1 ayda Van'da neler yapıldı, neler oldu?

Van'da ilki 23 Ekimde, ikincisi 9 Kasımda meydana gelen iki depremin ardından zor günler geçiren bölge halkı geçen 1 aylık sürede yardımlarla ayakta kalmaya çalıştı.

1 ayda Van'da neler yapıldı, neler oldu?
1 ayda Van'da neler yapıldı, neler oldu?
GİRİŞ 23.11.2011 15:21 GÜNCELLEME 23.11.2011 15:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Van'da meydana gelen, 644 kişinin hayatını kaybettiği, Türkiye'nin yardım için seferber olduğu depremin üzerinden geçen bir ayda depremzedeler için 441 milyon 600 bin lira toplandı.

Van'da ilki 23 Ekimde, ikincisi 9 Kasımda meydana gelen iki depremin ardından zor günler geçiren bölge halkı için ülkenin her yerinden yardım gelmeye başladı. Çocuklar  harçlıklarını, emekliler aylıklarını, esnaf günlük nafakasını Van'a gönderdi.

AA muhabirinin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Van'daki depremzedeler için bir ayda yardım kampanyalarıyla 220 milyon 800 bin, Başbakanlığın yardım hesabında 143 milyon 650 bin, Diyanet İşleri Başkanlığınca 33 milyon 650 bin ve Türk Kızılayınca 43 milyon 500 bin lira olmak üzere toplam 441 milyon 600 bin lira toplandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre, valilikteki sivil toplum kuruluşları bürosuna Türkiye genelinde 82, yurt dışından 24 olmak üzere 106 sivil toplum kuruluşu yardım için başvurdu. Söz konusu kuruluşlar aracılığıyla Van'daki depremzedeler için 9 milyon lira yardımda bulunuldu.

Depremin ardından 351 kişiden oluşan 110 ekibin hasar tespit çalışması devam ediyor. Merkeze bağlı 54 köyde çalışmalar tamamlandı, 39 köyde sürdürülüyor. Van'da 49, Erciş'te 18 bina için yıkım kararı alındı, 10 bina ise yıkıldı.

Başta Erciş olmak üzere Van'da güvenlik birimleri, yağmalama ve hırsızlık olaylarına karşı önlem aldı. Enkaz kaldırma faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi için 550'si il dışından olmak üzere 700 polis memuru görev yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de çalışmalara bin 890 ek personel, 14 adet Skorsky tipi helikopterle taşıma ve çadır kurma konusunda katkıda bulundu. Genelkurmay Başkanlığı, 9 Kasımdaki depremin ardından İnsani Yardım Taburu'nu Van'a gönderdi.

Bir ayda 70 bin 576 çadır dağıtıldı-

Depremin ilk gününden bu yana, çadır kentlere yerleşmeyi kabul etmeyen, ağır hasarlı evlerin sahipleri başta olmak üzere vatandaşlara 70 bin 576 çadır dağıtıldı.

Van merkez ve Erciş'te 2 bin 354 çadırın yerleştirildiği 12 çadır kentte 17 bin 85 kişi barınırken vatandaşların gıda, giyim ve ısınma ihtiyaçları karşılandı.

Duş ve tuvalet için altyapının kurulduğu çadır kentte depremzedelere sağlık, din ve psikolojik destek hizmeti sunulurken çocuklara okul öncesi eğitim veriliyor.

Van'a gönderilen 19 bin 773 konteynerden 5 bininin Erciş'te, 9 bin 500'ünün Van merkezde, 5 bin 273'ünün merkeze bağlı köylerde kurulması için çalışmalar yürütülüyor.

21 bin kişi göç etti

Depremde yetim ve öksüz kalan 188 çocuk ile kimsesiz, yaşlı ve özürlü 192 kişiye bakım ve rehberlik hizmeti veriliyor.

Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda yaklaşık 21 bin kişinin  kendi istekleri doğrultusunda başka illere nakli yapıldı. Göç eden vatandaşların daha çok Antalya, Mersin, Adana ve Gaziantep'i talep ettiğini bildirildi.

Van'ın merkezi başka olmak üzere Erciş ve Muradiye ilçelerinde deprem nedeniyle 53 bin 604 öğrencinin eğitim gördüğü 46 okul kullanılamaz hale geldi.

Öğrencilerin eğitimden mahrum kalmaması için 69 okulda tamir çalışmaları devam ederken çadır kentlerdeki öğrenciler için okul öncesi ve etüt merkezi olarak kullanılmak üzere çadır sınıfların kurulmasına başlandı.

Van'da 5 okul yapılması için protokol imzalandı. Milli Eğitim Bakanlığı, kente 800 öğretmenin atamasını yaptı.

11 bin 500 kişiye mobil sağlık hizmeti

Depremin ardından Van'da bir ayda kent merkezinde 3, Erciş'te 3 olmak üzere 6 çadır hastanesi kuruldu. Sağlık Bakanlığı, depremden hasar gören köylerde 12 mobil sağlık aracı, 20 ambulans ve 18 UMKE aracı ile 11 bin 500 kişiye mobil sağlık hizmeti verdi. Sağlık taramasından geçirilen vatandaşlara ilaç dağıtıldı.

Depremde Van, Muradiye ve Erciş'te 22'si ağır, 23'ü orta derecede olmak üzere 45 cami hasar gördü, 33 minare için yıkım kararı alındı. Müftülük, çadır kentlerde çadır mescitler kurdu, erkek ve kadın irşat ekipleri görevlendirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hasar gören ahırların yerine 3 bin 200 adet çadır ahır kurdu. Et Balık Kurumu, deprem bölgesine 5 ton kavurma gönderdi.

AA

YORUMLAR 2
  • Ebu-Yunus 12 yıl önce Şikayet Et
    DEPREM ENKAZI ALTINDA KALARAK CAN VERSİNLER. bir işadamı 500 konut vaadetmişti. devlet yer göstersin bana yeter demişti. yoksa devlet göstereceği yerin parasını yardımlardan mı kesecek? şimdiye kadar temel atıldı mı? herhangi bir depremzedeye nakit yardımı yapıldı mı? nerede bu paralar. yoksa tarihin en büyük yolsuzluğuyla mı başbaşayız. islamcı(!) bir hükümet zamanında bu kadar da aleni yolsuzluk yapılır mı bilmiyorum. mesela ben somali yardımlarının akibetini merak(!) ediyorum. aslında tahmin ediyorum ama inşaAllah tahminimde yanılırım. neyse .. DEPREMZEDELERE TOPLANAN YARDIMLARA GÖZ DİKENLER; EN ACI ŞEKİLDE, DEPREM ENKAZI ALTINDA EN AZ ON GÜN KALARAK CAN VERSİNLER. VE İMANSIZ ÖLSÜNLER. amin (bila istisna)
    Cevapla
  • Ebu-Yunus 12 yıl önce Şikayet Et
    SON NEFESTE İMANSIZ ÖLSÜN. yani toplanan yardımlar aslında yerine ulaşmadı. belki yine birilerinin cebine girdi ya da girecek. çünkü toplanan paralarla depremzedelere sıfırdan ev yapılıp hediye edilebilir. ya da göç etsin etmesin her depremzedeye nakit olarak toplanan yardımlar pay edilebilir. en doğrusu da budur. devlet olarak şu kadar para toplandı. şu kadarda aile var. kişi başı şu kadar nakit yardım düşüyor. al paranı kardeşim. ne istersen onu yap. hem yardımseverlerin de isteği budur. eğer bu yardım birilerinin cebine girecekse en başta mes'ulu başbakan ve hükümet üyeleridir. HAK YEMEZ (!) BAŞBAKAN ACİLEN MAĞDURİYETİ GİDERMELİDİR. yapılacak konutlar için depremzedelerden tek kuruş alınırsa bilinsin ki birileri mezar soygunculuğu yapıyor. kim yardım paralarına göz koyarsa SON NEFESTE İMANSIZ ÖLSÜN. (BİLA İSTİSNA)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!
KDV hilesiyle büyük soygun