Koronavirüste erkekleri sıkıntıya sokan 7 sorun

Koronavirüsün erkekleri daha şiddetli etkilediği yönünde araştırma sonuçları geliyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu da bu konuya dikkat çekerek, erkeklerde sıkıntıya yol açan 7 sorunu sıraladı. Müftüoğlu ayrıca, virüsle mücadele sürecini başarıyla yöneten Sağlık Bakanı Koca'ya da teşekkür ederek son gelen rakamların ümit verici olduğunu vurguladı.

Koronavirüste erkekleri sıkıntıya sokan 7 sorun
Koronavirüste erkekleri sıkıntıya sokan 7 sorun
GİRİŞ 09.04.2020 18:03 GÜNCELLEME 09.04.2020 18:04
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Yapılan araştırmalar, koronavirüsün erkekleri daha çok etkilediğini ortaya koydu.Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde koronavirüs hakkında önemli bilgiler verdi. Müftüoğlu ayrıca, erkeklerde sıkıntıya neden olan 7 sorunu da sıraladı:

 

 

  • Sigara içme oranları kadınlardan daha yüksek. Sigara kullanmak riski 14 kat arttırabiliyor.
  • Şeker hastalığı, hipertansiyon, KOAH vb kronik hastalıkların sıklığı erkeklerde aynı yaş grubundaki kadınlardan daha fazla.
  • Erkeklerde kilo sorunu daha yaygın bir problem.
  • Bu yaş grubundaki erkeklerin stres yönetimi becerileri de bir hayli sorunlu.
  • Uyku bozukluklarının en yaygın görüldüğü grubu da bu yaş grubu erkekler oluşturuyor. (Not: Uyku bozukluğu ve stres çok önemli riskler)
  • Erkeklerde beslenme bozukluğu ve alkol kullanma yanlışlığı da daha yaygın.
  • Erkeklerde genel bağışıklık gücü kadınlara oranla daha düşük. Bağışıklığa güç veren genetik kodlar Y değil X kromozomunda. Kadınların XX, erkeklerin ise XY kromozon konfigürasyonları olduğunu hatırlayalım.

SON RAKAMLAR ÜMİT VERİCİ 

Koronavirüsle mücadele sürecini başarılı yürüttüğü için Sağlık Bakanı Koca'ya teşekkür eden Müftüoğlu, son rakamların ümit verici olduğunu belirtti. Müftüoğlu'nun yazısında ilgili bölüm şöyle:

 

 

Son üç günde gelen rakamsal veriler Sağlık Bakanımızın da belirttiği gibi, kısmen de olsa ferahlatıcı. Bir kez daha tekrarlayalım: Bu zamanlar rahmetli S. Demirel’in deyimiyle ‘eleştiride kıskanç, övgüde cömert’ davranmamız gereken zamanlar.

Bu nedenle süreci baştan beri, hızlı, açıksözlü, bilimsel verilere dayalı, şeffaf ve mükemmel bir şekilde yöneten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı bir kez daha tebrik ediyor, ona sizler adına da teşekkür ediyorum. Rakamlara gelince:

  1. Son üç günlük rakamlar salgının bize beklenenden daha hızlı, daha yüksek bir trend göstermediğini anlatıyor olabilir. Hasta sayısı, kaybedilen olgu sayısı, yoğun bakıma alınan yeni vaka sayıları da bu bilgiyi teyit ediyor.
  2. Problemin her an ve her noktada hâlâ ve daha en az 4-6 hafta ciddi bir tehdit olarak algılanması gerektiğinin, tedbirlerin daha da sıkılaştırılarak sürdürülmesi ihtiyacının altını çiziyor.
  3. Özellikle İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara özelinde çok daha dikkat gerektiren bir zaman dilimi içerisinde olduğumuzu da net ve açık olarak gösteriyor.
KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 13
  • ümit*korku 4 yıl önce Şikayet Et
    hepsi tamamda hoca, kilo problemi ülkemizde kadınlarda daha fazla bununla ilgili araştırma var
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Fazla kilo sağlık yönünden erkeklere daha fazla zarar verir.
    Cevapla
  • KRN-19 DİYOR Kİ; 4 yıl önce Şikayet Et
    Sigara, içki içmeyin, eti haram sayılan hayvanların etini yemeyin, sokağa çıkarken saçınızı, kolunuz, bacağınızı örtün. Erken yatın erken kalkın. Sık sık elinizi, ağzınızı, burnunuzu, yüzünüzü yıkayın, kısa kollu giydiyseniz kollarınızı, terlikle çıktıysanız ayaklarınızı da yıkayın yani abdest alın, namaz kılın Allah’a sığının. Evinize ayakkabıyla girmeyin. Dışarı çıkarken örtünün. Hırsa, kine kapılıp strese girip üzülmeyin Allah’a tevekkül edip güvenin, Allah’ın verdiğine kanaat edin ki moraliniz yüksek savunmanız güçlü kalsın. Kendinizi ve çevrenizi temiz tutun. Fazlasını öğrenmek için de Kur’an okuyun. Lükse kaçmayın tasarruf edip muhtaçlarla paylaşın, savaşmayın yardımlaşın. YOKSA!!!
    Cevapla
  • TürkTokatı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara yazılan Şimdiye kadar gördüğüm en iyi yazı. Ağzına sağlık.Hakkaten Korona demese yapacağımız yoktu... Her şerde bir hayır vardır.
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Yüreğine sağlık ne güzel bir yorum...
    Cevapla
  • kâmil zzE5 4 yıl önce Şikayet Et
    dogru soylemis
    Cevapla
  • SİGARAYI YASAKLAYIN 4 yıl önce Şikayet Et
    Sigara içenler hedefte. Bu virüs doğal değil sanki bir amaç için programlanmış. Yatağa düşürdüğü insanlarla ilgili çok detaylı bir istatistik hazırlanırsa bu durum daha net ortaya çıkar. Doğal olmayan, doğayı kirleten her şeye saldırıyor. Doğal ve helal olmayan şeyleri yiyip içinler, daha çok hedefte. İslam kuralları sanki insanları böyle bir saldırıya karşı önceden hazırlamış gibi. İslami kuralları göz önüne alan bir istatistik çalışması bu virüsün niyetini çözer.
    Cevapla
  • Malkolik 4 yıl önce Şikayet Et
    içkiyi de yasaklayın
    Cevapla
  • Alkolik 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlış düşünce hayatı boyunca hiç hasta olmayıp sigara içmeyen hastaları bile virüs öldürebiliyor corana cins ırk yaş hasta veya değilller gözetmiyor en çokta yaşlılar bu pandemiye dayanamıyor şümkü vucutları direncli değil o yüzden düşünce saçmalık
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Alkol kullanma yanlışlığıymış,değişik cins mahlukat.
    Cevapla
  • Realist 4 yıl önce Şikayet Et
    Alkon kullanma yanlışlığı nedir ya sanki alkolun doğu kullanımı diye birsey var alkol zaten kullanmak yanlis birsey
    Cevapla
  • Trabzonlu 4 yıl önce Şikayet Et
    yav var, onun da faydasi var, mesela dezenfektasyon olarak, yerinde kullaninca hersey faydali.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi