Dünya Helal Konseyi İstanbul'da toplanıyor

GİMDES, Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Konferansı; Uluslararası Helâl ve Sağlıklı Ürünler Fuarı düzenleyecek.

Dünya Helal Konseyi İstanbul'da toplanıyor
Dünya Helal Konseyi İstanbul'da toplanıyor
GİRİŞ 10.10.2011 13:30 GÜNCELLEME 10.10.2011 13:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İSTANBUL yeni bir kongreye daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya'da son 15-20 sene içerisinde başlayan ve hızla büyüme trendi içerisine giren Helâl Sertifikalı ürün ticaretinin ülkemizde de önemini artıyor.  

2009’da, ülkelerine girecek ürünlerde mutlaka Helal Sertifika isteyen ülkelerden aldığı akreditasyona dayalı olarak, GİMDES'in bu belgeleri vermeye başlaması ile Türkiye'de de bu sektör önemli bir ivme kazanmaya başladı. GİMDES’ten yapılan açıklamaya göre 2010 yılında yaklaşık bir milyar dolarlık bir ihracatın gerçekleştirildiği bildirildi.

 2009 yılından bu yana sertifikalandırma yapan GİMDES şu ana kadar 150 firmaya sertifika verdiğini ve bu rakamı yıl sonuna kadar 200 e çıkarmayı hedeflediğini duyurdu.

Geçen yıl 30 Eylül-3 Ekim tarihlerinde GİMDES'in desteğiyle CNR, 1. Uluslararası Helâl Ve Sağlıklı Ürünler fuarını yurtiçi ve yurtdışından 80 firmanın katılımı ile gerçekleşti. Aynı günler içerisinde GİMDES 3. Uluslarası Helâl Gıda Türkiye konferansına ve WHC'in 8. Kongresine ev sahipliği yaparak fuar çalışmalarına önemli katkılar sağladı.

Uluslararası etkinliklerin önemine inanan GİMDES bu yıl yine 13-16 Ekim tarihleri arasında önemli etkinliklere imza atmaya hazırlanıyor. Bu defa CNR çatısı altında 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Konferansı 2. Uluslararası Helâl ve Sağlıklı Ürünler Fuarı düzenleyecek. Ayrıca 9. WHC (World Halal Councıll) Kongresine TÜRKİYE bu yıl da ev sahipliği yapacak.

GİMDES'in düzenlediği 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Konferansında ele alınacak konular içinde;

a. Bütün Dünyada geçerli olabilecek küresel tek bir standarda ulaşabilmenin çözümleri.

b. Transgenik gıdaların helal olabilirliği.

c. Müslüman olmayan ülkelerde Helal sertifikalama'daki problemler.

d. Bitkisel yağlar ve margarinlerin insan üzerindeki etkileri.

e. Müslüman ülkeler arasında Helal ürün ticareti.

Konularını alanında uzman Amerika, Hollanda, Almanya, Malezya, Endonezya, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Türkiye'den 20 konuşmacının katılarak yapacağı ve sonuç bildirisinin 14 ekim 2011 Saat : 17:30'da beyan edileceği etkinliğe katılacak konuşmacıların isimleri şöyle;

Dr.Muhammad Nadratuzzaman Hosen (ENDONEZYA)

Prof.Dr. Hamdi Döndüren (TÜRKİYE)

Doç.Dr. Tevhit Ayengin (TÜRKİYE)

Prof.Dr. Ahmet Akgündüz (HOLLANDA)

Fatih Kalender (TÜRKİYE)

Prof.Dr. H.Mehmet Günay (TÜRKİYE)

Prof Dr. Shuhaimi Mustafa (MALEZYA)

Dr. Ahmed H. Sakr (ABD)

Dr. Halim Aydın (TÜRKİYE)

Muhammed Mazhar Hussani (ABD)

Prof Dr. Ömer Torlak(TÜRKİYE)

Prof.Dr. Ender Serin (TÜRKİYE)

Prof.Dr.Mehmet Alpaslan (TÜRKİYE)

Dr.Rachid Fetovaki (ALMANYA)

Prof.Dr. Yusuf Ziya Kavakçı (ABD)

MS Navlaki (GÜNEY AFRİKA)

Gıda Y.Müh. Abdullah Kurt (TÜRKİYE)

Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer (TÜRKİYE)

Dr.Bayram Yalçın (TÜRKİYE)

Lokman Ab Rahman (MALEZYA)

Prof. Dr. Hasan DOĞRUYOL (TÜRKİYE)

Konferansın hemen ardından 40 ülkenin Helâl gıda sertifikalama kurumlarının Başkanlar düzeyinde toplanacağı WORLD HALAL COUNCILL kongresiyle etkinlik devam edecek. 16 Ekim Pazar günü akşamı etkinlikler sona erecek.

YORUMLAR 5
  • Tamer Demirbozan 12 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir uygulama. Gerekli önem ve değer verilirse gıda konusunda dünya standartı haline gelebilir. Artık insanların ne yedikleri belli değil günümüzde. Bin çeşit katkı maddesi var ve hangi katkı maddesinin neyden yapıldığı, hangi hastalıklara yol açtığı belli değil.
    Cevapla
  • mevhibe inal 12 yıl önce Şikayet Et
    Şüphelilerden uzak durun..... Haram belli, helal belli. Günümüz ekonomik tekelleşme yarışında şüphelilerden de uzak kalmak gerekiyor. GMO Avrupadan atılıyor. Tekelci Tohum Şirketleri ülkelere başkılar uyguluyor. Karşı olanlar tehdit ediliyor, itibarlari ile oynanıyor. Etiketlerde gmo olduğunu belirtmeye yanaşmıyorlar. Bilim adamları.. GMO hayvan yemi olarak, İnanlara verilen hazır gıdalar olarak, toprağa, çevreye, arı-kuş-doğal tohumlara zararlarını buluyor. GMO Anavatanı Abede de şu anda Nev York, Vaşinton büyük yürüyüş var, "Non GMO March" adı altında. Hinditanda GMO pamuk yüzünden 150 000 ciftçi intihar etmiş, şimdi doğal patlıcanın yerine GMO patlican geçeceini duyan Hintliler de proteto yürüyüşleri gerçekleştiriyor..
    Cevapla
  • Mehmet Emin 12 yıl önce Şikayet Et
    Helal'e haram diyen, Haram'a Helal diyen. Sırf Ticari kazanç için Helal'e Haram diyen kendine Cehennem'den alt taraftan yer beğensin. "Helal Sertifikası" pek çok üründe sadece ticari bir baskı aracı olarak kullanılıyor. Tenzihen mekruh olma ihtimali olan bazı yiyeceklere "Haramdır" deyip geçiyorlar.
    Cevapla
  • yavuz sentürk 12 yıl önce Şikayet Et
    bu cok ama cok ama cok önemli bir i$. mesela almanya.. bir sürü ürünün üzerinde helal damgasi var ama ben baya bi ara$tirdiktan sonra, daha dogrusu 2-3hafta ara$tirdiktan sonra TUNA diye bi markaya ula$tim.. islami usullere göre ve $oklanmami$ hayvanlari kendileri kesip kendileri paketliyorlarmi$.. bunuda yapanlar bizim süleymancilar diye bildigimiz kesim.. burda almanyada islam kültür merkezleri birligi diye geciyor.. $oklanmami$ hayvan kesen tek yer bence.. yetkilileriyle konu$tum ama malesef ürünlerine henüz ula$amadim.. normalde gecen hafta ugrayacaklardi ama lastik patlattilar :))) bide herkes $oklanmi$ hayvan kesiyor ve sonrada helal damgasini vuruyor üzerine.. bide $oklanmami$ hayvan kesmek yasakmi$, böylede bir yalanmi desem yoksa yanli$ bilgimi desem ortalikta dola$iyor..
    Cevapla
  • Santral 12 yıl önce Şikayet Et
    Gıda Ambalajlarında. Ambalajlarda "Helal" yazsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak