz yüze eğitime verilen bir haftalık aranın ardından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden "uzaktan eğitim" ilk dersleri başladı. Öğrenciler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un saat 09.00’da EBA TV’de işlediği ilk ders ile televizyon karşısına geçti. Evde okul ortamı oluşturan aileler, masa ve sandalye kurarak öğrencilerin rahat bir şekilde ders işlemelerine olanak sağladı.

MERKEL KARANTİNADA
Doktorunda koronovirüs çıkan Angela Merkel kendini karantinaya aldı

Doktorunda korona tespit edilen Almanya Başbakanı Angela Merkel yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle kendisini karantinaya aldı. Bu arada Buckingham Sarayı’nda çalışan bir görevlinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından, Kraliçe Elizabeth’e yönelik endişeler de arttı.


EMNİYET VE SENATOYA DA SIÇRADI
New York Polis Teşkilatı’nda 98 kişi ve Senatör Rand Paul’de Kovid-19 çıktı

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı dünya genelinde 14 bin 705’e, virüs bulaşan hasta sayısı ise 339 bin 41’e yükselirken 98 bin 799 kişi de tedavi edildi. ABD'de 48 saatte vaka sayısı iki kat artarak 26 bin 747'ye yükseldi. New York, Washington ve California’da ulusal muhafızlar sokağa indi. New York polis departmanında 98 vaka belirlendi. Cumhuriyetçi senatör Rand Paul’da da virüs tespit edildi. 


HASTANELER ÇÖKTÜ
İspanya’da hastalar hastane koridorlarına yatırıldı

Koronavirüs salgını nedeniyle İspanya'da son 24 saatte 394 kişi ölürken sağlık sistemi çöktü, birçok hastanın hastane koridorlarında yattığı görüldü. İngiltere'de hayatını kaybedenler arasında 18 yaşında bir gencin de bulunduğu açıklandı. Başbakan Boris Johnson, “insanlar sosyal mesafe kuralına uymazsa daha sert önlemler almamız gerekecek” dedi. İtalya’da ölü sayısı 651 kişi artarak 5 bin 476’ya yükseldi. Vaka sayısı 60 bine ulaştı.


SALGIN GAZZE’DE 
Tecrit altındaki Gazze’de virüs çıktı, BM uyardı: Korkutucu sonuçları olur

Gazze’de de ilk vakalara rastlanırken Birleşmiş Milletler Filistin Koordinatörü Jamie McGoldrick, "virüsün Gazze’ye girmesinin korkutucu sonuçları olabilir" uyarısında bulundu. Esed rejimi, Suriye'ye yurt dışından dönen bir yolcuda ilk yeni tip koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurdu. Mısır’da ölü sayısı 14’e çıkarken Tümgeneral Halid Şeltut’ın da hayatını kaybettiği açıklandı. İran’da vaka sayısı 21 bini geçerken ölü sayısı bin 685’e ulaştı.

 

ALBAYRAK POZİTİF ÇIKTI
Galatasaray 2. Başkanı Abdürrahim Albayrak ve eşinde virüse rastlandı

Galatasaray Spor Kulübü 2. Başkanı Abdurrahim Albayrak ve eşi Şükran Albayrak'ta yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tespit edildiği ve çiftin tedavi altına alındığı öğrenildi. Sonuçlar üzerine kulüpteki tüm futbolcular ve teknik heyet kontrolden geçirildi.

 

Spiker: Hülya TAŞ
Kurgu:Seda YEŞİLKAYA

Yorumlar 7 Yorum Var
  • hakan 23.03.2020 20:17
    beter olsunlar
  • İstanbul-18 23.03.2020 17:53
    İnşaallah kendi canlarının derdine düşerlerde dünyanın her yerinden ki masum canlar biraz nefes alır.
  • Hüsnü 23.03.2020 14:42
    Abd Çin e ekonomik ayak çekti.(KOVİD19 da dahil) Çin numarayı gördü tedbir aldı,DÜNYA YA test kiti ihraç ediyor.KİM KAZANDI KİM KAYBETTİ
  • ALPASLAN 23.03.2020 14:41
    Ölmeden Suriye den çekilme kararı aldırın. Graham teröristleri silahlarla donattınız, onlarda çocukları öldürdü yada babasız bıraktı, şimdi bedel ödeme sırası sizde
  • bubabıali 23.03.2020 14:37
    Allah yardımcımız oldun
Daha fazla yorum görüntüle