İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yardım kampanyası genelgesi

Son günlerde valilik izni olmadan yardım kampanyalarının başlatılmasının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakan Soylu'nun imzasıyla 81 ile gönderilen genelgede, kanuna aykırı şekilde kampanya düzenleyenler hakkında yasal işlem başlatılması için talimat verildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yardım kampanyası genelgesi
İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yardım kampanyası genelgesi
GİRİŞ 31.03.2020 19:13 GÜNCELLEME 31.03.2020 19:15
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye’de artan koronavirüs vakalarına karşı alınan önlemler sıklaştırılınca, özellikle günlük çalışmak zorunda olanlar olmak üzere bazı meslek gruplarında çalışan vatandaşlar zorluk yaşıyor. Bu kapsamda valilikler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere yardım kampanyaları düzenleniyor.

 

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Dayanışma Kampanyası başlatıldığını duyurdu.

Ancak, yardım kampanyalarının yapılması için valilik izni alınması gerekiyor. Bazı illerde kanuna aykırı olarak yardım kampanyalarının başlatılmasının ardından İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliği, emniyet genel müdürlüğü ve jandarma genel komutanlığına genelge gönderdi.

 

VALİLİK İZNİ ŞART

Gönderilen genelgede, para toplamanın kanuni yolları anlatıldı. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununu hatırlatan genelgede, valilik izni alınmadan yardım toplanamayacağı vurgulandı.

"İKAZ EDİN"

İl ve ilçe belediyelerinin de Yardım Toplama Kanunundan muaf olmadıkları belirtilirken, kanuna aykırı olarak yardım kampanyası başlatan kurum, dernek ve vakıfların ikaz edilmesi istendi.

UYMAYANLAR HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelgede, ikaza uymadığı halde kanuna aykırı olarak yardım kampanyasına devam edenler hakkında gerekli yasal sürecin başlatılması için de talimat verdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge.

YARDIM TOPLAMA KANUNU NE İÇERİYOR?

İçişleri Bakanlığı genelgesinde Yardım Toplama Kanunu şöyle özetlendi:

Mevzuatımızda, kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek ya da destek olmak üzere “gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin” yardım toplayabilecekleri 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununda düzenlenmiştir.

Anılan Kanun ile; gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların, açtıkları banka hesabı üzerinden kişilerin para yatırması veya bir makbuz karşılığında para toplanmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.

Bu kapsamda Kanunun 6’ncı maddesinde yardım toplayacak gerçek kişiler ve kurumlar yetkili makamdan izin alma zorunluluğu düzenlenmiş; 7’nci maddesinde ise yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisi, yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınacağı ve izni veren valilik tarafından ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bilgi verileceği hüküm altına alınmıştır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • M.D. 3 yıl önce Şikayet Et
    referandum yapılsın ekremi indirin. sms gödermek o kadar da zor değil.
    Cevapla
  • Borçlu esnaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Doları izinsiz çıkarıp TL bin değeri ile oynayalara birşey yok mu
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen sayın içişleri bakanımizdan ricamız hiçbir kurum vakıf belediye yardım kampanyası yapmamalı izin vermeyin bu milli bir davadır ve sayın CUMHURBAŞKANIMIZIN başlattığı yardım çagrısı dışında birtek kurum vakıf dahi yapamamalıdır yapanlar ibb özellikle fitne için yapmaktadır
    Cevapla
  • erbat 3 yıl önce Şikayet Et
    imamoglu sen kampanya yapma seferden kaldirdigir otobusleri yerine koy yeter insanlara virus bulasiyor kalabalikdan
    Cevapla
  • Wwww 3 yıl önce Şikayet Et
    Darbe zamanı depremler zamani yardım yerine tatile gidenleri unutmadık yardimlarinada ihtiyacımız yok biz bize yeteriz Türkiye ile bununda üstesinden gelecez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak