Diyanet'ten son dakika zekat açıklaması: Bu zor günlerde caizdir

Son dakika haberi: Diyanet: "Zekatların bu günlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması caizdir."

Diyanet'ten son dakika zekat açıklaması: Bu zor günlerde caizdir
Diyanet'ten son dakika zekat açıklaması: Bu zor günlerde caizdir
GİRİŞ 01.04.2020 12:02 GÜNCELLEME 01.04.2020 12:34
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Din İşleri Yüksek Kurulu, Kovid-19 salgını sebebiyle ilan edilen dayanışma kampanyalarına zekât ile katkıda bulunma konusunda vatandaşlardan gelen sorular üzerine açıklama yaptı. Diyanet'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

ZOR GÜNLERDE DAYANIŞMA KAMPANYALARINA VERİLMESİ CAİZDİR

"Zekât, İslam dininin en önemli sosyal dayanışma ve yardımlaşma kurumlarından biridir. Bu kurum, özellikle zor zamanlarda daha bir önem kazanmaktadır. İçinden geçtiğimiz küresel salgından dolayı evde kalma zarureti sebebiyle pek çok kişi işini sürdürme imkânı bulamamakta ve zekât alabilecek konuma gelebilmektedir.

 

 

Zekât, şartlarını taşıyan Müslümanların yılda bir defa yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadet olup geçerli olması bir takım şartlara bağlanmıştır. Verilen zekâtın geçerli olması için zekât niyetiyle Kur’an-ı Kerim’de belirtilen yoksullar, düşkünler, borçlular gibi ihtiyaç sahiplerine aynî veya nakdî olarak verilmesi gerekir. (Tevbe, 9/60)

Zekât, söz konusu kimselere mükellefler tarafından doğrudan verilebileceği gibi aracı bir organizasyon vasıtası ile vekâleten de ödenebilir. Açılan zekât hesabına zekât niyetiyle para yatırmakla da vekâlet gerçekleşmiş sayılır. Bu çerçevede zekâtların bugünlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması da caizdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu tür kampanyalara zekâtını yatıran mükellefin yatırdığı meblağın zekât olduğunu belirtmesi, yetkililerin de zekât fonunda toplanan bu paraların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gereken hassasiyeti göstermesidir.

İnfak ve paylaşma bilinci Müminin en önemli vasıflarından biridir. Böylesi zor zamanlarda imkânı olan Mümin kardeşlerimizin yalnızca zekât vermekle yetinmeyip infak anlayışıyla hareket ederek Yüce Allah’ın kendisine lütfettiği malını başkalarıyla cömertçe paylaşması, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirecek, sıkıntıları hafifletecek, bela ve musibetlerin kalkmasına vesile olacak, toplumsal dayanışmaya büyük katkıda bulunacak, kuşkusuz malını bereketlendirecek, nefsini yüceltip arındıracak ve kalbini huzurla dolduracaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 107
  • İstanbul'dan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kanaatimce buraya yatırılan miktarların sadaka olarak görülmesi daha iyi olur..
    Cevapla
  • sesese 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir de şu umreye gitmeyi planlayanlar umre paralarını bağışlasalar daha hayırlı olur bence. En azından bir defadan fazla gidecekler için.
    Cevapla
  • kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    Zekatlarınızı, tanıdıklarınıza, muhtaç akraba ve komşularınıza verin bence.. Doğrusu bu.. Yardım yakınlardan başlar..
    Cevapla
  • 123 4 yıl önce Şikayet Et
    katılıyorum
    Cevapla
  • doğrusu 4 yıl önce Şikayet Et
    yakınları ve komsulari arasında muhtaç durumda olan kimse yok ise, bildiği bir fakir yok ise zekat yardımı alıp ihtiyaç sahibi muslumanlara ulaştıran guvenilir yardım kuruluşları da olur. zekat fakir muslumanlarin hakkıdır o yüzden gayrimüslime verilmesi caiz olmaz diye biliyorum. gayrimüslime sadaka verilebilir gayrimüslim ülkede yaşayan tanıdığı müslüman fakir olmayanlar için Müslümanların kurduğu yardım kuruluşları en iyi seçenek.
    Cevapla
  • Cancağızım 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen öyle yap.
    Cevapla
  • 4343 4 yıl önce Şikayet Et
    Zekat devlet eliyle toplanır. İhtiyaç sahiplerine dağıtılır. Bu yapılan caiz ve en doğrusudur.
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın ama o İslam devletinde olur. Keşke memurlarımıza güvenebilip verebilsek...
    Cevapla
  • ali veli 4 yıl önce Şikayet Et
    nerede yazıyor 1 tane islami kaynak gösteriri misiniz zekat hükmünde devlet toplar demiyor yakınından başlayarak ver diyor uydurmayın
    Cevapla
  • doğrusu 4 yıl önce Şikayet Et
    neden öyle bir şart olsun. bence kişinin tanıdığı birine bizzat vermesi daha hayırlıdır. bunu başka insanların görmeyeceği bilmeyecegi bir şekilde vermek de en iyisidir. insanlar arasında sevgiyi, müslüman dayanışmasıni arttırır bizzat yardım.
    Cevapla
  • lütfen 4 yıl önce Şikayet Et
    uydurmayınız
    Cevapla
  • Kosovalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Zekat niyeti ile verebilirsiniz... Çünkü Devletimiz ihtiyaç sahiplerine bu parayı NAKİT olarak dağıtacak. Sıkıntı yok İnşaallah. Rsbbim, yapılan bu hayır hasenatı kabul ve karin eylesin.
    Cevapla
  • yüce 4 yıl önce Şikayet Et
    rabbim hayır hasenatı kabul eder inşallah. öyle böyle olur diye sallamayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı
Mavi Balina’dan sonra ‘SimSimi’ tehlikesi! Hedefinde çocuklar var…