500 gramlık bebeğe kalp ameliyatı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, erken doğumla dünyaya gelen bebek, kuvözde gerçekleştirilen kalp ameliyatıyla hayata tutundu.

500 gramlık bebeğe kalp ameliyatı
500 gramlık bebeğe kalp ameliyatı
GİRİŞ 20.02.2012 11:33 GÜNCELLEME 20.02.2012 11:33

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 23 haftalıkken dünyaya gelen ve ''Melek'' adı verilen bebekte, doğumsal kalp rahatsızlığı tespit edildi. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bebek, henüz 18 günlükken DEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Baran Uğurlu başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alındı.

Prof. Dr. Uğurlu'nun 500 gramlık kilosu nedeniyle ameliyathaneye taşınmasında risk görerek kuvözünde gerçekleştirdiği operasyonla bebeğin kalbinden çıkan iki büyük atardamar arasındaki açıklık başarıyla kapatıldı.

Ameliyat ekibinde yer alan Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne karnındaki bebeklerde kalpten çıkan iki atardamar arasında doğal olarak bulunması gereken açıklığın doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanması gerektiğini söyledi. Kır, bu açıklığın kapanmaması durumuna ''PDA'' adı verildiğini kaydetti.

Melek bebeğin doğumunun ardından da kendi bölümlerinden PDA açısından konsültasyon istendiğini anlatan Kır, ''Değerlendirmemizle hastada geniş bir PDA olduğu saptandı. Kapatmak için öncelikle ilaç tedavisine başvurduk fakat delik kapanmayıp, bebeğin genel durumunda gelişme olmaması üzerine kalpteki açıklığı cerrahi olarak kapatma yoluna gittik'' dedi.

''DEÜ'de ameliyat edilen en küçük bebek''


Yrd. Doç.Dr. Kır, bebeğin operasyonunun ameliyathane ortamı yerine Pediatrik Yoğun Bakım Servisindeki kuvözünde yapıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Bebek, operasyon anında 500 gramdı. Yatak başında ameliyat, merkezimizin tercih ettiği bir yöntem. Çünkü bu kadar düşük doğum ağırlıklı bebeklerin operasyon odasına taşınmasında birtakım sorunlar yaşanıyor ve genel durumlarında bozukluklar ortaya çıkıyor. Bu nedenle kuvöz ortamında, yatak başında ameliyathane şartları oluşturularak operasyonu tercih ediyoruz. Daha önce bu tür yatak başı operasyonlar 800-900 gramlık bebeklere başarılı bir şekilde yapıldı. Fakat merkezimizde bu kadar küçük bir bebeğe ilk kez PDA ameliyatı yapıldı. Bebeğin operasyon sonrasında genel durumu gayet iyi. Kilo aldı. Yavaş yavaş göğüs tüpünü de çıkardıktan sonra solunum cihazından ayırmaya çalışacağız.'' 

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!