Kerem Kınık: Gerekirse ülkenin her yerine özel jet göndeririz

Türkiye Koronavirüs ile mücadelede savaşta tedavi yöntemleri ve ilaç/aşı geliştirme çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmalar arasında en dikkat çekeni hastalığı yenen kişilerden alınan kan örnekleri ile uygulanan plazma tedavi yöntemi. Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık bu tedavi yöntemine ilişkin önemli açıklamarda bulundu.

GİRİŞ 03.04.2020 17:21 GÜNCELLEME 03.04.2020 17:31
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Dünyanın küresel sağlık sorunu haline gelen Koronavirüs ile ilgili pek çok tedavi/aşı geliştirme çalışmaları ile deneysel faaliyetler yürütülüyor. Türkiye'de de yürütülen tedavi çalışmaları arasında en dikkat çeken, umut vaadedeni plazma yöntemi.

 

 

Konuyla ilgili düzenlenen online basın toplantısında konuşan Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu bağlamda tedavinin sağlanabilmesi, plazmanın yaygınlaştırılabilir bir yöntem oluşabilmesi adına gerekirse Kızılay'ın özel jet uçaklarla bu tedaviye destek için plazmaları ihtiyaç olan yerlere gönderilebileceğine işaret etti.

ÜLKENİN HER YERİNE GEREKİRSE JET UÇAKLARLA GÖNDERİLECEK

 

 

Kınık, ülkemizde pandemi hastanelerinin olduğu her noktaya, yoğun bakımlarda entübe vaziyette bulunan, akciğer doku harabiyeti başlamış hastalarda tamamlayıcı bir metot olarak bu yöntemin kullanılacağını belirterek şöyle devam etti: “Bu metot tabii ki bir mucize ya da hastalığın çaresi değil. Yıllardır bilinen, kullanılan bir yönetim. Avantajı, bağışıklığı düşük olan, savunma sistemini ayağa kaldıramamış olan hastalarımız açısından bu antikorlar destek kuvvet anlamına geliyor. Bu yöntemin iyileşme sürecini hızlandırdığı biliniyor. İyileşen hastaya şu mesajı veriyoruz: Sen bir kahramansın. Hastalandın ama iyileştin. Hadi şimdi ağır hastalar için bu kahramanlığını kullan. Umuyorum başlayan bu çalışma ile pandemiden daha az insanın zarar görerek kurtulmasını sağlayacağız. Plazmaların ihtiyacı olan hastalara dağıtımı için Kızılay'ın ülke genelindeki ağı kullanılabilecek. Gerekirse kara yolu ile, gerekirse hava yolu ile ambulans uçak ya da helikopterlerle kanların transferi Türkiye genelinde ihtiyaç olan her merkeze acilen sağlanabilecek."


KRİTERLERE UYAN HASTALARA VERİLECEK      

“Vücudumuza yabancı bir antijen ya da mikroorganizma, virüs girdiğinde vücudumuzun buna karşı bir tepkisi oluşuyor. Bu antikor oluşturma dediğimiz bir tepki. Biz bu yolla iyileşiyoruz, bu sayede mikroorganizmalarla savaşıyoruz" diyen Dr. Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok sayıda koronavirüs hastamız, yüzde 98-99 oranında iyileşiyor. İyileştikten sonra bu savaştan çıkmış metabolizmada çok sayıda savaşçı antikor bulunuyor. İyileştikten sonraki 14. günde bu antikorlar vücutta en üst seviyeye çıkıyor. Bu nedenle bağışçılarımızın, hastalığı geçirdikten sonraki 14. günü bizim için çok önemli. Biz iyileşmiş vatandaşlarımızı 14 gün sonra, kan verme şartlarına sahiplerse Kızılay'ın kan merkezlerine bekliyoruz. Zaten kendilerine de ulaşacağız." Plazmaferez denilen aferez sistemiyle, kanın içinden 400 ml plazma alınacağını belirten Dr. Kınık, “Bu plazma daha sonra Sağlık Bakanlığımızın rehberinde belirttiği şartları taşıyan hastalarda kullanılmak üzere hastanelere sevk edilecek. Plazma alımını Sağlık Bakanlığımızın Covid-19 tanısı koyduğu ve daha sonra taburcu olan, kan verebilme özelliklerine sahip olan 18-65 yaş arası vatandaşlarımızdan alacağız" 


EN YÜKSEK GÜVENLİKLİ İŞLEMLER KIZILAY'DA OLACAK

Sağlık Bakanlığı'nın, aferez ruhsatına sahip bütün merkezlere bu izni açtığını açıklayan Dr. Kınık “Bu izin tek bir şartla açıldı: Orkestrayson Kızılay'da olacak. Türkiye'de plazma tedavisi yapacak olan her bir merkez, kendi hastası şifa bulduğunda onu ikna ederek kan bağışı alabilir. Ancak Kızılay'a bunu bildirerek provizyon almak zorundalar. Bu provizyon ulusal düzeyde izlenebilirlik ve güvenlik sağlayacak. Kaç hastamızdan ne kadar plazma alındı, kaç kişiye aktarıldı, bunların kayıtlarını da Sağlık Bakanlığımız ile beraber tutmuş olacağız. Alınan bu plazmalarda hepatit, HIV gibi bulaşıcılık olmadığını tekrar test edeceğiz. Bu anlamda Kızılay'ın diğer merkezlerden farklı olarak pencere dönemindeki hastaları tespit eden, sadece Kızılay'da bulunan nükleer antikor testini yapabilen sistemimiz var. Dolayısıyla en yüksek güvenlikli plazma bu anlamda Kızılay'da olacak" ifadelerini kullandı.


BAĞIŞÇI, COVİD-19 OLDUĞUNU TEST SONUCU İLE İSPATLAYACAK

Plazma bağışı yapacak kişilerin enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu; bağıştan 14 gün öncesinde bu kişilerin klinik semptomlarının tamamıyla ortadan kalkmış olması; bir ya da daha fazla kez olmak kaydıyla burun-boğaz (nazofarengeal) sürüntü örneği ile yapılan test sonucunun ya da kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun “negaitf" olması; iyileşmiş bireylerin, mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmesi için gerekli şartları taşıyor olması gerekiyor.


ADIM ADIM PLAZMA TEDAVİSİ SÜRECİ

Dr. Kerek Kınık, sürecin işleyişi konusunda ise şu bilgileri verdi:

Kişinin koronavirüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenir. Hastaya tedavi süreçleri uygulanır. Tedavi süreçleri sonrası iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girer. Plazma bağışından önce tekrar test yaptırılır.

Negatif sonucu gösterir raporla bağışçı Kızılay'ın aferez bağış noktalarına gider. Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılır. Beyanı ve onam formu alınır. Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma aferez cihazında ayrıştırılır ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilir. Alınan plazma için standart testler uygulanır

Testleri tamamlanan plazma tedavi bekleyen hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılır.

KAYNAK: DHA, HABER7
YORUMLAR 17
  • BİLAL 3 yıl önce Şikayet Et
    Hacı jeti boşver de evlere 10 tane maske dağıt
    Cevapla
  • milliyetçi 3 yıl önce Şikayet Et
    sayın başkan,yaptıklarınızı yapacaklarınızı iyi anlatın ki,bu konuda pasif olduğunuzu söyleyen ve suistimal edip hain propaganda yapanlara fırsat vermeyin lütfen,biz biliyoruz kızılayın hizmetleri çok değerli.
    Cevapla
  • Halil 3 yıl önce Şikayet Et
    simdiye kadar virus bulasip hasta olanlara, iyilesen hastalarin plazmalari yetecekmi? bilmem ne kadar dogru ama, normal saglikli insana gönüllü olarak virus verilip plazma üretilirmi. organ bagisi gibi.
    Cevapla
  • YazdimGectim 3 yıl önce Şikayet Et
    sen ilk once kizilay baskani olarak,maske ve dezenfekte dagit,issiz kalmis genc babalara yardim et.Jetin yakiti kac para biliyormusun,bu halkin paralarinin savurmaya hakkiniz yok.Herkez vzrgisini verecek,vergi kaciranlarada yardim edilmeyecek NOKTA.Allah var unutmayin...acizzz acccccc
    Cevapla
  • Gölge 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok sevindirici bir haber inşallah bulaşıcı hastalığı bulunan insanların kanı yanlışlıkla alınmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama