Atatürk'ün ilk kez yayınlanan iki fotoğrafı!

Terörün kök saldığı Doğu ve güneydoğu illerimizde Cumhuriyetin ilk yıllarında da çıkan isyanları bastırmak için Gazi Mustafa Kemal Paşa bu fotoğrağları kullanmış...

Atatürk'ün ilk kez yayınlanan iki fotoğrafı!
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan iki fotoğrafı!
GİRİŞ 21.10.2011 16:30 GÜNCELLEME 21.10.2011 16:30
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Gökçen Göksal'ın haber

 

Türkiye 30 yıldır terör belasından çok şeyini kaybetti. Çocuklar yetim, kadınlar dul, kaldı. Nice canlar gençliğinin bağrında toprağa verildi. Ocaklar söndü, hayatlar karardı. 30 yılda her yeni gün eskisinin tekrarı oldu. Hakkari Çukurca'da Salı günü gerçekleşen hain saldırı, yeni değildi. Türkiye bu acıları daha önce de yaşamıştı. Peki her saldırıdan sonra ne olmuştu. Hep aynı şey. Yetkililerin yere göğe sığmayan açıklamaları, tepkiler, kınamalar, toplantılar, suçlamalar, televizyon programlarındaki mangalda kül bırakmayan hararetli tartışmalar. Sonra tekrar başa dönüş. Geriye kalan sadece hayatlarını kaybeden şehitlerimizin yakınlarının yüreklerindeki acıydı.

Ne olmuştu da yüzyıllardır, kardeşçe aynı göğün altında yaşayan, kitabı, peygamberi, kıblesi, camisi, cemati, hatta tarikatı; hazları, sevinçleri, hüzünleri bir olan iki toplum birbirlerinin yüzüne bakamayacak hale gelmişti! Birileri bu toprakların harcını bozarak, dostu düşman, düşmanı dost nasıl yapmıştı! Ne olmuştu da, terör hançeri bu milletin yüreğine saplanmıştı! Aslında bu sorunun cevabı bilinmiyor değil. Bölge bütünüyle ekonomik yoksulluğa terk edildi, bölge halkına birçok manada zulümler yapıldı. Ama ülkeyi bugün içinden çıkılmaz hale getiren gerçekler İslam kardeşliğinin yok edilmesi çalışmalarıdır. Öyleyse gerçek çözüm İslam kardeşliğinin yeniden tesisi yönünde atılması gereken adımlardır.

Bugün terörün kök saldığı doğu ve güneydoğu illerimizde Cumhuriyetin ilk yıllarında da bir kaos ortamı oluşmuştu. Bunda hem o günlerdeki ajanların faaliyetleri hem de bir takım yanlış devlet politikaları etkin rol oynamıştı. Osmanlı'nın yıkılması, İngilizlerin özel çalışmaları, sekülerizm ve Batılı politikaların merkeze alınması, İslam'dan kopuş endişesi de kaos ortamını hazırlayan nedenler arasındaydı. İsyanları durdurmanın tek yolunun İslam kardeşliği vurgusu olduğunu bilen dönemin idarecileri, bu yönde girişimlerde bulunmayı kaçınılmaz görmüştü. İşte bu girişimlerden iki görüntü. Bu tarihi görüntülerden birisi bir fotoğraf karesi, diğeri de yağlı boya bir tablo.

Fotoğrafta Mustafa Kemal, eşi ve bazı askeri yetkililer yer alıyor. Ama fotoğraf karesindeki en dikkat çeken kişi beyaz entarili bir Libyalı. Şeyh Ahmed eş Şerif es Sunusi. Mustafa Kemal ile Şeyh Ahmed es Sunusi 1911 yılında Libya'da tanıştılar. Sunusi'nin 1911 yılında İtalya'nın Libya işgalini kırmak için verdiği vaazlar, halk nezdinde büyük etki uyandırmış, Sunusi işgalin kırılmasında büyük rol oynamıştı. Sunusi, son padişah Vahdettin döneminde Anadolu'ya davet edilmiş hatta kısa bir süre Bursa'da ikamet etmişti. Sunusi daha sonra Mustafa Kemal tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne davet edildi. Mustafa Kemal'in büyük övgüyle söz ettiği Ahmet Şerif Sunusi, bir müddet sonra, Mustafa Kemal'in ricasıyla Güneydoğu'ya giderek başta Diyarbakır, Mardin olmak üzere birçok yerde dini vaazlar vererek birlik ve beraberlik için çalışmalar yaptı. İslam kardeşliği vurgusu yapan Sunusi'nin vaazları bölgede etkili oldu ve kardeşliğin yeniden tesisi için büyük katkı sundu.

İkinci fotoğraf ise yağlı boya bir tablo. Mustafa Kemal ortada, yanında ise, Şeyh Ahmed eş Şerif es Sunusi ile Selahhadin Eyyubi bulunuyor. Bilindiği üzere Selahhadin Eyyübi Kudüs'ü feth eden Müslümanların komutanı ve Kürt asıllı. Selahaddin Eyyubi, ismi bölge halkı ve tüm Müslümanların yüreğinde hâlâ yaşatılan büyük fatih. İslam'ın, adaletin ve barışın simgesi. Özel olarak çizdirilmiş bu yağlı boya tablodan müteşekkil resim çoğaltılarak bütün bölgeye dağıtılmış. Tabloda İslamı temsil eden bir kitap ve adaleti temsil eden terazi figürleri de dikkat çekiyor. Bu fotoğrafların bölgede dağıtılmasının tek sebebi ise İslam kardeşliğine yapılan vurgudan başka bir şey değil.

Her iki fotoğrafta çözüm nerede aranması gerektiğini gözler önüne seriyor. Yıllardır bu topraklarda İslamı öcü gibi gösteren, Müslümanların taleplerini yok sayarak, bunu da Mustafa Kemal'in arkasına sığınarak yapanlara en iyi cevabı bu iki görüntü veriyor. Bu topraklarda kardeşliğin tahsisi ancak ve ancak alemi İslam'la olur. Çanakkale'de abideleşen İslam Kardeşliği ile olur. Onun haricinde aranacak her yol, bataklığa saplanmaya mahkumdur.

İlk kez yayınlanan bu iki görüntü karesini yayınlamakla maksat ne o dönemi tartışmaya açmak, ne de o dönemdeki bazı devlet politikalarını aklamak değil. Sağır sultanın bile bildiği ama kimsenin gündemine almaya cesaret edemediği bir gerçeği hatırlatmak: İslam kardeşliği. Teröre çözüm mü aranıyor! Bu iki görüntüye bakılması yeterli olacaktır!

MİLLİ GAZETE

YORUMLAR 13
  • fatih DEMİR 12 yıl önce Şikayet Et
    İŞTE, TERÖRÜN TEMELİ.... O zaman atılmış.......
    Cevapla
  • ali kocabaş 12 yıl önce Şikayet Et
    kesin olarak katılıyorum. devletin resmi sistemi ve ideolojisi müslümanları yok etmek veya sindirip pasifleştirmek üzere kurulmuş gibidir. çünkü bu zamana kadar devlet adına yapılan ve tamamen müslümanları hedef alan zulümler bunu açıkça ortaya koyar niteliktedir. yapılan bu baskı ve zulüm devlet eliyle olunca düzenle ve bu topraklarla gizli planları olanlara güçlü bir koz verilmiş olmaktadır. düşünüyorum çanakkale de şehit olan vatan evlatlarına imkanı olsada sorsak "siz burda zafer kazanırsanız osmanlı yıkılacak,halifelik kaldırılacak,inançlı müslüman halka akıl almaz iftira ve iddialarla öyle bir baskı ve zulüm uygulanacak ki eşine ancak ebu cehilin yaptığı zulümlerde rastlanabilir. kesin bu zaferi kazanın. çünkü biz müslüman türk milletini dönüştürüp dinsizleştirmenin her türlü yolunu deneyeceğiz. ancak sizin şimdi canınız pahasına da olsa bu zaferi kazanıp vatanı bize bırakmanız lazım. sakin gazi olanlarınız savaştan sonra işimize karışmasın" denseydi acaba canlarını yine seve seve verirlermiydi.
    Cevapla
  • Erdem Alphae 12 yıl önce Şikayet Et
    . İslam Kardeşliğini Bize Anlatsalardı Bunlar Olmazdı
    Cevapla
  • furkan demir 12 yıl önce Şikayet Et
    M.Kemal çözümü bulmuş ki :). Ne mutlu Türküm diyene :):) Bu mu çözüm gözünü seveyim? Elhamdulillah müslümanım gitti yerine bu geldi! O gelince halklar karışır tabi. Hiç kimse kendi başına bir şey yapamaz. Ya Allah'ın yardımıyla dostlarının yardımıyla himmet olur başarır yada şeytnaın ve dostlarının yardımıyla yapar ki bu da Allah'ın kaderidir ve dilemesiyledir. Neden g.doğuda insanlara o kadar işkenceler edildi dinleri zayıflatıldı yasaklar kondu ... sonunda adam dağa çıktı. Çıkartan kim "GİZLİ GÜÇLER" Peki bu zulümleri, bunlar dağa çıksın diye yapan kim? Gene "Gizli güçler" Oyuna bakın ki görünende kürtler var , halbuki pkk ermeni yahudi vs her oluşumu içeren bir terör örgütü. Kürtler ise gariplerim sadece bir yem... Yapanda gizli güç denen kişiler, yaptıranda... Sen ben ise piyon misali. Bu kan kesilmez ta ki bizi Kelime-i tevhid altında toplayacak bir halife gelene kadar. Gerisi boş laftır. Tek ortak nokta İslam olmalıdır. Kürtle Türkle bu işin alakası yoktur...
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    Buyrun kabul edin:). Kültürel haklar,özgürlükler zart zurt onları hele bir yol geçin bakalım. Asıl istedikleri ve istedikleri verilmedikçe terörden vazgeçmeyecekleri şeyleri konuşalım. Fazla laf kalabalığına hiç gerek yok; İslamcısıyla,Sosyalistiyle,Liboşuyla tüm Kürtçülerin istedikleri ve olmazsa olmaz gördükleri iki madde var.1)G.Doğu ve D.Anadolu'nun (İran,Irak,Suriye'den koparılacak topraklarla kurmayı planladıkları Birleşik Kürdistan Cumhuriyeti kurulana ve oraya bağlanana kadar Federe Kürt Devlet yapısına kavuşması.. 2) G.Doğu ve Doğu Anadolusuz kalan Türkiye cumhuriyeti devletinin de isim ve kimlik değiştirerek Anadolu Federal Cumhuriyeti haline gelmesi.Yani sadece Doğu ve Güneydoğu'da bağımsız BİRLEŞİK KÜRDİSTAN devletiyle yetinmiyor,etnik kimliğe vurgu olduğu gerekçesiyle TÜRK-iye isminin de değişmesini ve bir Kürt-Türk federe devleti haline gelmesini istiyorlar.Haklılar tabi, TÜRK-iye isminde etnisiteye vurgu var,KÜRDİSTAN isminde yok:)Adamlar yeni anayasa değil bunların kabulünü istiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı